Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Megalakult az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány

2019. október 22., kedd, Magazin

Kolozsváron tartotta alakuló ülését az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, mely a magyarországi Hagyományok Háza és a Kárpát-medencei Hagyományok Háza Hálózat stratégiai partnere kíván lenni, de tőlük függetlenül fog működni.

  • Kató Béla és Kelemen László
    Kató Béla és Kelemen László

Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítványról az alapító Sapientia Alapítvány elnöke, Kató Béla református püspök és a kuratórium elnöke, Kelemen László, a budapesti Hagyományok Háza igazgatója beszélt az alakuló ülés előtti kolozsvári sajtótájékoztatón.

Kelemen László elmondta: az elmúlt években rá kellett jönniük, hogy Erdély külön intézményt érdemel a mérete és a magyar népesség nagysága miatt, de amiatt is, hogy „Erdély a hagyományos népi kultúra területén nagyhatalomnak számít, és fontos, hogy a hagyományátadás itt folytatódjon”. Kiemelte: a létrejövő intézmény kolozsvári, marosvásárhelyi, székelyudvarhelyi és csíkszeredai területi irodákkal fog működni, központja Marosvásárhelyen lesz. Az alapítvány kilenctagú kuratóriumában az erdélyi hagyományápolás kiemelkedő személyiségei, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) és a magyar állam képviselői vesznek részt.

Az elnöki tisztséget betöltő Kelemen László az új intézmény feladatai között a három éve létrejött Hagyományok Háza Hálózat munkájának a koordinációját, a néptáncoktatók képzésének romániai akkreditációját, a népművészet mestere kitüntetésben részesített 34 erdélyi személyiség tudásának átadását, a magyarországi néptáncegyüttesek erdélyi és az erdélyiek magyarországi turnéinak megszervezését, valamint az erdélyi gyűjteményekben megtalálható hangfelvételek, fényképek és filmek digitalizálását és archiválását nevezte.

Kelemen László hozzátette: a Hagyományok Háza intézményrendszerét az a felismerés hívta életre, hogy a néphagyományok élő átadása a családokban, a falvakban megszűnt, ha ezeket meg akarják őrizni, a gyakorlatot kell intézményesíteni. Az intézményvezető az MTI kérdésére elmondta, hogy az Erdélyi Hagyományok Háza fenntartásához a magyar államtól remélnek anyagi segítséget.

Kató Béla erdélyi református püspök, a magyar állam által alapított erdélyi magyar egyetemeket felügyelő Sapientia Alapítvány elnöke elmondta, hogy az új intézmény „szimbiózisban” fog élni a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel. Utóbbi kolozsvári karán ugyanis már el is indították a néptáncoktatói képzés akkreditációját.

A püspök arról is beszélt, hogy pénteken tartotta századik ülését a Sapientia Alapítvány. Megjegyezte: e száz ülés során az erdélyi magyar felsőoktatás ügyével foglalkoztak, és elégtételnek érzik, hogy az elmúlt húsz évben 15 ezer erdélyi magyar diák tanult a Sapientia Tudományegyetemen, akik többsége a szülőföldjén próbálja kamatoztatni tudását.

Kató Béla megemlítette: a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem ez idő alatt a huszadik helyre küzdötte fel magát a több mint száz romániai egyetem rangsorában.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1098
szavazógép
2019-10-22: Magazin - :

Kálvin-központot avattak Nagykárolyban

Nagykárolyban vasárnap délután felavatták a magyar állam támogatásával felépült Kálvin-központot, amely templomot, közösségi házat és óvodát foglal magában.
2019-10-22: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Új vágányokon Mikóújfaluban

Egyre több az új kezdeményezés Mikóújfaluban. Mintha minden folyamatban az újrakezdés szándéka érződne, avagy éppen eljött valamely, a közösség számára nagyon fontos munkálat befejezésének időpontja, amit már régebb várt a lakosság. Túl az infrastruktúra kiépítésén – ami nélkül aligha lehet előrelépés – sikerült a lakosság egészségügyi ellátásában is lépni egy óriásit azzal, hogy új családorvos kezdett el dolgozni a faluban. Ráadásul ez kettős siker, ugyanis Mikóújfalu új családorvosa felvállalta a hasonló helyzetben levő szomszédos Málnás községiek egészségszolgálatát is. Az érdem Demeter Ferenc mikóújfalusi polgármestert illeti.