Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. november 6., szerda, Mi, hol, mikor?

Népzene- és néptánctalálkozó

 A Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány szervezésében november 8–9-én 31. alkalommal rendezik meg a népzene- és néptánctalálkozót Sepsiszentgyörgyön. A rendezvény fő programsorának a Sepsi Aréna ad otthont november 9-én, ahol gazdag, minőségi kínálattal várnak minden korosztályt.

A rendezvény programjaira a központi jegyirodában (telefon: 0267 312 104), a biletmaster.ro oldalon, illetve a helyszínen vásárolhatnak jegyeket az érdeklődők. Jegyárak: pénteken 19 órától a Tamási Áron Színházban a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Mezőség, Kalotaszeg című előadása és a táncház 30 lejbe (a táncház külön 10 lej) kerül; szombatra az elővételes jegy 30 lej, a délelőtti jegy 10–14 óráig (egész napos részvételre feljogosít) diákoknak 10 lej, felnőttnek 20 lej, a délutáni jegy 14 óra után 40 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 20 lej, este a táncház 10 lej. A kedvezményes jegyek csak a helyszínen, a Sepsi Arénánál vásárolhatóak meg. A jegyirodában vásárolt jegyek egységesen 30 lejbe kerülnek.

Írisz Ház-díj – IX. Outsider Art Pályázat, 2019

A Sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány 2010-ben létrehozta a Romániában élő és alkotó, értelmi fogyatékkal, de művészi tehetséggel megáldott személyek munkásságát értékelő és népszerűsítő Írisz Ház-díját. Az alapítvány idén decemberben kilencedik alkalommal fogja odaítélni a legjobb munkáért járó Írisz Ház-díjat. A pályázaton 18. életévét betöltött, értelmi fogyatékosságát bizonyítani tudó személy vehet részt három munkával. Ebből egy munkának kötött a témája: Benedek Elek születésének 160. évfordulója alkalmából Benedek Elek mesevilága. A másik két munka témája szabadon választható. A kisplasztikával pályázók egy pályázati munkával és két, más munkájukról készült fényképpel jelentkezhetnek. Nincs tematikai megkötöttség.
A pályázati munkáknak az alábbi minimális követelményeknek kell megfelelniük: min. A4-es formátum; a hordozó lehet vászon, papír vagy karton; az anyag lehet vízfesték, akril, színes ceruza, pasztell, olaj, olajkréta vagy tus; a pályázati munkának befejezettnek kell lennie; a munka még nem volt nyilvánosság előtt bemutatva; a munkát berámázva vagy paszpartozva kell beküldeni; a kisplasztika lehet fából, kőből, fémből, agyagból vagy gipszből faragott, formázott vagy öntött munka. (A kisplasztika nem lehet használati tárgy, pl. gyertya, képeslap, hamutartó, stb.). A nyertes pályamunkák a Sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány tulajdonába kerülnek. A pályázati munkákat az iriszhaz.blogspot.com oldalról letölthető jelentkezési űrlap kíséretében kérik elküldeni a megadott postacímre. A pályamunkákat avatott szakmai zsűri fogja elbírálni. A bizottság elnöke Deuten-Makkai Réka művészettörténész. Díjak: I. díj: 2000 lej, II. díj: 1000 lej, III. díj: 500 lej.
A pályamunkákat a kitöltött jelentkezési űrlap kíséretében 2019. november 27-ig (a beérkezés időpontja) kell beküldeni az alábbi címre: Írisz Ház, Sepsiszentgyörgy, Gyöngyvirág utca 5. szám, 520085 (Sfântu Gheor­ghe, jud. Covasna, str. Lăcrămioarei nr. 5). A küldeményen tüntessék fel: pályázat. A kiállítás megnyitója és a díjátadó ünnepség december elején lesz. A pontos dátumot, fejleményeket az iriszhaz.blogspot.com vagy a facebook.com/iriszhaz/oldalon tüntetik fel. További kérdéssel forduljanak Makkai Péter igazgatóhoz, elérhetőségei: telefon 0040 267 315 560, mobil: 0040 724 000 467 vagy e-mail iriszhaz@yahoo.com.
Aki a díj támogatója kíván lenni, írja meg szándékát a fenti címre, további részletekért felveszik vele a kapcsolatot.

