Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A gyűrűs tuskógomba 1.

2019. október 31., csütörtök, Család

Kivirágoztak a gombák a sepsiszentgyörgyi központi parkban. Leglátványosabban a sárga kénvirággomba árasztotta el a park könyvtár felőli padjait. Mérgező gomba ez, mely összetéveszthető az egyik ilyenkor legnépszerűbb ehető gombánkkal, amelyet sokan tesznek el télire. A gyűrűs tuskógombáról (Armillaria mellea) van szó, amelyet mifelénk főleg gebének nevez a népnyelv.

Helyesbítek: nem csupán a sárgából, de a nálunk nem ehetőnek számító vöröses kénvirággombából is tömérdek van az Erzsébet parkban. Ez a gomba többnyire nagyobb, mint sárga rokona, kalapszíne pedig kifejezettebben vörösesbarna. Nem mérgező ugyan, de rossz ízű, keserű (persze, ízlések és pofonok: skandináv országokban eszi a nép).

A sárga kénvirággomba (Hypholoma fasciculare) kalapja 2–8 cm átmérőjű, kénsárga, lemezei kénsárgák, később zöldessárgák. Áprilistól novemberig, főleg lombhullató fák korhadékán csoportosan növő, gyakori faj. Mérgező.

Felejthetetlen számomra az, amikor egyik volt szomszédunk felhívott magukhoz, nézzem meg a nagy fazékban már fövő gombáját, hátha mégis került bele nem oda való, nem gebe is. Hát került jócskán, mégpedig sárga kénvirággomba. Halászgattam is serényen a mérgezőket az ehetők közül, megmentve a szomszédokat a kellemetlen gyomor-bél tünetes mérgezéstől.

Amúgy mostani főszereplőnk, a gyűrűs tuskógomba is mérgező, de csak nyersen fogyasztva, hő hatására lebomlik a benne lévő méreganyag (ami nem történik meg például a gyilkos galóca esetében!).

Kalapja sárgásbarna, rozsdabarna, szálas pikkelyekkel fedett; lemezei rozsdabarnán foltosodnak. Tönkjén fehéres vagy sárgás gallér található, alatta a tönk szálas felületű. Szeptembertől novemberig, lomberdőkben (kivételesen fenyvesben is), csoportosan, fatuskón vagy egyesével talajon növő, gyakori faj. Nyersen mérgező, húsz percig főzni vagy sütni kell. Megkészítve többé-kevésbé nyálkás, de jóízű gomba.

Vele összetéveszthető, ugyancsak 5–20 perces főzést követően ehető közeli rokona a gallér nélküli csoportos tuskógomba (Armillaria tabescens).

Zsigmond Győző

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 260
szavazógép
2019-10-31: Család - :

Tisztelet – amire leginkább vágyunk

Mennyire időszerű fogalom a tisztelet korunkban, amikor a pozíciók bármi áron való megtartása, a szabad, de lelketlen verseny már rég túllépett a gazdasági élet belső körén? Miért tiszteljem a másikat? Miért tisztelje a gyermek a szüleit? Miért tiszteljük a gyakran korrupcióba keveredő köztisztviselők által képviselt hatalmat?
2019-10-31: Család - :

Mitől szelídül meg a róka

Sikerült azonosítaniuk a kutatóknak azon kulcsgének egyikét, amelyek a rókák szelídségével vannak összefüggésben. Szakértők szerint a genetika és a viselkedés közötti kapcsolat megértése segíthet új megvilágításba helyezni a szociális viselkedést az embernél is.