Sztrájkolnak a bányászok

2019. november 6., szerda, Belföld

Mintegy négyszáz parajdi és aknavásári sóbányász lépett sztrájkba, mert nem kapták meg vakációs jegyeiket. Kelemen József, a parajdi sóbánya szakszervezeti vezetője arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy mintegy 150 vájár lépett spontán sztrájkba, miután nem kapták meg 2019-re az őket megillető vakációs jegyeket amiatt, hogy az erre szánt pénzt átirányították Râmnicu Vâlceára, hogy ebből fedezzék az átszervezéssel és a végkielégítésekkel kapcsolatos költségeket.

  • Fotó: wikipedia.org
    Fotó: wikipedia.org

A bizalmi szerint „elhanyagolható” összegről van szó (személyenként kétezer lej), és nem érti, hogy miért akarják ezt megspórolni azoktól az emberektől, akik egy „csomó hasznot termeltek a vállalatnak”. A bányászok nem csak a kitermelést függesztették fel, de leállították a turisztikai bázis működését is. A vakációs jegyek miatt a désaknai sóbányában már október 28. óta tiltakoznak a vájárok. Akkor száz bányász spontán módon tagadta meg a munkát. Tegnap közel ötven bányász torlaszolta el magát a mélyben. Ionuţ Man szakszervezeti bizalmi szerint a vájárok addig szándékoznak a bánya mélyén maradni, amíg problémájukat megoldják.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 509
szavazógép
2019-11-06: Közélet - Farcádi Botond:

Átláthatóságot követelnek a néppárti önkormányzati képviselők

A közpénzek elköltésének átláthatóságát szorgalmazza az Erdélyi Magyar Néppárt sepsiszentgyörgyi önkormányzati frakciója, erről két évvel korábban tanácshatározatot is kezdeményeztek, ám azt azóta sem tűzték a helyi tanács napirendjére, ezért készek közigazgatási bírósághoz fordulni, addig is azonban nem szavazzák meg a költségvetés végrehajtásáról szóló határozatokat – közölte Bálint József.
2019-11-06: Belföld - :

Bírósághoz fordult a bákói prefektus (Úzvölgyi katonatemető)

Az úzvölgyi katonatemető jogi helyzetének a tisztázatlansága, valamint a román parcella és emlékmű létrehozásához szükséges hatósági jóváhagyások hiánya miatt támadta meg a közigazgatási bíróságon Bákó megye prefektusa a dormánfalvi önkormányzat vonatkozó határozatait. Ezt a kormánybiztosi hivatal erősítette meg az MTI-nek.