Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Prima Primissima díjKolozsvári és szamosújvári alapítványt is jelöltek

2019. november 1., péntek, Magazin

Nyilvánosságra hozták kedden az idei Prima Primissima díjak tíz kategóriájának három-három jelöltjét. Köztük két erdélyi szervezet is szerepel: a kolozsvári Napsugár Alapítvány és a szamosújvári Téka Alapítvány.

  • A Téka Alapítvány szervezi a Mezőségi Népzene- és Néptáncfesztivált
    A Téka Alapítvány szervezi a Mezőségi Népzene- és Néptáncfesztivált

A 17 éves elismerés jelöltjeinek listáján idén is a magyar tudomány, művészet, kultúra és sport példaértékű teljesítményt nyújtó képviselői szerepelnek. A közönség ismét lehetőséget kap a szavazásra, a Prima- és a Junior Prima-jelöltekre is lehet majd voksolni – közölte a díjat finanszírozó OTP Bank. A díj struktúrája idén sem változott: továbbra is tíz kategóriában hirdetnek „kiválóságokat”. Idén már harmadik alkalommal határon túl élő magyar személyiségek és alkotóközösségek is jelölhetők az elismerésre.

A magyar irodalom kategóriában Alexa Károly irodalomtörténész, Ferdinandy György és Sárközi Mátyás író, a magyar színház- és filmművészet kategóriában Ascher Tamás rendező, Szarvas József és Tóth Ildikó színész kapott jelölést. A képzőművészet kategóriában Bak Imre festőművész, Lovas Ilona képzőművész és Waliczky Tamás animációs és újmédia-művész, a magyar tudomány kategóriában Ádám Veronika biokémikus, Fülöp Ferenc vegyész és Szász Domokos matematikus közül választják ki a Prima Primissimát.

A magyar oktatás és köznevelés kategóriában a Napsugár Alapítvány, Neuwirth Anna Mária néptáncpedagógus és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) versenyez, míg a magyar építészet és építőművészet kategóriában Bachman Gábor építész, Ferkai András építészettörténész és Zsuffa Zsolt építész kapott jelölést.

A magyar sajtó kategóriában Exterde Tibor szerkesztő-műsorvezetőt, Keresztes Ilona rádiós szerkesztőt és a Millásreggeli című reggeli gazdasági rádióműsort jelölték a díjra. A magyar sport kategóriá­ban Göröcs János labdarúgó, Kamuti Jenő vívó és sportvezető, valamint Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella röplabdaedző szerepel a jelöltek között.

A magyar népművészet és közművelődés kategóriában Balogh Kálmán cimbalomművész, a nádudvari Fazekas-dinasztia, amelynek tagjai a fekete kerámia mesterei, valamint a Téka Alapítvány, a magyar zeneművészet kategóriában Dés László, Dubrovay László zeneszerző és Gulyás Dénes operaénekes, a Pécsi Nemzeti Színház zeneigazgatója közül választják ki a Prima Primissima idei díjazottját.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 260
szavazógép
2019-11-01: Elhalálozás - :

Elhalálozás

„A szeretet soha el nem múlik.”
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a kézdisárfalvi születésű sepsiszentgyörgyi
özv. BABOS BÉLA
életének 86. évében rövid, türelemmel viselt szenvedés után visszaadta lelkét Teremtőjének.
Temetése november 2-án, szombaton 15 órakor lesz a közös temető ravatalozóházától.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
4314588
2019-11-01: Magazin - :

Tisza Istvánra emlékeztek Debrecenben

Az 1918. október 31-én meggyilkolt egykori miniszterelnökre, gróf Tisza Istvánra emlékeztek tegnap Debrecenben az egyetem központi épülete előtt álló szobránál.