A Néppárt és az EMNT 1956-os rendezvényei

2019. október 24., csütörtök, Belföld

Az Erdélyi Magyar Néppárt szervezésében idén is megemlékezett Nagyvárad magyarsága az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. A Szent László téren, a Polgármesteri Hivatal épülete előtt összegyűltek közösen hajtottak fejet a magyarság antikommunista szabadságharcának hősei és mártírjai előtt. A Kolozs megyei Néppárt és a Kolozs megyei EMNT koszorúzással emlékezett meg az 1956-os eseményekről.

  • Koszorúzás a kolozsvári teológián. Forrás: EMNT
    Koszorúzás a kolozsvári teológián. Forrás: EMNT

Az ünnepi programot Moldován Gellért Lajos, a Néppárt nagyváradi elnökének üdvözlőbeszéde nyitotta meg, majd a Nagyváradi Asszonykórus fellépése teremtett igazán ünnepélyes, alkalomhoz illő hangulatot. A megemlékezés főszónokaként Csomortányi István, a Néppárt elnöke párhuzamot vont a 20. század legpusztítóbb ideológiája, a kommunizmus és korunk szélsőséges liberalizmusa között. „Mi tudjuk, mit jelentett a Tanácsköztársaság, ennek következménye, Trianon, tudjuk mi volt 1945 után a kollektivizálás, a Gulág és a Duna-csatorna. Nekünk nem kell leckét adjanak a nyugatiak abból, hogy mit jelent a diktatúra, és mit jelent a szabadság” – mondta Csomortányi István, kifejtve: igazi csoda, hogy a trianoni diktátum által szétszakított magyarság 1956-ot is egységesen élte meg.

A pártelnök szerint ma éppen azok törnek szabadságunkra, akik megpróbálják relativizálni a 20. század legvéresebb ideológiájának bűntetteit. Az a nyugat próbál ma kioktatni minket demokráciából, amely 1956-ban tétlenül nézte, hogy a kommunista Szovjetunió kivérezteti a magyar nemzetet. „A mai nemzedék feladata nem a fegyveres harc, hanem az itthon maradás, gyökereink, kultúránk, anyanyelvünk megóvása azáltal, hogy jövőt teremtünk magunknak falvainkban, városainkban, és nemet mondunk a kivándorlásra, a nyugati műanyag társadalmakba való beolvadásra” – jelentette ki Csomortányi.

Az ünnepi beszédet követően Török Sándor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei elnöke szavalta el Bartis Ferenc Utószó című versét, majd a Váradi Dalnokok férfikórusa adott elő lelkesítő, forradalmi dalokat, ezt követően pedig a résztvevők az időközben meggyújtott fáklyák fényében átvonultak a Partiumi Keresztény Egyetem udvarára, ahol megkoszorúzták az 1956-os forradalom emléktábláját, majd az ünnepség nemzeti imánk eléneklésével ért véget.

Az 1956-os szabadságharc emléke előtti tisztelet jegyében, a kommunista diktatúra elleni áldozatokra emlékezve koszorúztak Kolozsváron az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, valamint az Erdélyi Magyar Néppárt tagjai és vezetői. A megemlékezés során a Protestáns Teológiai Intézet udvarán lévő 1956-os emlékmű előtt az EMNT részéről koszorút helyezett el dr. Schwartz Róbert, a szervezet Kolozs megyei elnöke és Varga Ibolya alelnök, továbbá Mátis Jenő, az EMNT országos alelnöke, az Erdélyi Magyar Néppárt Gazdasági és Vidékfejlesztési Kabinetjének elnöke, valamint Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei alelnöke. A kolozsvári megemlékezést a Református Teológiai Intézet szervezte.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 409
szavazógép
2019-10-24: Riport - Szekeres Attila:

Mentenék a Báthoriak szilágysomlyói várát

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) által tavaly nyáron a Szilágyságban szervezett riporttábor terméséből született kötet nemrég jött ki a nyomdából, s bemutattuk a szervezet őszi táborában Gyergyószárhegyen, múlt hét végén a Szi­lágyság központjában, Zilahon és a riporttábor támaszpontján, Kémeren. A szakmai szervezet és a nagyváradi Holnap Kiadó gondozásában megjelent könyv címe Nem tömb, nem szórvány: Szilágy. Az alábbiakban a kötetben megjelent riportom rövidített, újságoldalhoz igazított változatát közlöm. Elöljáróban jelzem, hogy a Kriterion Kiadónál 1978-ban megjelent, Szabó T. Attila vezetésével szerkesztett Magyar helyesírási szótár, no meg a történelmi nevek használatának mai irányzata szerint nem a közkedvelt Báthory alakot, hanem a Báthorit használom.
2019-10-24: Belföld - :

Ponta pártja nem szavazza meg az új kormányt

A Pro Románia párt nem szavazza meg Ludovic Orban megbízott román miniszterelnök leendő kormányát – nyilatkozta tegnap a párt elnöke, Victor Ponta volt szociáldemokrata kormányfő, miután megbeszélést folytatott a Nemzeti Liberális Párt (NLP) vezetőjével.