Aggasztó az államháztartási hiány

2019. október 31., csütörtök, Belföld

Az idei első kilenc hónapban a bruttó hazai termékhez (GDP) képest 2,6 százalékra nőtt a konszolidált államháztartás hiánya és 60 százalékkal nagyobb a tavalyi azonos időszakban jegyzett deficithez mérten – közölte a pénzügyminisztérium.

A kilenchavi hiány 26,97 milliárd lej volt (5,66 milliárd euró), a tavalyi első kilenchavi 16,8 milliárd lej (3,53 milliárd euró) után, ami akkor a GDP 1,77 százalékának felelt meg. Az államháztartás bevételei 11,6 százalékkal 228,7 milliárd lejre (48,07 milliárd euró) nőttek, ugyanakkor a kiadások is 15,3 százalékkal, 255,6 milliárd lejre (53,72 milliárd euró) emelkedtek. A közalkalmazottak béreire a kormány 20,2 százalékkal költött többet, a javak és szolgáltatások beszerzésére szánt kiadások 16,4 százalékkal emelkedtek, míg a szociális kiadásokra 11,1 százalékkal többet fordított a kormány, amit a tavalyi és az idei nyugdíjemelés befolyásolt. A közberuházásokra fordított összeg elérte a 22,9 milliárd lejt (4,81 milliárd euró), ami 50,5 százalékos növekedést jelent.

A kormány idén 2,76 százalékos államháztartási hiánycélt vállalt, ennek tartásával kapcsolatban azonban nagy kételyek merülnek fel. Ludovic Orban megbízott liberális miniszterelnök-jelölt, aki jelenleg arra vár, hogy a parlament támogassa az általa javasolt kisebbségi kormányt, jelezte már, hogy  idén várhatóan Románia túllépi a hiánycélt, és kabinetje egyik legfontosabb céljának tekinti, hogy a lehető legalacsonyabb hiánnyal zárjon az idei államháztartás az adott körülmények között.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2019-10-31: Máról holnapra - Szekeres Attila:

Belső reformációt

Kisgyerek szaladt haza lelkesedve, s dicsekedte el a családnak, hogy harangozott a katolikus templomban. A nagymama azonban leteremtette, hogy nagy bűnt követett el, csak a református templomba szabad menni. A tízéves forma fiú nem értette, miért szidták meg, hisz mekkora élményt jelentett ez számára.
2019-10-31: Közélet - Hecser László:

Barótra várják a Tega vezetését (Nemet mondtak a szemétdíj emelésére)

Barót tanácsa nem szavazta meg a háztartási hulladék elszállítási díjának az emeléséről szóló tervezetet kedd délutáni ülésén. A drágítást nemcsak az ellenzék nem támogatta, hanem három RMDSZ-es tanácstag is tartózkodott. Így a jelen levő 13 önkormányzati képviselőből heten támogatták az előterjesztést, hárman tartózkodtak és hárman ellenezték, miközben elfogadásához az összes mandátumhoz jutott tanácstag többségére, azaz 8 voksra lett volna szükség. A másként gondolkodók azt kérték, a Tega Rt. képviselői jöjjenek Barótra, és adjanak számot tevékenységükről, indokolják meg, miért akarnak változtatni az áron, ha a szolgáltatás minősége nem változik. Lázár-Kiss Barna András polgármester szerint a tervezet ellen szavazó, illetve tartózkodó tanácstagoknak nincs vagy csak részben van igazuk.