Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Tisza Istvánra emlékeztek Debrecenben

2019. november 1., péntek, Magazin

Az 1918. október 31-én meggyilkolt egykori miniszterelnökre, gróf Tisza Istvánra emlékeztek tegnap Debrecenben az egyetem központi épülete előtt álló szobránál.

  • Kövér László házelnök megkoszorúzza Tisza István egykori képviselőházi elnök, miniszterelnök és Návay Lajos, volt képviselőházi elnök közös emléktábláját az Országházban. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
    Kövér László házelnök megkoszorúzza Tisza István egykori képviselőházi elnök, miniszterelnök és Návay Lajos, volt képviselőházi elnök közös emléktábláját az Országházban. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese azt mondta, Tisza István felismerte a kiművelt emberfők jelentőségét, azt, hogy a keleti végeken is ki kell alakítani a tudomány fellegvárát. Az egyetem 1921 és 1945 között a nevét viselte – tette hozzá Pintér Ákos, majd felidézte, hogy az ellene elkövetett három merénylet után a negyedik volt végzetes: gróf Tisza István az életét áldozta meggyőződéséért, a hazájáért. „Olyan példakép ő, aki mutatja az utat, azt, hogy a helyünkön következetesen meg kell tenni mindent az egyetemünkért, a városért és Magyarországért” – hangoztatta a szónok.

Szloszjár Balázs dandártábornok, a debreceni 5. Bocskai István lövészdandár parancsnoka beszédében a 20. század eleje legmeghatározóbb politikusának nevezte gróf Tisza Istvánt, akiről ezúttal mint katonáról emlékezett meg. Felidézte, hogy egyetemi kötődése mellett Tisza István mintegy két évet töltött a 2. debreceni huszárezrednél. Előbb önkéntesként szolgált az ezredben, majd harminc év múltán parancsnokként vezette frontszolgálatra a debreceni alakulatot – mondta, hozzátéve, hogy „a frontszolgálaton ismerte meg a paraszti származású legénység igazi arcát”, amiről később azt írta József főhercegnek: „most ismerhettem meg csak igazán a magyar népet: ez a világ legkülönb fajtája, melyet csak szeretni és tisztelni lehet”.

Szloszjár Balázs a Tisza Istvánt ért merénylet kapcsán azt mondta: „erélyes és nyílt fellépésével, bátorságával, következetességével szükségképpen magára irányította az ellenzéki gyűlölet sortüzét”. Sosem volt rá jellemző az elkeseredés, a lelki elgyengülés, határozottságával számos ellenséget szerzett – tette hozzá, felidézve gyilkosai előtti, egyenességét és bátorságát tükröző utolsó szavait: „ennek így kellett történnie”. A szónok imponálónak nevezte gróf Tisza István emberi tartását, erkölcsi szilárdságát, állhatatosságát. „Református volt, gróf és magyar” – zárta emlékező szavait Szloszjár Balázs. A megemlékezők ezt követően megkoszorúzták gróf Tisza István szobrát.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 258
szavazógép
2019-11-01: Magazin - :

Kolozsvári és szamosújvári alapítványt is jelöltek (Prima Primissima díj)

Nyilvánosságra hozták kedden az idei Prima Primissima díjak tíz kategóriájának három-három jelöltjét. Köztük két erdélyi szervezet is szerepel: a kolozsvári Napsugár Alapítvány és a szamosújvári Téka Alapítvány.
2019-11-01: Nyílttér - :

Az utca hangja

E. ERZSÉBET, Sepsiszentgyörgy. A minap a Penny Áruházban vásároltam. Nem szeretek oda járni, mert alig van magyar kiszolgáló, és egyszer már előfordult, hogy szemtelenek voltak velem a pénztárnál.