Bizalmat szavaztak az Orban-kormánynak

2019. november 4., hétfő, Belföld

Bizalmat szavazott a parlament együttes ülése a Nemzeti Liberális Pártot (NLP) vezető Ludovic Orban-kormányának.

A kormány beiktatásához a törvényhozók többségének – legalább 233 képviselőnek és szenátornak – a támogatására volt szükség. Az Orban-kormány 240 szavazatot kapott.

Ludovic Orban a szociáldemokrata Dăncilă-kabinet leváltása után kapott kormányalakítási megbízást. A politikailag egyszínű, kizárólag az NLP politikusaiból és független szakértőkből álló 18 tagú új kabinetnek az eddig ellenzékben lévő pártok, az RMDSZ, a nemzeti kisebbségi frakció törvényhozói szavaztak bizalmat, de néhány baloldali törvényhozótól is kapott támogatást.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 512
szavazógép
2019-11-04: Közélet - Farkas Réka:

Európa tanácsi ajánlás: Alapvető emberi jog az anyanyelv használata

Megszavazta az Európa Tanács Önkormányzati Kongresszusa Strasbourgban azt a nyelvi jelentést, amelynek elkészítését tavaly Bálványoson javasolta a testület önkormányzati bizottsága, háromszéki kezdeményezésre. Csodát nem várnak az újabb ajánlás elfogadásától, de minden ilyen, kisebbségi szempontból fontos dokumentum megerősíti, hogy jó úton járnak, amikor felhívják a különböző európai fórumok figyelmét az erdélyi magyar kisebbség gondjaira – erősítette meg Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke, az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa önkormányzati bizottságának elnöke.
2019-11-04: Közélet - :

Betörtek a Diákboltba

Kár nélkül úszták meg a sepsiszentgyörgyi Diákboltként ismert városközponti könyv- és papírkereskedés működtetői a vasárnapról hétfőre lezajlott betörést.