Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

VidékfejlesztésIdén 2,7 milliárd eurót fizettek ki uniós alapokból a mezőgazdaságban

2019. november 5., kedd, Gazdakör

A napokban a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) vezérigazgatója, Adrian Chesnoiu a gazdasági sajtó által szervezett konferencián számolt be a két országos mezőgazdasági ügynökség (AFIR és APIA) eredményeiről.

Az ismertetett adatok szerint az év elejétől augusztus végéig közel 2,7 milliárd eurót utaltak át a mezőgazdászoknak a közvetlen, APIA-s kifizetések és a vidékfejlesztési program keretében. Az év elejétől a vidékfejlesztési pályázatokra közel 500 millió eurót fizettek ki elszámolásként. Összehasonlítva: a tavaly összesen 1,18 milliárd eurót utaltak át a vidékfejlesztési pályázatokra, 1,77 milliárd eurót pedig a közvetlen kifizetésekre. A pályázatokat az uniós vidékfejlesztési alapból, a közvetlen kifizetéseket pedig az uniós garancia alapból fizetik ki. Az uniós jóváhagyás szerint a 2014–2020-as vidékfejlesztési tervben összesen 9,472 milliárd euró  pályázható a 2014 és 2020 közötti, hétéves időszakban, ebből 8,125 milliárd az uniós költségvetésből, a vidékfejlesztési alapból származik, amihez a román államnak a költségvetéséből 1,347 milliárd eurót kell hozzátennie kötelezően. A tervben 15 nagy intézkedésre (pályázási területre) és több alfejezetre (programra) lehet(ett) pályázni, összesen 44 típusú intézkedésre. Ebből 37 a vidékfejlesztési ügynökség által valósul meg, 6 intézkedésnél a kifizetést átruházták az APIA-ra (pl. a hátrányos hegyvidéki zóna, a környezeti és ökokifizetések), egy pedig a szakmai szolgáltatást jelenti, amely ugyancsak pályáztatás útján valósul meg. Az eddigi lehívási arány 53,27 százalék.

A vezérigazgató elmondása szerint az ügynökség és a mezőgazdasági minisztérium nagy hangsúlyt fektet a fiatalok érvényesülésére, a tavaly év végi összesítő szerint 12 460 fiatal kapott valamilyen formában támogatást a vidékfejlesztési alapokból, 9965 fiatal kapta meg a 40, illetve 50 ezer eurós támogatást a fiatal gazdák vidéki megtelepedésének támogatásánál, 1700 fiatal jutott támogatáshoz a kisgazdaságok 15 ezer eurós támogatásánál, 157 fiatal a Leader-csoportokon keresztül kapott támogatást, 614 fiatal sikeresen pályázott a gazdaságok korszerűsítésénél (4.1-es intézkedés), 24 fiatal pedig a gyümölcsösök létesítésénél (4.1a) kapott támogatást.

A vezérigazgató a következő hétéves időszakról is ismertetett néhány adatot, habár ezek még nem véglegesek, uniós szinten még tárgyalások és egyeztetések folynak. A mostani leosztás szerint az ország összesen 20,5 milliárd eurót fog kapni a 2021 és 2027 közötti költségvetési időszakban a mezőgazdasági garancia és a vidékfejlesztési alapokból. A két tengely között a megosztás a következő: 13,3 milliárd euró a közvetlen (APIA-s) kifizetésekre, amely összeg az előző hétéves időszakhoz viszonyítva 15 százalékos növekedést jelent, a második tengelyen, a vidékfejlesztési alapoknál a teljes összeg 6,75 milliárd euró lesz, ez pedig 16 százalékos csökkenést jelent az előző hét év 8,13 milliárd eurójához viszonyítva.

Változást jelent majd, hogy kötelező lesz a környezeti összetevőt figyelembe venni, a teljes összeg 30 százalékát ezek kifizetésére szabad majd fordítani az új hétéves nemzeti stratégiában (a vidékfejlesztési program elnevezés helyett nemzeti stratégia lesz a neve). Az illető uniós tagország kötelező önrészaránya is változni fog, eddig 15 százalékot kellett a hazai költségvetésből kötelezően hozzátenni a kapott alaphoz, ami a következő hétéves ciklusban duplájára emelkedik. Ez az országnak is megterhelést fog jelenteni, az eddigi 1,4 milliárd euró helyett 2,5 milliárd eurót kell biztosítani a költségvetésből a vidékfejlesztési pályázatok kifizetésére.

A vezérigazgató elmondta, a hazai uniós képviselők a szakbizottságokban azt szeretnék elérni, hogy Románia ne veszítsen a két tengelynél az összegből (az előző ciklushoz viszonyítva), de egyelőre nem tudni, milyen sikerrel. Nagy-Britannia unióból való kilépésével a 2021 és 2027 közötti mezőgazdasági és vidékfejlesztési kifizetésekre szánt teljes összeget az unió szintjén a 408 milliárd euróról 365 milliárdra csökkentenék. Ezt a hiányt kell elosztani a tagországok között.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 956
szavazógép
2019-11-05: Gazdakör - :

A növények képesek kommunikálni, érezni és tanulni

Dr. Monica Gagliano a növényi viselkedés egyik legismertebb kutatója. Egyesek szerint csak egy őrült különc, mások viszont üdvözlik a munkáját, mert évezredes emberi tapasztalatokat helyez új megvilágításba: lehet-e tanulni a növényektől, és ha igen, mit tudnak, amit mi nem?
2019-11-05: Közélet - Szekeres Attila:

Egyenes gerinccel az igazságért (Gyásznapi megemlékezés Barcaföldváron)

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak az egykori barcaföldvári 2. fogolytábor utolsó tömegsírja fölött kialakított emlékkertben tegnap, november 4-én, a nemzeti gyásznapon. Ez már a huszadik volt, amióta különböző gáncsoskodások ellenére 2000-ben sikerült maradandó emléket állítani az ott veszett, illetve sínylődött magyar foglyoknak.