Még egy zászlópert vesztettünk

2019. november 7., csütörtök, Közélet

Jogerős ítéletben mondta ki a Kovászna megyei törvényszék, hogy törvényes volt az a bírság, amelyet Sebastian Cucu prefektus rótt ki Sepsiszentgyörgy polgármesterére a 2018. március 15-re kitűzött magyar zászlók miatt. A pert alapfokon Antal Árpád nyerte meg, de a törvényszék elfogadta a prefektus fellebbezését, és megalapozatlansága miatt elutasította a polgármester keresetét.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Kovászna megye prefektusa március 14-én és március 15-én is 5000–5000 lejes bírságot rótt ki Antal Árpád sepsiszentgyörgyi és Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármesterre amiatt, hogy magyar nemzeti jelképekkel díszítették ki a városokat, és nem gondoskodtak arról, hogy minden magyar zászló mellé egy román zászló is kerüljön. Tavaly március 15-én Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármesterre rótt ki 5000 lejes bírságot a városban kitűzött piros-fehér-zöld zászlókért. Korábban a prefektusok nem bírságoltak a magyar nemzeti ünnepen történt szimbólumhasználatért.

A prefektusok a zászlótörvényre hivatkoztak a bírságolási jegyzőkönyvben. A törvény végrehajtási utasításait rögzítő kormányhatározat azonban kitér arra, hogy „azok az etnikai kisebbségek, amelyek országos szervezettel rendelkeznek, rendezvényeiken használhatják saját jelképeiket is”. Az RMDSZ-es elöljárók erre a jogszabályra hivatkozva védekeztek a bíróságon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1836
szavazógép
2019-11-07: Közélet - :

Román, magyar, orosz és német küldöttségek a helyszínen (Úzvölgyi temetőfoglalás)

A román Hősök Emléke Országos Hivatal (ONCE) meghívására az úzvölgyi katonatemetőben tájékozódtak ma délelőtt a román, a magyar, az orosz és a német hadisír-gondozó hivatalok képviselői. A tanácskozás után Kovács Vilmos ezredes, a budapesti Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetének és Múzeumának a parancsnoka az MTI-nek elmondta: a román és a magyar hadisír-gondozó hivatal illetékeseinek júniusi megbeszélése óta semmilyen előrelépés nem történt a temető helyzetének rendezése ügyében.
2019-11-07: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Népzene- és néptánctalálkozó
A Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány szervezésében Sepsiszentgyörgyön pénteken kezdődik a 31. népzene- és néptánctalálkozó.