Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nem látják szívesen a királyt

2019. november 5., kedd, Világfigyelő

Utcai tiltakozásokat tartottak Barcelonában a királyi család látogatása ellen. Az uralkodó egy tegnapi díjátadóra érkezett a katalán fővárosba a családjával.

Már vasárnap este több százan tüntettek a hotel közelében, ahol VI. Fülöp megszállt feleségével és két lányával. A békés tüntetők függetlenségi zászlókkal és áthúzott koronát ábrázoló transzparensekkel jelentek meg, sokan edényekkel csörömpölve fejezték ki nemtetszésüket a királyi család érkezése miatt. A helyi hatóságok már korábban lezárták a környéket, kordont vontak az épület köré és fokozták a rendőri jelenlétet. Ugyanígy tettek a barcelonai kongresszusi palotánál is, ahol a Girona Hercegnője Díjat adja át az uralkodó 35 év alatti, a kultúra, az oktatás, a tudomány és az üzleti élet területén kiemelkedő fiatal tehetségeknek. A királyellenes akciók tegnap is folytatódtak a Köztársaság Védelmi Bizottságok nevű függetlenségpárti radikális mozgalom felhívására, amely több közterületen kihelyezett molinón hirdeti, hogy a spanyol királyt nem látják szívesen Katalóniában. VI. Fülöp először látogatott Katalóniába azóta, hogy három hete a spanyol legfelsőbb bíróság zendülés bűncselekményében bűnösnek találta és 9–13 év közötti börtönbüntetésre ítélt kilenc katalán függetlenségi vezetőt a két évvel ezelőtt alkotmányellenesen megrendezett függetlenségi népszavazás miatt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1074
szavazógép
2019-11-05: Világfigyelő - :

Csökkenő terrorfenyegetettség

Mérsékleték tegnap a brit hatóságok a terrorkészültség szintjét. Priti Patel belügyminiszter az intézkedést bejelentő közleményében hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a terrorfenyegetettség továbbra is magas.
2019-11-05: Közélet - Szekeres Attila:

Nem román katona maradványait találták meg Úzvölgyében

Nagy szenzációként tálalta a román sajtó, hogy szeptember 23-án román katona maradványait találta meg az úzvölgyi katonai temető közelében egy Vasile Boboc nevű amatőr történész, aki fémdetektorral kutatott a környéken. A hatóságok átvették a leletet, a csontokat a bákói törvényszéki orvosi intézetbe szállították, a talált tárgyakat – poharat, szuronyt, ásódarabot, fegyvert és lőszert – a Bákó megyei kulturális igazgatósághoz.