Hírsaláta

2019. november 6., szerda, Belföld

EGY NAP NÉGY FÖLDRENGÉS. A Richter-skála szerinti 2,7-es erősségű földrengés volt tegnap éjjel Hargita megyében. Az országos földfizikai intézet további három földrengésről jelentett honlapján. Hargita megyében 90 kilométeres mélységben történt a földmozgás, Brassótól 66, Nagyszebentől 114, Bákótól 115, Ploieștitől 149, Kolozsvártól 156 kilométerre.

  • Fotó: alfahir.hu
    Fotó: alfahir.hu

Ezt követően háromszor rengett a föld tegnap reggel. Vrancea szeiz­mikus térségében, Vrancea megyében 2,6 erősségű volt a földmozgás. Az epicentrumához közel eső városok Brassó, Ploiești, Bákó és Galac. Temes megyében a Richter-skála szerinti 2,8-as erősségű földrengést mértek, ez mindössze 5 kilométeres mélységben következett be, Temesvártól 34 kilométerre, Aradtól 81 kilométerre. Kevéssel kilenc óra után következett a negyedik rengés, ismét Vrancea szeizmikus térségében, immár Buzău megyében. Ez volt a legerősebb, a Richter-skála szerinti 3,6 erősségű, a legközelebb eső városok pedig Ploiești, Brassó és Bukarest. Az idei év legerősebb földrengése 4,5-ös volt és Buzău megyében következett be. (Maszol)

VÉGE A KÁLVÁRIÁNAK? Minden vizsgá­latot lezárt a korrupcióellenes ügyészség Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester és Szőke Domokos alpolgármester ellen. Az ügyészség vádjai alól nemrég első fokon felmentett Ráduly Róbert és Szőke Domokos őrizetbe vételének napján, 2015. április 29-én a vádhatóság olyan gyanúsításokat szivárogtatott ki internetes portáloknak, amelyek kapcsán több vizsgálatot is elindítottak. A feljelentésekre alapozott gyanúsítások egy részét a vádirat összeállításakor már alaptalannak nyilvánították, és a vizsgálatokat megszüntették. Azonban néhány esetben – noha ezek sem jelentek meg a vádiratban – tovább vizsgálódott a hatóság. Azóta az is kiderült, hogy az ügyészség az összes kiszivárogtatott ügyben megszüntette a vizsgálatot. A leghosszabb ideig a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házának helyi önkormányzat általi megvásárlását érintő kivizsgálás húzódott. Az alaptalannak bizonyult gyanúsítások között szerepelt még, hogy a polgármester nagyobb összeget kapott volna egy áruház építéséhez és a közúti rendezéshez szükséges építkezési engedélyek kibocsátásáért, illetve hogy pénzt kért volna egy mobilszolgáltatói szerződés megkötése érdekében. (Székelyhon)

BÖJT LEHET A VÉGE. A Ziarul Financiar szerint, ha nem sikerül hatékonyabbá tenni az adóbehajtást, hamarosan a befizetett adók száz százaléka a nyugdíjakra és a fizetésekre fog elmenni. Románia az utolsó helyen áll, ami az adóbehajtás hatékonyságát illeti a régióban. Ebben az évben az újabb fizetés- és nyugdíjemelések a társadalombiztosításból és adókból származó bevétel több mint 90 százalékát emésztik fel. Ha a jövő évre betervezett újabb emeléseket a most alakuló kormány gyakorlatba ülteti, ez az arány el fogja érni a száz százalékot, így még hatalmasabb kölcsönökre lesz szükség, hogy a többi kiadást fedezni tudja a kabinet. A jegybank tanácsadói tisztségét betöltő Lucian Croitoru szerint ahhoz, hogy be lehessen tartani a jövő évre ütemezett 40 százalékos nyugdíjemelést, nem az adókat kell növelni, hanem az adóbehajtást kellene hatékonnyá tenni. (Erdély Fm)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 45
szavazógép
2019-11-06: Belföld - :

EMNP: elszalasztott lehetőség

A Ludovic Orbannak bizalmat szavazó politikai alakulatok és képviselők egyike sem a közjó, hanem egyedül a pillanatnyi politikai haszon vagy épp túlélés érdekében döntött – véli az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetősége. Ugyanakkor bírálják az RMDSZ-t is, mivel ismét elmulasztotta, hogy a kormány támogatása feltételeként a magyar közösség súlyos problémáinak rendezését szabja meg.
2019-11-07: Közélet - Farkas Réka:

Eladta a képviselők szavazatát Mezei János? (Fokozódik a botrány az MPP-ben)

A bizalmatlansági indítvány elleni szavazásra szólította fel a két MPP-s képviselőt – Kulcsár-Terza Józsefet és az időközben pártból kizárt Biró Zsoltot – Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke – ez derül ki abból a szerkesztőségünkbe eljutott levélből, amelyben múlt héten, október 28-án kérte számon a pártelnököt a háromszéki képviselő. Mezei János megkeresésünkre előbb valótlanságnak nevezte a levélben foglalt állításokat, majd azt mondta, ezeket a kérdéseket a párt belső fórumain kell tisztázni, nem a nyilvánosság előtt.