A szárnykeresés meséi

2019. október 26., szombat, Közélet

Elfogadástörténet ez a könyv, ott kezdődik, ahol a népmesék véget érnek – hangoztatta Csender Levente József Attila-díjas író tegnap délután Sepsiszentgyörgyön, A különleges Meditittimó kalandjai című mesekönyvének bemutatóján. A székelyudvarhelyi származású, Magyarországon élő szerzővel Máthé Kincső beszélgetett a LibriM Könyvudvarban.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A különleges Meditittimó kalandjai című kötet legalább annyira szól róla, mint tizenegy és fél éves, autizmussal élő fiáról, aki ihletője mesekönyvének, melyet úgy írt meg, hogy legyen egy rétege a gyermekeknek és egy rétege a felnőtteknek – magyarázta Csender Levente. Fiának születése óta folyamatosan jegyzetelt, ugyanis számos furcsa, különleges dolog történt velük, így története bárhol folytatható. Fia, aki többször is olvasta könyvét, meg is kérdezte tőle: apa, ezt rólam írtad? Ám ő azt válaszolta: egy ugyanolyan fiúról, mint te. Egyébként fia is el szokott menni a lakóhelyükhöz közelebbi könyvbemutatókra, mert szereti azokat, és fel is olvassa kedvenc meséjét.

E kötet arról is szól, hogy mindenkinek meg kell találnia saját szárnyait, de azokkal repülni is kell, ám ez már egy következő kötet témája lesz, e történet trilógiát kívánna, jegyezte meg. Csender Levente elmondta, az autizmus nem betegség, hanem egy állapot, ám az autizmussal élő gyermek egészen más pályára állítja a szülőket, mindennap a komfortzónájukon kívül vannak, s ha „nem törik össze az ember egy ilyen tornában, nagyon megedződik”. Folyamatosan azt nézik ugyanis, mit tudnak tenni, miként tudják megoldani az adódó helyzeteket. Felesége időközben „házi gyógypedagógussá” vált, s a fiú húga az első, aki megvédi bátyját, ha kívülről atrocitás éri. A mesekönyvet felesége illusztrálta, a kötet szereplőinek nevét pedig fiától kölcsönözte, ő ugyanis jól kitalálja „ezeket a nyelvi leleményeket”, ezért a kötet egyik bája, hogy „családi vállalkozás”.

Az is célja volt, hogy meséiben minden benne legyen, amit az autizmusról tudnak, de mégse legyen didaktikus; azok nem csak az érintetteknek, hanem felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt szólnak. Csender Levente azt is elmondta, hat novelláskötetet írt, de rájött, hogy a legtöbb örömet a meseírás okozza, számára a mese sokkal hálásabb és izgalmasabb műfaj, mint a novella.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1744
szavazógép
2019-10-26: Közélet - Váry O. Péter:

Egy kényszer-vendégmunkás hétköznapja (Könyvbemutató a Bod Péter Megyei Könyvtárban)

Mit tesz az ember, ha az ötödik X-en túl munka nélkül marad, de kell a pénz a megélhetéshez? Hát elmegy vendégmunkásnak.
2019-10-26: Belföld - :

Kitüntették az úzvölgyi temetőfoglalókat (A román hadsereg napja)

Constantin Toma, a Bákó megyei Dormánfalva polgármestere kitüntetéseket adott át tegnap azoknak, akik június 6-án a magyarok élőláncát megkerülve elsőkként jutottak be az úzvölgyi katonatemetőbe, és annak az ortodox papnak, aki az erőszakos temetőfoglalás után felszentelte a román hősök törvénytelenül kialakított parcelláját.