Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Bemutatkozott az Erdélyi Audiovizuális Archívum

2019. október 29., kedd, Magazin

Két egykori kolozsvári fotós ismertetésével mutatkozott be az Erdélyi Audiovizuális Archívum a Visor székelyföldi fotófesztivál keretében a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban. Hada Victor és Orbán Lajos fényképeiről a kolozsvári egyesületet munkatársai, Mira Marincaş és Újvári Dorottya beszéltek.

  • Újvári Dorottya és Bakó Rozália a Teinben tartott, Látható Kolozsvár című könyv bemutatóján. Fotó: Albert Levente
    Újvári Dorottya és Bakó Rozália a Teinben tartott, Látható Kolozsvár című könyv bemutatóján. Fotó: Albert Levente

A két fotós hagyatékát az Erdélyi Audiovizuális Archívum önkéntesei rendszerezték, illetve  dolgozták fel, Hada Victor (1946–2002) anyagából kiállítást készítettek, képeit a Teinben is bemutatták, míg Orbán Lajos (1897–1972) életművéből egy 2014-ben bemutatott tárlat után könyv is született Látható Kolozsvár címmel. Két különböző nézőpontú fotósról van szó, Orbán Lajos a két világháború közötti Kolozsvár központját fényképezte, míg Hada Victor az államszocializmus időszakában fotózott – magyarázta Újvári Dorottya. Habitusukban is különböztek, Orbán értelmiségiként a polgárságot képviselte, míg Hada munkásként fényképezett, főként a város perifériáján lévő tömbházak világát és embereit, kiemelve a furcsa pillanatokat.

A Látható Kolozsvár fotóalbum kapcsán Bakó Rozália beszélgetett a két meghívottal. Újvári Dorottya, a kötet társ­szerzője elmondta, művészettörténészként családi fényképek kutatásával foglalkozik, Orbán Lajos filmes és fotós munkásságát pedig a kötet szerkesztője, Blos-Jáni Melinda fedezte fel. A könyv fő célja, hogy ne csak a művészetet keressük, hanem figyeljük azt is, miként látta a világot Orbán Lajos.

Az Erdélyi Audiovizuális Archívum kapcsán elhangzott, az a kolozsvári Sapientia egyetemhez kötődik, mentoruk Buglya Sándor filmrendező. Céljuk, hogy felkutassák és mentsék az erdélyi audiovizuális dokumentumokat, amatőr filmeket, fotókat egyaránt, mert úgy látják, sokan mostanában kezdik el kidobni régi, amatőr fényképeiket, filmjeiket, s ha azokat nem gyűjtik össze, ez az örökség végérvényesen eltűnik. Anyagaik Kolozsváron kutathatóak, újabbakat is átvesznek, tevékenységük Facebook-oldalukon is követhető.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 260
szavazógép
2019-10-29: Magazin - :

180 éve született az Országház tervezője

Száznyolcvan éve, 1839. október 29-én született Pesten Steindl Imre, a századvég egyik legkiemelkedőbb építésze, az Országház tervezője.
2019-10-29: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Énekes seregszemle

„Négy éve sikeresen működik a kilyéniek Búzavirág dalköre, több találkozón vettünk részt, s úgy illik, hogy mi is visszahívjuk azokat az együtteseket, amelyekkel már együtt énekeltünk – mondta Török Aranka főszervező. – Hagyománnyá vált, hogy találkozóinkat a Szent Benedek-templomban tartjuk, Hajdú János főesperes mindig szeretettel fogad. Délelőtti szentmisén vettünk részt a meghívott nyolc együttessel, magunkévá téve Pál apostol szavait: a lélek a megjavulás reményében él!” És énekeinkben, tehetjük hozzá mi.