Irodalmi kitekintő

Folytatódik dr. Reisinger János művészet- és irodalomtörténész Világszem: a magyar költészet dicsérete című sepsiszentgyörgyi irodalmi kitekintőinek sora, melyek helyszíne továbbra is a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Terme. Előadásaiban ezúttal is a magyar költészet fontos vetületeire és alkotóira nyújt rálátást, versmondással, verselemzésekkel. November 7-én, csütörtökön 18 órától a szerelemről szóló lírai alkotások lesznek a középpontban. Előadása címe és témája: Magyar költők a szerelemről – Csokonai Vitéz Mihály, József Attila, Petőfi Sándor, Pilinszky János és Vörösmarty Mihály.

Könyvbemutató

SZENTFÖLDÜNK RAJZA. Sepsiszentgyörgyön a LibriM Könyvudvarban ma 18 órától Balla Ede Zsolt Szentföldünk rajza című könyvét mutatják be vetített képes előadás keretében.
NOVELLÁSKÖTET. A sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban csütörtökön 18 órától bemutatják Miklóssi Szabó István Testfüggőség című novelláskötetét. A szerzővel Szonda Szabolcs költő, műfordító beszélget.

Mozi

A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.15-től Jetikölyök – amerikai animációs kalandfilm, románul beszélő; 16.30-tól Addams Family – amerikai animációs film, magyarul beszélő; 18.15-től Terminátor: Sötét végzet – amerikai akcióthriller, román felirattal; 18.30-tól Paradise Hills – spanyol fantasy, román felirattal; 20.30-tól A Wall Street pillangói – amerikai krimi-dráma, magyarul beszélő; 20.45-től A bőr, amelyben élek – spanyol filmdráma, román felirattal. Telefon: 0787 526 102. Honlap: arta.cityplex.ro

Segítség a gyászban

Gyászfeldolgozó csoportba várják mindazokat, akik régebben vagy a közelmúltban veszítették el szeretett hozzátartozójukat. Az együttléteket Vetró-Bodoni Enikő szociális és mentálhigiénés szakember, illetve Dénes Kinga pszichológus vezeti. A találkozókat Sepsiszentgyörgyön a Gyár utca 41. szám alatt, Baróton a Bányász utca 11. szám alatt tartják kéthetente szerdán 10–12 óráig, az első találkozó november 20-án lesz. Érdeklődni a 0731 025 903-as és a 0728 967 211-es telefonon lehet.

Ügyelet

Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Gróf Mikó Imre utca 4. szám alatti Dona (telefon: 0372 409 392, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Dózsa György utcai Ambrózia II. gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden

TALÁLKOZÓ. A Sepsiszentgyörgyi Szívbetegek Egyesülete csütörtökön 17 órától találkozót tart a gyermekvédelem épületében. Új tagok jelentkezését is várják, érdeklődni a 0743 330 724-es telefonon lehet.
JOGI SZOLGÁLAT. Balogh Klára jogtanácsos ma 13–15 óráig fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsadást igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
ÁRAMSZÜNET. Ma 9–16 óráig Szentkatolnán a 2-es és 4-es transzformátorállomás körzetében, Hilibben, Haralyban, Ozsdolán, valamint Gelencén a 11-es, 14-es, 1-es, 8-as és 15-ös  transzformátorállomás körzetében, csütörtökön 9–16 óráig a dálnoki szivattyúháznál szünetel az áramszolgáltatás.
TAGDÍJFIZETÉS. A sepsiszentgyörgyi Aranyszívek Nyugdíjas Egyesület szerdánként 11–13 óráig várja tagjait tagdíjfizetésre a Kőrösi Csoma Sándor utcai székházban.
IVÓVÍZ. Ma 7–18 óráig Fotosmartonoson és Angyaloson, 8–15 óráig Kézdivásárhelyen a Fenyves, Béke, Szőcs József, Barabás Miklós és Dózsa György utcában javítási munkálatok miatt felfüggesztik az ivóvíz-szolgáltatást. A munkálatok befejezése után a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1090
szavazógép
2019-11-06: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a kézdivásárhelyi vitéz id. KIS LAJOS szerető szíve életének 75., házasságának 51. évében 2019. november 4-én megszűnt dobogni.
Temetése 2019. november 7-én 14 órakor lesz a kézdivásárhelyi római katolikus ravatalozóházból.
A gyászoló család
818
2019-11-06: Sport - Miska Brigitta:

Huszonnégy érem az Európa-bajnokságról (Karate)

November 1. és 3. között Szkopje adott otthont a 11. Shotokan Karate Európa-bajnokságnak, ahol 19 országból mintegy 800 versenyző lépett tatamira. A bajnokságon a sepsiszentgyörgyi Shoto-Team Karate Club 24 érmet szerzett.