Megvan az új biztosjelölt?

2019. november 6., szerda, Belföld

Siegfried Mureșan európai parlamenti (EP-)képviselőt, az Európai Néppárt EP-frakciójának alelnökét jelölheti az új kormány az Európai Bizottságba – közölték tegnap a kormánypárttól származó értesüléseikre hivatkozva hírforrások.

  • Fotó: glasul-hd.ro
    Fotó: glasul-hd.ro

Mureșan jelöléséről sajtóértesülések szerint egyetértés van Ludovic Orban miniszterelnök és Klaus Iohannis államfő között. A 38 éves, vajdahunyadi születésű, közgazdászi oklevéllel rendelkező Siegfried Mureșant a Nemzeti Liberális Párt jelöltlistájáról választották meg az EP-be, ahol idén májusban második mandátumát kezdte meg. A közvélemény az eddigi szociáldemokrata kormányok leghangosabb – a jobboldali hírtelevíziók által legtöbbet szerepeltetett – brüsszeli bírálójaként ismeri. Ludovic Orban több ízben leszögezte: egyik legsürgősebb miniszterelnöki teendőjének tartja, hogy javaslatot tegyen egy új román európai biztosra, ugyanakkor azt ígérte, hogy a jelölt személyéről mind az államfő, mind a parlament véleményét kikéri. A bukaresti sajtó úgy tudja: Orban legkésőbb ma reggel küld levelet Ursula von der Leyennek, az EB megválasztott elnökének a biztosjelöltről.

Mint ismert, a parlament hétfőn bizalmat szavazott az NLP-s Ludovic Orban pártelnök vezette kormányának, így elhárult az akadálya annak, hogy Bukarest új biztosjelöltet javasoljon. A parlament által egy hónapja megbuktatott szociáldemokrata Dăncilă-kormány biztosjelöltjeinek legitimitását ugyanis az államfő eddig megkérdőjelezte. Az akkor még teljes jogkörrel működő SZDP-kabinet első jelöltjét, Rovana Plumb szociáldemokrata EP-képviselőt szeptember végén összeférhetetlenségre hivatkozva leszavazta az EP jogi bizottsága. Viorica Dăncilă időközben másik két szociáldemokrata biztosjelölttel is próbálkozott. Brüsszel azonban arra várt, hogy lezáruljon a belpolitikai válság, és legitim kormány kerüljön az ország élére.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 513
szavazógép
2019-11-06: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Megszabadul az adósságtól Sepsiszentgyörgy

Pár napon belül utolsó hitelrészletét is törleszti Sepsiszentgyörgy önkormányzata, így a jövő évet adósság nélkül kezdheti – jelentette be Antal Árpád polgármester a tegnapi, rendkívüli tanácsülésen, amelynek legfontosabb napirendi pontja a költségvetés módosítása volt.
2019-11-06: Közélet - Farcádi Botond:

Átláthatóságot követelnek a néppárti önkormányzati képviselők

A közpénzek elköltésének átláthatóságát szorgalmazza az Erdélyi Magyar Néppárt sepsiszentgyörgyi önkormányzati frakciója, erről két évvel korábban tanácshatározatot is kezdeményeztek, ám azt azóta sem tűzték a helyi tanács napirendjére, ezért készek közigazgatási bírósághoz fordulni, addig is azonban nem szavazzák meg a költségvetés végrehajtásáról szóló határozatokat – közölte Bálint József.