Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

VidékfejlesztésEgy év alatt több mint kétmillió euró

2019. október 29., kedd, Gazdakör

A központi régióban Kovászna megye élen jár a pályázati kifizetések terén – újságolta örömmel Cătălina Savin, a megyei vidékfejlesztési ügynökség igazgatónője. A vidékfejlesztési ügynökségeknél az elszámolási év nem azonos a naptári évvel, hanem az adott év október 15-e és a következő év október közepe közötti időszakot öleli fel. Az idén október 15-én zárult pályázati évben a megyei vidékfejlesztési hivatal 2,14 millió eurót fizetett ki a mezőgazdaság fejlesztését közvetlenül célzó intézkedésekre.

Ez az összeg nem tartalmazza a helyi tanácsok pályázataihoz tartozó kifizetéseket, azokat a pályázatokat, amelyekhez építkezés is tartozott, és a Leader-csoportok által letett pályázatok kifizetéseit sem. Ezeket a gyulafehérvári régiós központ szakemberei bírálják el, és a kifizetés is innen történik. A központi régió­hoz hat megye tartozik (Brassó, Fehér, Hargita, Maros, Szeben és Kovászna). A legnagyobb összeget (4,95 millió eurót) Fehér megye hívta le, második a sorban Kovászna 2,14 millió euróval. A rangsorban megyénket Hargita (2,05 millió), Maros (1,79 millió) és Brassó megye (1,66 millió) követi, a sort Szeben megye zárja 0,85 millió euróval.

A gyulafehérvári központ a nemrég zárult pályázati évben összesen 47,48 millió eurót fizetett ki, ennek egy része szintén megyénkbeli fejlesztéseknek szóló pályázati támogatás volt. Az igazgatónő néhány országos eredményt is ismertetett. A Vidékfejlesztési Beruházásokat Kifizető Országos Ügynökség a 2014–2020-as vidékfejlesztési alapból több mint 4,7 milliárd eurót fizetett ki, jelen állás szerint 53 százalékos lehívási és kifizetési arányt sikerült elérni, amely jóval meghaladja más uniós programok teljesítményét. A 2014–2020 közötti hétéves időszakban az uniós vidékfejlesztési tervben összesen 9,472 milliárd euró pályázható, ebből 8,125 milliárd az Európai Unió vidékfejlesztési alapjából érkezik, amihez a román állam költségvetéséből 1,347 milliárd eurót kell hozzátenni. Az országos ügynökség vezetősége azzal számol, hogy 2023-ig (eddig lehet ugyanis az utolsó kifizetéseket elvégezni) az országos lehívási arány megközelítheti a 100 százalékot, de mindenképp 95 százalék feletti lesz.

Az uniós vidékfejlesztési pályázatok eredménye szemmel látható lesz a vidék fejlődésében. 392 ezer hektáron újítanak fel öntözőberendezéseket, 3449 kilométer vidéki út fog megépülni, és több mint 11 ezer 40 év alatti fiatal kap támogatást a gazdasága fejlesztéséhez, jelentős számú 40 ezer, illetve 15 ezer eurós támogatás segíti fiatal vidéki lakosok helyben maradását.

A mostani jó eredményekhez nagymértékben hozzájárultak az ügynökség informatikus szakemberei is. Nem olyan régen – ahogy 2016-ban is – a pályázók még nyomtatott formában, személyesen adták le a pályázataikat, jelenleg az informatikai fejlesztéseknek köszönhetően a legtöbb intézkedésnél már a hiánypótlások és a kifizetések is online történnek, a pályázónak nem kell ezért is a hivatalt járnia. Ez természetesen az ügynökség szakembereinek a munkáját is segíti, a számítógépes programok bevezetésével lerövidült a pályázatok ellenőrzéséhez szükséges idő. Az igazgatónő elmondása szerint a fejlesztések sikerét az is bizonyítja, hogy az országos ügynökség az egyetlen hivatal Romániában, amelyet a számítógépes rendszerek, programok bevezetése terén a Microsoft is pozitív példaként méltat és reklámoz. Az amerikai szoftveróriás az ügynökség gyors fejlődéséről reklámfilmet is készített.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 999
szavazógép
2019-10-29: Gazdakör - Bokor Gábor:

A mezőgazdaság az új kormányprogramban

Nyilvánosságra hozták a Nemzeti Liberális Párt (NLP) kormányprogramjának mezőgazdasággal kapcsolatos részleteit. Az egyik legfontosabb célkitűzés az, hogy a hazai gazdák által lehívható támogatások mértékét az uniós átlaghoz igazítsák. Külön támogatást ígérnek a vegyes családi farmoknak, módosítanák a paradicsomprogramot, fellendítenék a sertéstenyésztést – ez csak néhány pont a nemzeti liberálisok mezőgazdaságra vonatkozó kormányprogramjából.
2019-10-29: Gazdakör - :

Új besorolást kaphatnak a sertéstenyészetek

Rendelettel készül szabályozni a háztáji sertéstartást a mezőgazdasági minisztérium. A minisztérium honlapján közzétett, közvitára bocsátott tervezet értelmében a háztáji gazdaságokban legtöbb öt sertés tartható.