Egyre sűrűbbek és veszélyesebbek a medvetámadások

2019. október 29., kedd, Belföld

Két medvetámadás is történt az elmúlt napokban: egy embert Bákó megyében megölt, Beszterce megyében pedig megsebesített egy férfit. Emellett egyre több alkalommal jelzik a nagyvad jelenlétét lakott településeken, illetve olyan helyeken, ahol eddig nem vagy csak nagyon ritkán fordult elő.

A Bákó megyei Berszinest (Bârsănești) határában az erdőben többedmagával gombászó férfira támadt a medve. Mire a mentő a helyszínre érkezett, a férfi belehalt a sérülésekbe.

A Beszterce megyei Simon­telke határában is az erdőben támadt egy 39 éves férfire a medve. A férfi vaddisznóvadászaton vett részt hajtóként. Az arcán, a nyakán és a combján karmolta, illetve harapta meg a vadállat, sérülései nem életveszélyesek.

Vasárnap este egy fogarasi tömbház lépcsőházában látott medve miatt figyelmeztették a lakosságot a Ro-alert rendszeren keresztül. Három napon belül ez már a második eset, amikor a hatóságoknak a Ro-alert rendszeren figyelmeztetniük kellett a lakosságot a medve jelenléte miatt a Brassó megyei városban, lakott körzetben.

A medvék túlszaporodását az elmúlt két évben elsősorban Székelyföldön érzékelték, ahol gyakorivá váltak az emberek és háziállatok elleni medvetámadások. Idén azonban az ország egyre nagyobb területéről érkeznek hasonló jelentések, és a veszélyes vadállatok egyre szokatlanabb helyeken bukkannak fel: október közepén a Maros megyei Vámosudvarhelyen esett medvetámadás áldozatául egy horgász. Szombat reggel a Szeben megyei Medgyesen a főtér közelében bóklászott egy medve.

Romániában azt követően szaporodott túl a medveállomány, hogy 2016-ban a Cioloș-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a környezetvédelmi minisztérium évente 400–450 medve kilövésére adott engedélyt.

A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint az országban 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma. A medvepopuláció megőrzésére vonatkozó, tavaly kibocsátott akcióterv szerint a nagyragadozók romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám négyezer lenne.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 570
szavazógép
2019-10-29: Közélet - Váry O. Péter:

Lackfi-töredékek

Kiáll a termet zsúfolásig megtöltő közönség elé (bárhol jár, mindig telt ház fogadja) és beszél. Valamiféle laza forgatókönyv szerint, de szabadon. És nagyon humorosan. Mégsem stand-up comedy. Időnként versét adja elő (mert az nem felolvasás!), de előadása nem ettől más, mint a dumaszínház. Attól sem, hogy zenei betétek tagolják. Egyszerűen más. Lackfi János nagyon tehetséges költő, az átlagosnál sokkal jobb előadó, és most kicsit belekóstolt a popszakmába. Akárcsak az irodalomban, ebben is jól teljesít.
2019-10-29: Belföld - :

Hírsaláta

LASSAN, DE BIZTOSAN öregedik el az ország lakossága – ez derül ki az Országos Statisztikai Hivatal (OSH) legfrissebb adatsorából. Az OSH egy táblázatban hasonlította össze a megyék átlagéletkorát 1992-ben és 2019-ben: a „legidősebb” megye címet Teleorman érdemli ki, ahol az átlag már meghaladta a 44 évet.