Mi, hol, mikor?

2019. november 2., szombat, Mi, hol, mikor?

Székföldi Magyar Napok
A hidvégi kultúrotthonban folytatódnak ma 18 órától a 6. Székföldi Magyar Napok Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a hidvégi magyar közösség szervezésében.

A részletes program: a köszöntőbeszédek után népdalt énekel Jancsó Zsolt, furulyán kíséri Nagy Emőke; a hidvégi gimnáziumi tanulók előadják a Budai Ilona népballadát; népdalokat énekel Mezei Izolda Henriett, Akácos Szende Bernadett és Bernád István; gyermekjátékokat és erdővidéki táncrendet mutatnak be a hidvégi gimnáziumi tanulók; felcsíki, marosszéki és vajdaszentiváni táncokat ad elő a Zöld Fenyő Néptánccsoport; Karinthy Frigyes A cirkusz című előadását bemutatja a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad. A kulturális műsort követően, 21 órától magyar bált tartanak, ahol a sepsibükszádi Bacardi Music zenekar zenél.

Megemlékezés Barcaföldváron
November 4-én, hétfőn, a nemzeti gyásznapon hagyományosan koszorúzással egybekötött megemlékezést tartanak az egykori földvári fogolytábor helyén létesült emlékkertben, idén huszadszor. A rendezvény 15.30-kor kezdődik. Beszédet mondanak, illetve igét hirdetnek a brassói magyar történelmi egyházak képviselői, az emlékhely kezdeményezője, Ungvári Barna András volt hidvégi, jelenleg uzoni református lelkipásztor és a házigazda Kristály László Zsolt hidvégi református lelkész. A megemlékezést szeretetvendégség követi a fogolytábor hidvégi emlékszobájában. (sz)

Színház
Ma 19 órától idén utoljára látható Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház és a sZempöl Offchestra közös előadása, a Lewis Carroll meseregényei alapján készült Alice című nagy méretű zenés produkció (rendező: Bocsárdi László).

Zene
EGO SUM-KONCERT. Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház nagytermében ma 19 órától hallható az Ego Sum Változás című koncertje. A zenekar tagjai: Páll Judit (ének), Balázs Tünde (ének), Páll Áron (ének és gitár), Kerekes Ákos (ének és gitár), Jakabos Lóránd (basszusgitár), Köntzey Olivér (dob). Jegyek 10 lejes áron a helyszínen kaphatók a koncert előtt egy órával.
ZONGORAMARATON. Szőcs Botond zongoraművész zongoramaratonra várja az érdeklődőket Sepsiszentgyörgyön ma 19 órától az unitárius templomban. Műsoron: Frédéric Chopin balladái és Szergej Rahmanyinov II. zongoraversenye.
KAMARAZENE Sepsiszentgyörgyön a Bástya-ház koncerttermében (Olt utca 6. szám) november 3-án, vasárnap 18 órától rendkívüli kamarazene-koncertet tart Alekszej Nabiulin orosz zongoraművész. Műsoron: Mozart-, Beethoven- és Csajkovszkij-művek. A koncertre jegyek 10 lejes áron kaphatóak.
A BUDAPESTI VONÓSOK KAMARAZENEKAR erdélyi turnéján november 4-én, hétfőn 19 órától Sepsiszentgyörgyön az unitárius templomban lép fel. Honlap: budapestivonosok.hu.

Kiállítás
TÁRLATLÁTOGATÁS. A sepsiszentgyörgyi evangélikus-lutheránus templomban keddtől péntekig 9–13 óráig látogathatják csoportok Gy. Szabó Béla grafikus kiállítását, Járosi Andor egykor Kolozsváron tevékenykedő lelkészről, teológiai tanárról, íróról készített rajzait. A látogatásra a 0744 300 746-os telefonszámon lehet időpontot egyeztetni.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 11 órától Addams Family – amerikai animációs film, magyarul beszélő és Jetikölyök – amerikai animációs kalandfilm, románul beszélő; 16.30-tól Joker – amerikai krimi-dráma, román felirattal és Deva – magyar filmdráma, román felirattal; 18.30-tól Fájdalom és dicsőség – spanyol filmdráma, román felirattal; 18.45-től Terminátor: Sötét végzet – amerikai akcióthriller, magyarul beszélő; 20.45-től A bőr, amelyben élek – spanyol filmdráma, román felirattal; 21 órától A Wall Street pillangói – amerikai krimi-dráma, magyarul beszélő.  Vasárnap: 11 órától Jetikölyök – amerikai animációs kalandfilm, románul beszélő és Addams Family – amerikai animációs film, román felirattal és 16.30-tól magyarul beszélő; 16 órától Terminátor: Sötét végzet – amerikai akcióthriller, román felirattal; 18.30-tól Paradise Hills – spanyol fantasy, román felirattal; 18.30-tól Deva – magyar filmdráma, román felirattal; 20 órától Fájdalom és dicsőség – spanyol filmdráma, román felirattal, 20.30-tól Joker – amerikai krimi-dráma, román felirattal.

