Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Négymillió dohányfüggő

2019. október 24., csütörtök, Család

Megközelítőleg 5,6 millió ember dohányzik naponta Romániában: a férfiak 36,5, illetve a nők 18,7 százaléka – derül ki a Global Adult Tobacco Survey (GATS) 2018-as  felméréséből. A naponta dohányzók 43,5 százaléka napi egy csomag cigarettánál többet szív el, illetve 71,5 százalékuk függő, és az ébredés utáni fél órában már rágyújt. A cigarettát első alkalommal megkóstolók átlagéletkora 17,9 év.

  • Forrás: kulturpart.hu
    Forrás: kulturpart.hu

A GATS 34 országban végzett felmérést olyan közpolitikák kidolgozása érdekében, amelyek a dohányzást visszaszorítva csökkentik a betegségek előfordulását – magyarázta Anda Curta, a közegészségügyi intézet munkatársa. Alexandra Cucu, az Országos Egészségfelmérő Központ igazgatója szerint világszinten 23 olyan betegséget azonosítottak, amelyeknek köze van a dohányzáshoz; 2016-ban 25 ezernél több romániai haláleset köthető össze ezzel: 6233 személy halt meg agyvérzésben, 9928 személy koszorúér-betegségben és 9596 személy tüdőrákban. Miljana Grbic, az Egészségügyi Világszervezet romániai irodájának vezetője elmondta, célkitűzésük, hogy 2035-re kinevelődjék egy nem dohányzó generáció, viszont az utóbbi időben nőtt a dohányfogyasztás, főként a nők és a fiatalok körében.  (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1094
szavazógép
2019-10-24: Család - :

Az epesav szerepe

Az epesav okozta megbetegedések terápiájának új irányait mutatta be Hegyi Péter, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának professzora kutatótársaival.
2019-10-24: Riport - Szekeres Attila:

Mentenék a Báthoriak szilágysomlyói várát

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) által tavaly nyáron a Szilágyságban szervezett riporttábor terméséből született kötet nemrég jött ki a nyomdából, s bemutattuk a szervezet őszi táborában Gyergyószárhegyen, múlt hét végén a Szi­lágyság központjában, Zilahon és a riporttábor támaszpontján, Kémeren. A szakmai szervezet és a nagyváradi Holnap Kiadó gondozásában megjelent könyv címe Nem tömb, nem szórvány: Szilágy. Az alábbiakban a kötetben megjelent riportom rövidített, újságoldalhoz igazított változatát közlöm. Elöljáróban jelzem, hogy a Kriterion Kiadónál 1978-ban megjelent, Szabó T. Attila vezetésével szerkesztett Magyar helyesírási szótár, no meg a történelmi nevek használatának mai irányzata szerint nem a közkedvelt Báthory alakot, hanem a Báthorit használom.