Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Tévedés volt az euró bevezetése?

2019. november 5., kedd, Világfigyelő

Ideje lenne beismerni, hogy elhibázott lépés volt az euró bevezetése – írja Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a brit Financial Times pénzügyi lapban megjelent cikkében.

Két évtizeddel az euró bevezetését követően még mindig hiányoznak a globális deviza sikeréhez szükséges alapfeltételek: az egységes államszervezet, az euróövezet bruttó hazai termékének legalább 15–20 százalékát lefedő közös költségvetés, a közös euróövezeti pénzügyminisztérium és az annak vezetésével megbízott pénzügyminiszter – mutatott rá.

A közös deviza bevezetését megalapozó elhibázott döntés valódi gyökerét tulajdonképpen egy Franciaország által állított kelepcének tartja Matolcsy György. Szerinte François Mitterrand – a német újraegyesítés idején Franciaország elnöke – Németország befolyásának növekedésétől tartva úgy gondolta, hogy Európa „németesítésének” megelőzéséhez elég lesz a németeket rávenni a német márka feladására. Helmut Kohl német kancellár pedig a javaslatot „az egyesülés árának” tekintette, és bele is egyezett. Mindketten tévedtek – szögezte le írásában Matolcsy György. Az eredmény egy európai Németország lett, és nem egy német Európa, az euró pedig egyáltalán nem akadályozta meg egy újabb német hatalom kiemelkedését. A németek azonban maguk is beleestek a „túl jó ahhoz, hogy igaz legyen” euró csapdájába. A dél-európai gazdaságok bevonása az euróövezetbe eléggé legyengítette az euró árfolyamát ahhoz, hogy Németország legyen az Európai Unió legerősebb exportgépezete. Németország a kedvező feltételek közepette elkényelmesedett, elhanyagolta az infrastruktúra fejlesztését és a beruházásokat a jövő iparágaiba. Lemaradtak a digitális forradalomról, tévesen mérték fel Kína előretörését és elmulasztották páneurópai vállalatok létrehozását.

A Centre for European Policy tanulmánya szerint a legtöbb euróövezeti tagország gazdasága jobban teljesített az euró bevezetése előtt, mint utána – mutatott rá Matolcsy György, hozzátéve, hogy az eltelt két évtizedben csak kevesen nyertek, de sokan veszítettek az euró bevezetésén. Alexandre Lamfalussy magyar születésű közgazdásznak igaza volt, amikor azt mondta, hogy a közös devizára az európai hatalmak közötti kötelékek megerősítéséhez és Európa Szovjetunióval szembeni védelméhez van szükség. A bökkenő csak az, hogy az euró bevezetéséről meghozott végső maastrichti döntésre 1992-ben, a Szovjetunió összeomlásakor került sor. A közös deviza létének az indoka tehát pont akkor szűnt meg létezni, amikor megszületett – írta a jegybankelnök.

Eljött az idő, hogy felrázzuk magunkat ebből a káros és eredménytelen álomból – fogalmazott Matolcsy György. Első lépésként nem ártana bevallani, hogy a közös deviza szinte minden euróövezeti tag számára valamilyen szempontból csapda, és nem aranybánya. A dollárral vetekedő globális deviza létrehozásának szándéka nyílt kihívás volt az Egyesült Államoknak, mely az Európai Egyesült Államok létrehozásának víziója miatt mind nyíltan, mind leplezetten, de hadviselésbe bocsátkozott az elmúlt két évtizedben az EU és az euróövezet ellen. Európának fel kell adnia a fantáziálást az Egyesült Államokkal vetekedő világhatalom létrehozásáról, az euróövezeti tagoknak lehetővé kell tenni a kilépést a következő évtizedekben, a maradóknak viszont egy valóban globális deviza létrehozásán kell munkálkodniuk. Az eurót megalkotó Maastrichti Szerződés 30. évfordulóját a megállapodás újraírásával kellene megünnepelni 2022-ben – írta Matolcsy György a brit Financial Timesban megjelent cikkében, amelyet tegnap hosszan idézett a világsajtó.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1075
szavazógép
2019-11-05: Világfigyelő - :

Német–magyar szövetség

Németország a legfontosabb gazdasági partnere Magyarországnak, és számos területen stratégiai szövetségese is – mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter tegnap Budapesten, miután tárgyalt a német külügyminiszterrel.
2019-11-05: Világfigyelő - :

Csökkenő terrorfenyegetettség

Mérsékleték tegnap a brit hatóságok a terrorkészültség szintjét. Priti Patel belügyminiszter az intézkedést bejelentő közleményében hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a terrorfenyegetettség továbbra is magas.