Jótékonysági koncertek
Erdélyben örömmuzsikál Mága Zoltán, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett, Prima Primissima díjas magyar hegedűművész. A száz templomot érintő jótékonysági koncertsorozat részeként ezúttal 11 erdélyi városban csendül fel a hegedűszó, köztük Kovásznán és Kézdivásárhelyen is. A Liszt Ferenc-díjas művész zenekarával Kovásznán november 4-én, hétfőn 18 órától muzsikál a belvárosi református templomban. A teljes bevételt a súlyos balesetet szenvedett helyi Khell Zsombor Attila megsegítésére, az előtte álló kezelések költségeire ajánlják fel. A 20 lej értékű támogatói szelvények a városi RMDSZ-székházban (Szabadság utca 12. szám, telefon: 0734 639 897) válthatóak meg  hétfőn 8–16 óráig.
November 5-én, kedden 20 órától a kézdivásárhelyi református templomban folytatódik a koncertsorozat. A hegedűművész a begyűlt adományokat a speciális bánásmódot igénylő felnőtteknek szóló nappali központ létrehozására ajánlja fel. Az ugyancsak 20 lej értékű támogatói szelvényeket a helyi RMDSZ-irodában lehet megvásárolni (Apafi Mihály utca 1. szám, telefon: 0721 297 540) hétfőn és kedden 8–16 óráig.

Gyakornoki program
A közigazgatás, a politikatudományok, a jog és a kommunikáció iránt érdeklődő fiataloknak indít gyakornoki programot a Háromszéki Ifjúsági Tanács. A novemberben és decemberben zajló képzésre olyan 16–25 év közötti fiatalok jelentkezését várják, akik szeretnek csapatban dolgozni és elhivatottak a közösség iránt. A program partnerei Réty és Sepsiszentgyörgy önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa. A fiatalok november 8-án éjfélig jelentkezhetnek a haritelnokseg@gmail.com címen fényképes önéletrajzzal és motivációs levéllel.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön csütörtökig naponta 20–8 óráig a Gróf Mikó Imre utca 4. szám alatti Dona (telefon: 0372 409 392, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); ma és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Gróf Mikó Imre utca 13. szám alatti Catena (0267 318 355); Kézdivásárhelyen vasárnapig a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 608), hétfőtől a Dózsa György utcai Ambrózia II.; Kovásznán ma 8–12 óráig a Vipera (0267 935 431), 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 310 110); Baróton ma 9–13 óráig a Hermann (0745 822 449) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön ma és vasárnap 10–12 óráig a Józef Bem utca 2/3/C/3. szám alatti O-Dent fogászati rendelőben Ferenczi Á. Orsolya fogorvos (telefon: 0267 315 415); ma és vasárnap egyeztetés alapján az 1918. december 1. út 1/G alatti Szász Dent rendelőben Szász Csaba fogorvos (telefon: 0766 698 161); a Grigore Bălan tábornok út 30. szám, 65/B/1. alatti rendelőjében 9–19 óráig egyeztetés alapján Fazakas Szabolcs fogorvos (0744 857 743) fogadja a sürgősségi eseteket.

Röviden
TERMELŐK ÉS KÉZMŰVESEK VÁSÁRA zajlik november ma és holnap Sepsiszentgyörgyön a főtéren.
ANGYALOK ÉS ARKANGYALOK HETE. Sepsiszentgyörgyön a Míves Házban ma Várallyay Réka művészettörténész Angyalok a művészetben címmel, vasárnap Csapai Árpád egyetemi lelkész (Csíkszereda) Angyalokkal vagy nélkülük? címmel tart előadást. Az előadások 18 órától kezdődnek, a belépés ingyenes.
TÖKLÁMPÁSOK A SZIMPLÁBAN. Ma 11–16 óráig töklámpásfaragó délutánra hívják a kreatív vendégeket a sepsiszentgyörgyi Szimplába. A tököket már előkészítették, díjazzák a legszebb töklámpás készítőjét. Amíg a férfiak faragnak, addig a lányok, asszonyok főzőcskéznek.
FELVÉTELI FELKÉSZÍTŐT tart ma 16 órától a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum Drámatagozata a líceum Visky Árpád Drámatermében a jövő szeptembertől induló drámaosztályba. Telefon: 0740 578 725.
FORGALMI VÁLTOZÁS. Sepsiszentgyörgyön egyirányúsítják a temetők felé vezető Vár utcát: a vártemplomi temető felső bejáratát és a közös temetőt a Vár utca felől lehet megközelíteni és a Vojkán utcán át lehet elhagyni. A temetőhöz autóval érkező látogatók vasárnapig naponta 9–21 óráig a lövészeti gyakorlótéren elkerített parkolókat is használhatják.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 128
szavazógép
2019-11-02: História - :

Tófalvi Zoltán: Az egykori Der Spiegel a kolozsvári diákszervezkedésekről és a Dobai-perről

Egyedi története van az egykori nyugatnémet folyóirat szóban forgó lapszámának! Gazda József barátommal 1994-ben közösen publikáltuk a Veress Zoltán egykori kolozsvári író, költő által vezetett svédországi Erdélyi Könyvegylet kiadásában a Kövek egy siratófalhoz című kötetünket, amelyben a román kommunista diktatúra által kivégzett vagy „megöngyilkolt” mártírokról, ellehetetlenített romániai magyar értelmiségiekről, papokról, színészekről közöltünk tanulmányokat, mélyinterjúkat.
2019-11-02: Közélet - Szekeres Attila:

Szakaszgyőzelem (Úzvölgyi temetőfoglalás)

Szakaszgyőzelemként értékelte Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke a Csíkszeredai Bíróság alapfokon hozott ítéletét, amelyben megsemmisítette a Hargita Megyei Csendőrség által rá kirótt 3000 lejes bírságot és felmentette a büntetés alól.