Mai levelünkBüszkék vagyunk a fiataljainkra

2019. november 1., péntek, Nyílttér

Míg az úzvölgyi hadi temetőben tovább tart a sírgyalázás, kapubetörés, területfoglalás, oda nem illő jelképek kihelyezése, katonai parádé, zajos ünneplés, eszem-iszom, kurjongatás, keresztre mászás, a betörők kitüntetése, a történelem hamisítása (ezekhez aztán jól értenek Romániában), Szentivánlaborfalván nemes, méltóságteljes és időszerű mozgalom és munka bontakozott ki.

A falu fiataljai – a Szentiváni Ifjak Alakulata, azaz a SZIA kezdeményezésére –, fiúk, lányok, és mások is, akik mozogni tudnak, az egyházak megsegítésére október 19-én közmunkát szerveztek. Az egyetemisták, diákok és a hozzájuk csatlakozó idősebb személyek mindenszentek és a halottak napja előtt általános nagytakarítást végeztek a falu temetőjében. Bokrot irtottak, füvet kaszáltak, az elhagyott, régi sírköveket felújították, ami kidőlt, azt egy sorba állították, és más időszerű munkálatokat is elvégeztek kéziszerszámokkal és gépekkel. A szemét összegyűjtése és elszállítása után a több mint 600 éves köztemető megújult, felfrissült és méltó helyévé vált az eltávozottakra való emlékezésnek, a gyertyagyújtásnak. A nemes gesztus nem csak az őseink, hanem a még élők iránti tiszteletet is jelzi, és székely-magyar mivoltunk fenntartását is szolgálja.

A takarítással egy időben felleltározták a temetőben levő sírokat is, hogy majd egy nagy térképet készítsenek a kapuhoz, amelynek alapján bárki – főleg az idegenból érkező látogató – könnyen megtalálja az általa keresett hantokat. Mindezt a szép és értékes munkát a SZIA kezdeményezte, irányította és kivitelezte – úgy látszik, sikeres volt a szervezet megújítása. Bízhatunk abban, hogy a jövő nincs elveszve, amikor a fiatalság kezd rájönni, hogy nekik is hozzá kell járulniuk az építéséhez, ha már nekünk nem sikerült jobbá tenni a világot. A falu lakossága hálával, elismeréssel és büszkeséggel néz a fiatalokra, akik a szentiváni napokat is ügyesen megszervezték júniusban. És továbbra is számíthatunk rájuk: rövidesen sor kerül egy százméteres kerítés felállítására a római katolikus templom körül, ahol a régi tönkrement. Kedves fiatalok, a neveteket nem sorolom fel, mert hosszú lenne a lista, de ezúton is tudatom, hogy a falu számontartja a közösségért cselekvőket.

N. Kányádi Mihály, Szentivánlaborfalva

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 776
szavazógép
2019-11-01: Nyílttér - :

Az utca hangja

E. ERZSÉBET, Sepsiszentgyörgy. A minap a Penny Áruházban vásároltam. Nem szeretek oda járni, mert alig van magyar kiszolgáló, és egyszer már előfordult, hogy szemtelenek voltak velem a pénztárnál.
2019-11-01: Nyílttér - :

Kontrasztba állították a múltat a jelennel

A Kontraszt fotópályázat legjobbjait díjazta a Turulmadár Ifjúsági Iroda október 24-én Sepsiszentgyörgy főterén. A díjátadót követően megnyílt a szabadtéri kiállítás is, ahol a legjobb képeket november 5-ig láthatja a nagyközönség.