Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Rendhagyó történelemórák

2019. október 24., csütörtök, Emlékezet

Mintegy kétezer diák vett részt öt nap alatt az Elmondjuk, hogy tudd! elnevezésű rendhagyó történelemórákon a Terror Háza Múzeumban.

Az október 15. és 17. között, valamint október 22-én napközben tartott ingyenes, ismeretterjesztő előadások témája ezúttal a 30 éve szabadon emlékév jegyében a rendszerváltoztatást, a harminc évvel ezelőtt történt eseményeket járta körül. A Terror Háza Múzeum történészei többek között a rendszerváltoztatás jelképeiről, a temesvári 1989-es véres forradalomról, a Páneurópai Piknikről, a megszálló szovjet csapatok kivonásáról, a rendszerváltoztatást megelőző változásokról és az első szabad választásokról tartottak előadásokat a történelem iránt érdeklődő felsősöknek és gimnazistáknak.

Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója megjegyezte: a harminc évvel ezelőtti euforikus eseménysorozat emléke napjainkra mintha fakulni kezdett volna, ez ellen is próbálnak hatni. Nem tartható az a nyugat-európai narratíva, amely szerint a szabadság külső geopolitikai tényezők, a Szovjetunió összeomlása miatt a térség népeinek ölébe hullott. Magyarországon, Lengyelországban, Csehszlovákiában, Romániában és másutt is számos antikommunista hőse volt a rendszerváltoztatásnak. A rendhagyó történelemórákkal is hangsúlyozni akarjuk, hogy ezért a szabadságért megküzdöttünk, százezres tüntetések zajlottak, miközben az emberek nem tudhatták, ennek mi lesz a következménye – fejtette ki a programigazgató.

A mostani rendhagyó történelemórákhoz is kapcsolódva hétfőn elindult a Budapest 1956 applikáció, amely a kiterjesztett valóság alkalmazásával, interaktív elemekkel és korabeli dokumentumokkal mutatja be a forradalom és szabadságharc eseményeit.

A múzeumban már tíz éve szerveznek rendhagyó történelemórákat, ezeken húszezer diákot fogadtak. Minden évben legalább két alkalommal, három-négy napon át zajlanak ilyen órák a kommunizmus áldozatainak emléknapjához, február 25-höz, illetve 1956 októberének évfordulójához időzítve. A sorozat tovább folytatódik. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1090
szavazógép
2019-10-24: Emlékezet - :

Benedek Elek és a Székely Mikó Kollégium

Teljesen véletlen, hogy Benedek Elek író, szerkesztő, országgyűlési képviselő, a nagy mesemondó születése és a Székely Mikó Kollégium – akkori nevén Református Tanoda – megnyitása ugyanazon évben, 1859-ben történt. Az erdővidéki fiúk a székelyudvarhelyi kollégiumban végezték felsőbb tanulmányaikat korábban is, Benedek Elek az elemi iskola elvégzése után szintén Udvarhelyen tanult és érettségizett.
2019-10-24: Család - :

Mindennapi feszültségeink 2.

A pszichológiának már vannak eredményei a krónikus fáradtság, illetve a kiégés pontos felderítésében, mégis még mindig nagyon sok a megválaszolandó kérdés. Azt már tudjuk, hogy olyan összetett tünetegyüttes, ami nem csak egyszerű – kiadós alvással is orvosolható – fáradtság, hanem totális fizikai, mentális és érzelmi kimerülés. Jó hír, hogy bármelyik szakaszában ki lehet szállni, nem kell tönkremenni ahhoz, hogy az ember változtasson az életén.