EMNP: elszalasztott lehetőség

2019. november 6., szerda, Belföld

A Ludovic Orbannak bizalmat szavazó politikai alakulatok és képviselők egyike sem a közjó, hanem egyedül a pillanatnyi politikai haszon vagy épp túlélés érdekében döntött – véli az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetősége. Ugyanakkor bírálják az RMDSZ-t is, mivel ismét elmulasztotta, hogy a kormány támogatása feltételeként a magyar közösség súlyos problémáinak rendezését szabja meg.

  • Fotó: szekelyfold.ma
    Fotó: szekelyfold.ma

Közleményében a párt országos elnöke úgy vélekedik: jellemző és sokatmondó a bukaresti politikai elit viszonyairól és morális állapotáról, hogy a parlamenti mandátumok mintegy alig negyedét magáénak tudó Nemzeti Liberális Párt kormányfőjelöltjének a honatyák első nekifutásra bizalmat szavaztak. Az alakulat vezetője szerint nem a közjó érdekében járt el. A pillanatnyi politikai haszon vagy épp túlélés volt a meghatározó.

A pártelnök az RMDSZ-t is bírálja. Csomortányi szerint a szövetség képviselői újabb alkalmat szalasztottak el, amikor az új kabinet támogatásának feltételei közé nem sorolták be az önálló magyar orvosképzés ügyét, a magyar nyelvhasználat hivatali kereteinek bővítését vagy az észak-erdélyi autópálya befejezését. A politikus azt is felrója, hogy a szociáldemokrata kormányok támogatása révén elért „eredmények” felszámolása sem került terítékre, így az úzvölgyi temető eredeti állapotának visszaállítása vagy az ártatlanul bebörtönzött kézdivásárhelyi fiatalok koncepciós pere. Az elnök szerint szinte bizonyos, hogy az RMDSZ a pillanatnyi érdek szerinti választási szabályok rögzítése és a pártszínekben szerzett funkciók megtartása mentén kötött alkut. Csomortányi továbbá az elmúlt hetek történéseit igazi erdélyi magyar politikai abszurdnak minősíti, felsorolva azokat az ellentmondásokat, amelyek a Kelemen Hunor államfőválasztási kampányában megfogalmazottakat, illetve a szövetségnek a parlamenti tevékenységét jellemzi.

Zárásként az EMNP vezetője sajnálatát fejezi ki, hogy az RMDSZ minden román politikai alakulattal hajlandó tárgyalni, de a magyar–magyar párbeszédtől elzárkózik, Csomortányi megismételte: pártja készen áll az egyeztetésre.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1036
szavazógép
2019-11-06: Belföld - :

Beköltöznek és tájékozódnak a miniszterek (Az új kormány első napja)

Az Orban-kormány nyolc minisztere vette át tegnap elődjétől a szaktárca irányítását. A belügyi, külügyi, igazságügyi, valamint a honvédelmi tárca új vezetője Klaus Iohannis államfő jelenlétében lépett hivatalba. Az átvételt követő nyilatkozataikban az új tárcavezetők a szociáldemokraták által hátrahagyott súlyos helyzetről, valamint széles körű ellenőrzések ellenrendeléséről beszéltek, de volt aki az első tervezett intézkedéseit is részletezte.
2019-11-06: Belföld - :

Hírsaláta

EGY NAP NÉGY FÖLDRENGÉS. A Richter-skála szerinti 2,7-es erősségű földrengés volt tegnap éjjel Hargita megyében. Az országos földfizikai intézet további három földrengésről jelentett honlapján. Hargita megyében 90 kilométeres mélységben történt a földmozgás, Brassótól 66, Nagyszebentől 114, Bákótól 115, Ploieștitől 149, Kolozsvártól 156 kilométerre.