Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A növények képesek kommunikálni, érezni és tanulni

2019. november 5., kedd, Gazdakör

Dr. Monica Gagliano a növényi viselkedés egyik legismertebb kutatója. Egyesek szerint csak egy őrült különc, mások viszont üdvözlik a munkáját, mert évezredes emberi tapasztalatokat helyez új megvilágításba: lehet-e tanulni a növényektől, és ha igen, mit tudnak, amit mi nem?

Szerinte a növények nem dekorációk. Ennél sokkal bámulatosabb élőlények, már csak azért is, mert egy csomó olyan dolgot tudnak, amire mi nem vagyunk képesek. Például egy olyan szuperorganizmussá klónozzák magukat, hogy teljesen azonos genetikájú egyedeik egy 1000 holdnyi, azaz mintegy 4 km² nagyságú földterületet foglaljanak el. Az önvédelemben is nagy újítóknak számítanak, hiszen a kukorica a darazsakat is be tudja vonzani, hogy megóvja magát a hernyók okozta kártól – olvastuk a divany.hu-n.

Képesek kommunikálni, érezni és tanulni. Kiderült többek között, hogy a növények képesek megosztani egymás között a táplálékot, felismerik a rokonaikat, csattogó hangok kiadásával tudnak kommunikálni egymással, számolnak, és azt is érzik, ha megérinted őket. (BG)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 960
szavazógép
2019-11-05: Gazdakör - Bokor Gábor:

Jól haladnak a kifizetések engedélyeztetésével

Az idei mezőgazdasági évben támogatást igénylő gazdák háromnegyede számára engedélyezték a szubvenciók kifizetését – jelentette be pénteken Bukarestben az Indagra mezőgazdasági kiállításon Adrian Pintea, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) vezérigazgatója.
2019-11-05: Gazdakör - Incze Péter:

Idén 2,7 milliárd eurót fizettek ki uniós alapokból a mezőgazdaságban (Vidékfejlesztés)

A napokban a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) vezérigazgatója, Adrian Chesnoiu a gazdasági sajtó által szervezett konferencián számolt be a két országos mezőgazdasági ügynökség (AFIR és APIA) eredményeiről.