A román hadsereg napjaKitüntették az úzvölgyi temetőfoglalókat

2019. október 26., szombat, Belföld

Constantin Toma, a Bákó megyei Dormánfalva polgármestere kitüntetéseket adott át tegnap azoknak, akik június 6-án a magyarok élőláncát megkerülve elsőkként jutottak be az úzvölgyi katonatemetőbe, és annak az ortodox papnak, aki az erőszakos temetőfoglalás után felszentelte a román hősök törvénytelenül kialakított parcelláját.

  • Erőszakos temetőfoglalók június 6-án. Fotó: Toró Attila
    Erőszakos temetőfoglalók június 6-án. Fotó: Toró Attila

A román hadsereg napja – október 25. – alkalmából tegnap ugyanazok a nacionalista szervezetek, amelyek a június 6-i incidenseket okozták és erőszakkal behatoltak az úzvölgyi katonatemetőbe, megemlékezést tartottak ugyanott. A rendezvény ünnepi szónoka Constantin Toma polgármester volt. Hírügynökségi jelentés szerint mintegy hatszázan  vettek részt a tegnapi megemlékezésen. Kék-sárga-piros zászlókkal, fáklyákkal, sokan román népviseletben vonultak be a temetőbe a székely kapun át.

Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki az úzvölgyi első világháborús sírkertben, félszáz betonkeresztet és egy emlékművet felállítva ott. Román nacionalista szervezetek június 6-ára tervezték a román parcella felavatását. Magyarok élőlánccal, békésen védték a temetőt. Előttük csendőrök tartották a frontot. A román megemlékezők többször is megpróbálták áttörni a csendőrkordont. A temető oldalsó részén több tucat futballhuligán mászott be a sírkertbe. Ők belülről kitépték a székely kapu szárnyát, és a tömeg erőszakkal benyomult a temetőbe. Ott ortodox szertartás szerint felszentelték a temetőben törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1854
szavazógép
2019-10-26: Közélet - Mózes László:

A szárnykeresés meséi

Elfogadástörténet ez a könyv, ott kezdődik, ahol a népmesék véget érnek – hangoztatta Csender Levente József Attila-díjas író tegnap délután Sepsiszentgyörgyön, A különleges Meditittimó kalandjai című mesekönyvének bemutatóján. A székelyudvarhelyi származású, Magyarországon élő szerzővel Máthé Kincső beszélgetett a LibriM Könyvudvarban.
2019-10-26: Belföld - :

Arafat később fejti ki álláspontját

A Colectiv áldozataira való megemlékezés és az államelnöki választások után fogja kifejteni álláspontját a sajtóban megjelent, a Colectiv klubban bekövetkezett tűzvész utáni mentőakcióról készült felvételekről – jelentette ki Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője, hozzátéve, hogy „konkrét válasza van minden felvetett kérdésre”.