Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Új besorolást kaphatnak a sertéstenyészetek

2019. október 29., kedd, Gazdakör

Rendelettel készül szabályozni a háztáji sertéstartást a mezőgazdasági minisztérium. A minisztérium honlapján közzétett, közvitára bocsátott tervezet értelmében a háztáji gazdaságokban legtöbb öt sertés tartható.

A tervezet a következő sertésfarmméreteket állapítja meg Romániában:
– háztáji sertéstenyészet, amelyben legtöbb öt, 30 kilogramm feletti sertés tartható
– kis méretű sertéstenyészet (farm) 6–65 fős állománnyal
– közepes méretű sertéstenyészet 66–130 fős állománnyal
– nagy sertéstenyészet 130 főt meghaladó állománnyal.

A sertéstenyészetekre a következő szabályozások vonatkoznak: mérettől, állománytól függetlenül minden sertéstenyészetet kötelező az országos állatnyilvántartási rendszerbe bejegyezni. Nem kereskedelmi célra (családi fogyasztásra) csakis háztáji gazdaságnak minősülő tenyészetben lehet disznókat tenyészteni, öt 30 kilogramm feletti sertést meghaladó állatállományt pedig csakis jogi személyiséggel rendelkező tenyészetek tarthatnak, a megfelelő állategészségügyi engedélyek birtokában.

„A” típusú sertéstenyészetet (6–65 fő közti állatállománnyal) engedélyes magánszemély (PFA), egyéni vállalkozás (II), családi vállalkozás (IF) vagy kft. működtethet, a farmot kötelező bejegyezni az országos állatnyilvántartási rendszerbe, állategészségügyi bejegyzéssel kell rendelkeznie, és teljesítenie kell az ágazatra vonatkozó biológiai biztonsági előírásokat. Kereskedelmi sertéstenyészet működtetéséhez (65 fős állatállomány felett) a fentieken kívül állategészségügyi engedély is szükséges.
Kis méretű tenyészetekben (65 fő alatt) báznai és mangalica fajtájú sertéseket saját fogyasztáson felül kereskedelmi célra a fent felsorolt jogi személyiségű termelők mellett magánszemélyek is tarthatnak. Itt is szükséges az állategészségügyi bejegyzés, a tenyészet és az állatok nyilvántartásba vétele, a biológiai biztonságra vonatkozó előírások betartása, az állatok azonban a termelői engedély és az eladási füzet alapján értékesíthetőek a 145/2014-es törvény előírásai szerint.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 958
szavazógép
2019-10-29: Gazdakör - Incze Péter:

Egy év alatt több mint kétmillió euró (Vidékfejlesztés)

A központi régióban Kovászna megye élen jár a pályázati kifizetések terén – újságolta örömmel Cătălina Savin, a megyei vidékfejlesztési ügynökség igazgatónője. A vidékfejlesztési ügynökségeknél az elszámolási év nem azonos a naptári évvel, hanem az adott év október 15-e és a következő év október közepe közötti időszakot öleli fel. Az idén október 15-én zárult pályázati évben a megyei vidékfejlesztési hivatal 2,14 millió eurót fizetett ki a mezőgazdaság fejlesztését közvetlenül célzó intézkedésekre.
2019-10-29: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

A bukott kormány jól van

Mint a macska az egérrel, úgy játszadozik a Szociáldemokrata Párt a Dăncilă-kormány bukása után megnevezett miniszterelnök-jelölttel: a parlamentben jövő hétre halasztották az új, Ludovic Orban által összeállított kabinetről való szavazást, a Victoria-palotában pedig ugyanakkor újabb összegeket osztottak ki, főleg az általuk uralt önkormányzatoknak. A pénz a tartalékalapból származik, és valószínűleg nem sok maradt belőle az egész kincstárban, mert a minimálbér emelését ezúttal elnapolták, sőt, egyenesen a következő kormány nyakába varrták.