Úzvölgyi katonatemetőBírósághoz fordult a bákói prefektus

2019. november 6., szerda, Belföld

Az úzvölgyi katonatemető jogi helyzetének a tisztázatlansága, valamint a román parcella és emlékmű létrehozásához szükséges hatósági jóváhagyások hiánya miatt támadta meg a közigazgatási bíróságon Bákó megye prefektusa a dormánfalvi önkormányzat vonatkozó határozatait. Ezt a kormánybiztosi hivatal erősítette meg az MTI-nek.

A prefektus hivatala tegnap válaszolt az MTI egy héttel korábban feltett kérdéseire, és megerősítette a Hargita megyei önkormányzat által kiszivárogtatott információt: október 11-én megtámadta a közigazgatási bíróságon a dormánfalvi önkormányzat több határozatát. Egyfelől azt a márciusban hozott 29-es határozatot, amellyel a település magánvagyonából a közvagyonába helyezték át az úzvölgyi katonatemetőt, és azt a 48-as határozatot, amellyel az előbbi formai hibáit próbálták javítani. Másfelől a prefektus az építési engedélyt is megtámadta, amelyet önmaga számára bocsátott ki az önkormányzat a román parcella és az emlékmű létrehozására.

A válaszban a hivatal azokat a főbb okokat is felsorolta, amelyek miatt a bírósághoz fordult. A prefektus elsősorban a Hősök Emléke Országos Hivatal (ONCE) és a kulturális tárca engedélyének a hiányát kifogásolta. A vonatkozó törvényből idézte: semmisek azok az építési engedélyek, amelyeket a törvényben felsorolt állami hatóságok engedélye nélkül bocsátottak ki. A prefektus azt is megemlítette, hogy az építési engedély kibocsátására benyújtott dokumentációban a polgármesteri hivatal nem bizonyította egyértelműen a terület fölötti tényleges tulajdonjogát. Az önkormányzat tavaly december 17-én bocsátotta ki az építési engedélyt a temető átalakítására, de csak több mint három hónappal később hozott határozatot a terület közvagyonba vételéről. Ráadásul a megjelölt területet egy 2010-es kormányhatározat Csíkszentmárton község közvagyonaként rögzítette. A válaszban azt is megemlítik, hogy a Hargita megyei Csíkszentmárton és a Bákó megyei Dormánfalva határának megállapítása bírósági eljárás tárgyát képezi.

Az MTI-nek adott válaszokat Valentin Ivancea jegyezte, aki szeptember vége óta látja el a Bákó megyei prefektusi tisztséget. A korábbi prefektus mindkét ügyben ultimátumot adott Dormánfalva polgármesterének a törvényesség visszaállítására, de annak ellenére sem indította el a kilátásba helyezett közigazgatási pereket, hogy a kiszabott határidőig az elöljáró nem teljesítette kéréseit.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 702
szavazógép
2019-11-06: Belföld - :

Sztrájkolnak a bányászok

Mintegy négyszáz parajdi és aknavásári sóbányász lépett sztrájkba, mert nem kapták meg vakációs jegyeiket. Kelemen József, a parajdi sóbánya szakszervezeti vezetője arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy mintegy 150 vájár lépett spontán sztrájkba, miután nem kapták meg 2019-re az őket megillető vakációs jegyeket amiatt, hogy az erre szánt pénzt átirányították Râmnicu Vâlceára, hogy ebből fedezzék az átszervezéssel és a végkielégítésekkel kapcsolatos költségeket.
2019-11-06: Belföld - :

Beköltöznek és tájékozódnak a miniszterek (Az új kormány első napja)

Az Orban-kormány nyolc minisztere vette át tegnap elődjétől a szaktárca irányítását. A belügyi, külügyi, igazságügyi, valamint a honvédelmi tárca új vezetője Klaus Iohannis államfő jelenlétében lépett hivatalba. Az átvételt követő nyilatkozataikban az új tárcavezetők a szociáldemokraták által hátrahagyott súlyos helyzetről, valamint széles körű ellenőrzések ellenrendeléséről beszéltek, de volt aki az első tervezett intézkedéseit is részletezte.