Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

160 éves a Székely Mikó KollégiumSikeres volt a nyitónap

2019. november 6., szerda, Közélet

Rendhagyó iskolanappal kezdődött tegnap a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium százhatvan évvel ezelőtti alapítására emlékező ünnepségsorozat: kis- és nagydiákok, tanárok, az iskola véndiákjai és korábbi pedagógusai vettek részt a programokon, amelyek a múltat idézték és a jelenlegi alma mater életét ismertették. A Mikóhoz méltón az évforduló nem múlik el értékteremtés nélkül – az al­kalomból mutatták be a Székely Mikó Kollégiumról szóló irodalom tizenkétezer tételes bibliográfiáját, amelyet Csikós Júlia, a gróf Teleki Domokosról elnevezett történelmi iskolakönyvtár őre készített.

  • A diákok óriás puzzle-ből rakták ki az iskolacímert és együtt énekelték az iskolahimnuszt. Fotó: Albert Levente
    A diákok óriás puzzle-ből rakták ki az iskolacímert és együtt énekelték az iskolahimnuszt. Fotó: Albert Levente

Az elemistáknak szóló szellemi stafétán középiskolások beszéltek arról, miért lettek mikós diákok, a nagyobbak véndiákok elbeszéléseiből ismerhették meg a kollégium korábbi életét. A vendégeskedés nem volt híján frappáns jeleneteknek sem, egy kisdiák azt mondta, ő iskolaigazgató szeretne lenni, mert pecsételhetne és aláírhatna fontos iratokat. Kívánsága néhány percre teljesült. Az ötven évvel ezelőtt született iskolahimnusz sem maradt ki a programból, Czegő Zoltán költő és Dancs Árpád zenetanár közös szerzeményét együtt énekelte az udvaron az ezerkétszáz diák, a kicsik még az iskolacímert is kirakták  puzzle-ből. A nagyobb diákok koszorúztak gróf Mikó Imre és Csutak Vilmos szobránál, és végigjárták a helyi temetőket, ahol százhúsz egykori mikós tanár sírjára helyeztek el virágot.

 

 

Csikós Júlia nemcsak könyvtáros, hanem az iskola kismúzeumának alapítója, gyarapítója is, így az évfordulót is kihasználta, hogy iskolatörténeti relikviákat mutasson be. Régi tankönyveket, értesítőket, okleveleket, meghívókat állított ki, egykori mikósok is bevihettek dokumentumokat, de láthatjuk a Péter Mózes iskolaigazgató kézjegyével ellátott, 1903/1904-es tankönyvjegyzéket, valamint irodalmi estélyek, tornaünnepélyek harmincas évekből származó meghívóját is.

A Székely Mikó Kollégiumról szóló digitális bibliográfia bemutatójára szép számban érkeztek jelenlegi, valamint egykori mikós tanárok és diákok, a régi díszteremben tartott ismertető valóságos időutazássá vált azáltal, hogy már a felvezetőben egykori tanáraira, mentoraira emlékezett a felbecsülhetetlen értékű adattár szerzője, majd ismertette a bibliográfia előmunkálatait. Csikós Júlia 1997-ben részt vett a Schola Orbis programban, amikor magyarországi és határon túli könyvtárosok elkészítették a Kárpát-medencei magyar iskolatörténeti adattárat, ez volt az előzménye a tegnap bemutatott bibliográfia összeállításának. A Mikó történelmi könyvtárának őre hatalmas kutató- és rendszerező munkát végzett el annak érdekében, hogy elérhetővé tegye a kollégiumról szóló dokumentációt, mindent, ami fellelhető a különböző kiadványokban, könyvekben, értesítőkben, nyomtatott emlékanyagban és részben levéltári iratokban. Csikós Júlia elmondta, a bibliográfia olyan műfaj, ami nem rangsorol, hanem felsorol, a bibliográfus nem értékel, csak felkutat minden fellelhetőt a választott témában. Azt is hangsúlyozta, habár nem egy népszerű műfajról van szó, a történelmi tisztánlátás, a történelmi igazság szempontjából fontos az ilyen adattár, amiben az iskola történetén keresztül a város, a közösség élete és az iskolához való viszonyulása is megnyilvánul.

Az évfordulós ünnepség november 10-én emlék-istentisztelettel folytatódik, majd 15-én filmbemutatót tartanak, februárban a Sepsi Arénában zárul az eseménysorozat, amikor jelenlegi és egykori diákok és tanárok részvételével rendeznek sport- és kulturális programokat.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 1763
szavazógép
2019-11-06: Magazin - :

Ellopták Lajkó Félix félmillió eurós hegedűjét

Lajkó Félix értékes hegedűjének halottak napján kelt lába, amikor a világhírű zenész családjával felkereste hozzátartozói sírját a vajdasági Péterrévén – írja az Új Magyar Szó. Lajkó Félix autóját pénteken a déli órákban rabolták ki, a hegedű eltűnését azonnal jelentették a rendőrségnek, a nyomozás folyamatban van.
2019-11-06: Közélet - Farkas Réka:

Miért kell magyar elnökjelölt? (Kampányban Kelemen Hunor)

Azért van szükség magyar államelnökjelöltre, mert kell egy olyan erdélyi magyar értelmiségi, aki el tudja mondani gondjainkat, akire Bukarest és Budapest is figyel, aki érti a politikai csíziót – ezekkel a szavakkal érvelt Kelemen Hunor indulása mellett Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki elnöke. Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint fontos, hogy a választások estéjén ott legyen a zöld a térképen, erőnket mutatja, hogy hány megye vált e színre a piros, sárga, lila tengerben. Maga a jelölt úgy vélekedett, egyáltalán nem mindegy, hogy az asztalnál kapunk helyet, vagy az étlapra kerülünk, ha nem vagyunk jelen egy politikai versenyben, mások döntenek sorsunkról.