Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mitől szelídül meg a róka

2019. október 31., csütörtök, Család

Sikerült azonosítaniuk a kutatóknak azon kulcsgének egyikét, amelyek a rókák szelídségével vannak összefüggésben. Szakértők szerint a genetika és a viselkedés közötti kapcsolat megértése segíthet új megvilágításba helyezni a szociális viselkedést az embernél is.

  • Fotó: allatbaratok.net
    Fotó: allatbaratok.net

Az orosz Sejttani és Genetikai Intézet kutatói hatvan évvel ezelőtt kezdtek kísérletezni a rókák tenyésztésével, és létrehoztak egy szelíd és egy agresszív populációt. Az előbbi nagyon vágyik az emberrel való kapcsolatra, míg a másik elutasító és támadó. A harmadik csoportba véletlenszerűen válogattak be rókákat, figyelmen kívül hagyva, hogy miként viszonyulnak az emberhez. Az Illinoisi Egyetem munkatársa, Anna Kukekova és kollégái mindegyik populációból tíz-tíz egyed genomját szekvenálták – a szekvenálás a DNS építőköveit alkotó nukleotidbázisok sorrendjének a meghatározása –, majd összevetették az eredményeket egymással, valamint a rókák teljes genetikai állományával.

A kutatók 103 olyan régiót azonosítottak az állatok genomjában, amelyek megváltoztak a tenyésztés során. Megállapították, hogy ezen genetikai markerek egy része a felelős az egyes populációknál tapasztalt szelíd vagy agresszív viselkedésért. „Most először nem csupán rámutatunk egy kromoszómarészre, amely a rókákat szelídebbé vagy agresszívebbé teszi, hanem azonosítani tudjuk a viselkedésükért közvetlenül felelős géneket” – húzta alá Kukekova.

A szakértők szerint a genetika és a viselkedés közötti kapcsolat megértése segíthet új megvilágításba helyezni a szociális viselkedést más állatoknál és az embernél is. Az azonosított genetikai markerek egy része összefüggésben áll például az autizmussal és a bipoláris zavarral. A 103 régió közül egy a Williams-szindróma nevű ritka genetikai rendellenességgel van összefüggésben. A Williams-szindrómás emberek igazi társasági lények, szeretnek barátkozni, beszélgetni idegenekkel. „Különös módon azonban a Williams-szindrómával összefüggő régiót az agresszív és nem a szelíd rókáknál mutatták ki. Pedig épp ennek ellenkezőjére számítottunk” – jegyezte meg a kutató.

A kutatók megállapították, hogy az emberrel való kapcsolatot kereső rókák rendelkeznek egy olyan génváltozattal, amely az agresszív populáció egyedeinél nem mutatható ki. „Úgy véljük, hogy ez a gén szelídebbé teszi a rókákat, ugyanakkor nem akarjuk túlhangsúlyozni ennek jelentőségét, mivel a szelídség nem egyetlen génnel van összefüggésben” – mondta Kukekova. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 260
szavazógép
2019-10-31: Család - :

A gyűrűs tuskógomba 1.

Kivirágoztak a gombák a sepsiszentgyörgyi központi parkban. Leglátványosabban a sárga kénvirággomba árasztotta el a park könyvtár felőli padjait. Mérgező gomba ez, mely összetéveszthető az egyik ilyenkor legnépszerűbb ehető gombánkkal, amelyet sokan tesznek el télire. A gyűrűs tuskógombáról (Armillaria mellea) van szó, amelyet mifelénk főleg gebének nevez a népnyelv.
2019-10-31: Család - :

Gyermekeink