Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Fokozódik a botrány az MPP-benEladta a képviselők szavazatát Mezei János?

2019. november 7., csütörtök, Közélet

A bizalmatlansági indítvány elleni szavazásra szólította fel a két MPP-s képviselőt – Kulcsár-Terza Józsefet és az időközben pártból kizárt Biró Zsoltot – Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke – ez derül ki abból a szerkesztőségünkbe eljutott levélből, amelyben múlt héten, október 28-án kérte számon a pártelnököt a háromszéki képviselő. Mezei János megkeresésünkre előbb valótlanságnak nevezte a levélben foglalt állításokat, majd azt mondta, ezeket a kérdéseket a párt belső fórumain kell tisztázni, nem a nyilvánosság előtt.

  • Amikor még egy volt a tábor, egy a zászló - Kulcsár Terza József és Mezei János a 2018 novemberi székely nagygyűlésen Sepsiszentgyörgyön. Albert Levente felvétele
    Amikor még egy volt a tábor, egy a zászló - Kulcsár Terza József és Mezei János a 2018 novemberi székely nagygyűlésen Sepsiszentgyörgyön. Albert Levente felvétele

Tovább tart a belháború a Magyar Polgári Pártban, úgy tűnik, azok, aki ellentétbe kerültek a pártelnökkel, nem adják olcsón a bőrüket. Kulcsár-Terza József, háromszéki képviselő október 28-án levélben fordult Mezei Jánoshoz, két nappal később ugyanezt elküldte az elnökség tagjainak, majd mikor továbbra sem kapott választ a választmány tagjainak is. A dokumentumban Kulcsár felidézi, hogy Mezei két héttel korábban felszólította: számoljanak be, hogyan voksoltak a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány szavazásán. A képviselő beszámolója szerint korábban Mezei egy Viorica Dăncilă kormányfővel való találkozóról érkezve arra akarta kötelezni őt, hogy nemmel voksoljon a kormánybuktatáson, támogassa a szociáldemokratákat. Kulcsár-Terza József azzal vádolja Mezeit, hogy titkos megállapodást kötött a volt miniszterelnökkel, támogatásokért cserébe akarta eladni voksaikat és, mint írja, erről a titkos találkozóról szóló információkat megerősítette a párt három alelnöke is (Simon Csaba, Kátai Attila, Mosdóczi Vilmos) mondván, hogy minderről az elnök beszámolt az azt követő elnökségi ülésen.

Bármennyire titkos volt ama bizonyos találkozó, híre eljutott a liberálisokhoz és az RMDSZ-hez is, Kulcsár-Terza a voksolás előtt szembesült a velük kapcsolatban megfogalmazott gyanúval. Ő azonban nem szavazott pártelnöke elvárása szerint (és a szavazatszámok alapján valószínű, ugyanígy járt el Biró Zsolt is), mint fogalmaz: a Magyar Polgári Párt egy jobboldali párt, amely nem tud, és amelynek nem szabad ilyen megállapodásokat kötnie egy baloldali posztkommunista párttal. Elfogadhatatlannak nevezi, hogy annak a kormánynak a támogatásáról egyezkedett a Magyar Polgári Párt elnöke, amely az úzvölgyi gyalázatos események háttérszervezője volt, és számos más esetben is bizonyította magyarságellenes politikáját.

A háromszéki képviselő levelében azt is a pártelnök szemére veti, hogy arra szólította fel Kelemen Hunort az RMDSZ elnökét, hogy a liberális kormány támogatása feltételeként kérje Beke István és Szőcs Zoltán kegyelemben való részesítését. „Számomra értelmezhetetlen, hogy te, aki bizalmi viszonyban vagy a szociáldemokrata párt elnökével, a román kormányfővel, haszonszerzés helyett miért nem kérted vagy támasztottad feltételként a titkos találkozón Beke és Szőcs jogi helyzetének tisztázását?” – írja, de azt is kifogásolja, hogy Mezei nem egyeztetett a székely politikai foglyokkal, tulajdonképpen beszennyezi becsületüket, hisz aki ártatlan, nem kérhet kegyelmet.

Mezei János a Háromszék megkeresésére előbb valótlanságnak nevezte a Kulcsár levelében foglalt állításokat, majd árnyalta kijelentését. Mindezt a párt belső fórumain kell tisztázni, nem a nyilvánosság előtt – mondotta az elmúlt időszak botrányaira utalva. Konkrét kérdésünkre, hogy találkozott-e Viorica Dăncilăvel, azt válaszolta: „Találkozó esetleg volt”, hisz ők mindig nyitottak, mindenkivel egyeztetnek, hogy támogatást szerezzenek polgármesterei projektjeire. Kérte-e a képviselőktől, hogy ne szavazzák meg a bizalmatlansági indítványt? – kérdeztük. Ez belső ügy, nem akar vitát generálni – hárította az egyértelmű választ. A Beke-Szőcs ügyben ellene felhozottakat nem érti, ő mindig a börtönre ítélt fiatalok mellett volt, meglátogatta őket, gyűjtést is szervezett, úgy érzi, joga volt azt kérni Kelemen Hunortól szabják feltételül szabadon bocsátásukat.

Hozzászólások
Szavazás
Mit gondol az új kormányról?eredmények
szavazatok száma 14
szavazógép
2019-11-06: Belföld - :

Hírsaláta

EGY NAP NÉGY FÖLDRENGÉS. A Richter-skála szerinti 2,7-es erősségű földrengés volt tegnap éjjel Hargita megyében. Az országos földfizikai intézet további három földrengésről jelentett honlapján. Hargita megyében 90 kilométeres mélységben történt a földmozgás, Brassótól 66, Nagyszebentől 114, Bákótól 115, Ploieștitől 149, Kolozsvártól 156 kilométerre.
2019-11-07: Közélet - :

Román, magyar, orosz és német küldöttségek a helyszínen (Úzvölgyi temetőfoglalás)

A román Hősök Emléke Országos Hivatal (ONCE) meghívására az úzvölgyi katonatemetőben tájékozódtak ma délelőtt a román, a magyar, az orosz és a német hadisír-gondozó hivatalok képviselői. A tanácskozás után Kovács Vilmos ezredes, a budapesti Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetének és Múzeumának a parancsnoka az MTI-nek elmondta: a román és a magyar hadisír-gondozó hivatal illetékeseinek júniusi megbeszélése óta semmilyen előrelépés nem történt a temető helyzetének rendezése ügyében.