Az epesav szerepe

2019. október 24., csütörtök, Család

Az epesav okozta megbetegedések terápiájának új irányait mutatta be Hegyi Péter, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának professzora kutatótársaival.

A pécsi egyetemen 2016 óta működő Transzlációs Medicina Központ vezetője az MTI-nek elmondta:  az emberi szervezet által termelt epesav 95 százaléka a vékonybélből visszaszívódik, 5 százaléka pedig kiürül. Amennyiben az epe összetétele, mikrobiológiája vagy útvonala megváltozik, betegségek kialakulásához vezethet. Mintegy tíz olyan gyógyszeres „támadási pontot” azonosítottak, amelyekre ható gyógyszerek kifejlesztésével helyre lehet állítani az epesav normális körforgását és összetételét, ezáltal pedig csökkenteni a betegségek kialakulásának esélyét és a már fennálló kóros állapot súlyosságát. Hegyi Péter hangsúlyozta: több, jelentős népegészségügyi problémát okozó betegségben – mint például a heveny hasnyálmirigy-gyulladás, a Barrett-nyelőcső- és a vastagbélrák – tártak fel új terápiás útvonalakat, ami jelentősen serkentheti a további kutatásokat és gyógyszerfejlesztéseket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2019-10-24: Család - :

Bioaktív üveg fertőzés ellen

A középkori ólomüveg-készítés mintájára előállított bioaktív üveg segíthet az E. coli-fertőzés elleni küzdelemben. Az Astoni Egyetem tudósainak sikerült olyan bioaktív üveget létrehozniuk, amely órákon belül megöli a kólibaktériumot. A bioaktív üveget műtét alatt lehet a testbe helyezni – ismertette a BBC News.
2019-10-24: Család - :

Négymillió dohányfüggő

Megközelítőleg 5,6 millió ember dohányzik naponta Romániában: a férfiak 36,5, illetve a nők 18,7 százaléka – derül ki a Global Adult Tobacco Survey (GATS) 2018-as  felméréséből. A naponta dohányzók 43,5 százaléka napi egy csomag cigarettánál többet szív el, illetve 71,5 százalékuk függő, és az ébredés utáni fél órában már rágyújt. A cigarettát első alkalommal megkóstolók átlagéletkora 17,9 év.