Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. november 7., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Népzene- és néptánctalálkozó
A Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány szervezésében Sepsiszentgyörgyön pénteken kezdődik a 31. népzene- és néptánctalálkozó.

A pénteki program: 19 órától a Tamási Áron Színházban a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadása: Mezőség, Kalotaszeg; 21 órától táncház, házigazda: Fazakas Levente, zenekarok: Rezeda, Üver, Kalotaszegi, Heveder, Folker.
A rendezvény programjaira a központi jegyirodában (telefonszám: 0267 312 104), a biletmaster.ro oldalon, illetve a helyszínen vásárolhatnak jegyeket az érdeklődők. Jegyárak: a pénteken 19 órakor kezdődő előadásra és a táncházba 30 lej (a táncház külön 10 lej); szombatra az elővételes jegy 30 lej, a délelőtti jegy 10–14 óráig (egész napos részvételre jogosít fel) 20 lej, diákoknak 10 lej, a délutáni jegy 14 óra után 40 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 20 lej, este a táncház 10 lej. Kedvezményes jegyet csak a helyszínen lehet váltani!

Irodalmi kitekintő
Dr. Reisinger János művészet- és irodalomtörténész Világszem: a magyar költészet dicsérete című sepsiszentgyörgyi irodalmi kitekintői sorában ma 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében a szerelemről szóló lírai alkotások lesznek a középpontban. Előadása címe és témája: Magyar költők a szerelemről – Csokonai Vitéz Mihály, József Attila, Petőfi Sándor, Pilinszky János és Vörösmarty Mihály.

Könyvbemutató
A sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban ma 18 órától bemutatják Miklóssi Szabó István Testfüggőség című novelláskötetét. A szerzővel Szonda Szabolcs költő, műfordító beszélget.

Gombanap Sepsiszentgyörgyön
A László Kálmán Gombászegyesület és a Székely Nemzeti Múzeum szervezésében november 9-én, szombaton hagyományos gombanapot tartanak. Az idei téma: a nyári és őszi galambgombák (Russula nemzetség). A program 8.45 órakor kezdődik sugásfürdői gombásztúrával, amelyen szakavatott vezetők segítenek felismerni az ehető és mérgező gombákat (rossz idő esetén elmarad a túra). Túravezető: Csákány László. Gyülekező a sepsiszentgyörgyi belvárosi buszmegállóban, a Művészeti és Népiskola előtt. A délutáni program: 13.45–14.45 óráig a Bástya és a Park vendéglő gombás ételeket kínál; 15.15-től Zsigmond Győző A galambgombák a magyar néphagyományban témával tart vetített képes előadást; 16–17 óráig műhelyfoglalkozás Vinceffy Orsolya közreműködésével. 16.30 órától gombaismeretből vetélkednek a III–VIII. osztályos tanulók. A gyermekeket kísérő pedagógusokat és tanítványaikat gombás meglepetésekkel, illetve az időszakos Panteon című kiállításra való ingyenes belépéssel jutalmazzák. A belépés ingyenes. További részletek a www.sznm.ro és www.gombasz.ro honlapon.

Kiállítás
Az Árkosi Kulturális Központ ez év novemberében Lőrincz Róbert fiatal festőművész munkáit állítja ki a kiállítótermében (Bástya-ház, Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám). A kiállítás ma 18 órakor nyílik meg.
Lőrincz Róbert a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceumban tanult, utána a kolozsvári Ion Andreescu Művészei Akadémia festészeti szakát végezte el. Ezzel a kiállítással egy ígéretes fiatal festőművészre szeretnék felhívni a szakma és ugyanakkor az igazi piktúrát kedvelő publikum figyelmét.

Zene
Sepsiszentgyörgyön az Andrei Mureșanu Színházban ma 20 órától a Nicolas Simion Quartet tart lemezbemutató koncertet, amelyen a Romanian Ethno Jazz című cd anyagából játszanak válogatást.
A németországban élő Nicolas Simion szaxofonos, zeneszerző a 80-as évektől van jelen a dzsessz romániai és európai színterén, olyan nagyságokkal játszott együtt, mint: Archie Shepp, Mal Waldron, Jim Pepper, Lee Konitz, Tomasz Stanko, Jancsy Kőrössy, akik zenéjének alapját a saját kultúrájuk zenei hagyománya képezi, ugyanúgy, ahogyan Simion is a román népzenéből és a Bartók Béla gyűjtéseiből táplálkozik. A koncerten a zenész társai: Sorin Romanescu (gitár), Vitályos Lehel (nagybőgő) és Iulian Nicolau (dobok).

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.30-tól Jetikölyök – amerikai animációs kalandfilm, románul beszélő és Addams Family – amerikai animációs film, román felirattal; 18.30-tól Zombieland: A második lövés – amerikai akcióhorror, román felirattal; 18.30-tól Júlia – spanyol filmdráma, román felirattal; 20.30-tól Terminátor: Sötét végzet – amerikai akcióthriller, román felirattal, 20.45-től A rendszer – amerikai akcióthriller, román felirattal. Telefon: 0787 526 102.

Zárókonferencia
A kovásznai Művelődési Központban tartják a Háromszék-Orbaiszék Kollégium zárókonferenciáját november 9-én, szombaton 10 órától. A konferenciát könyvbemutató kíséri. A kutatók beszámolnak a kollégium munkájáról, a feltárt értékekről készített fotókból kiállítás tekinthető meg. A vendégeket köszönti Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola vezetője, Gazda József, a Háromszék-Orbaiszék Szakmai Kollégium szakmai vezetője és dr. Kisfaludi-Bak Judit, a Háromszék-Orbaiszék Szakmai Kollégium technikai szervezője. Fellép: a lakiteleki Kösöntyű Néptánccsoport, a lécfalvi Nemere Tánccsoport, a gelencei Férfi Dalárda és Citera Zenekar, valamint a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad.

Az egészséges mozgásfejlődésről
A kisgyermekek egészséges mozgásfejlődésének ismertetésére össz­pontosít az a szombati kerekasztal-beszélgetés, ahol szakemberek osztják meg ismereteiket, tapasztalataikat és javaslataikat az érdeklődő szülőkkel, nagyszülőkkel. A Neveljünk egészséges gyermeket! című projekt egyike azon kezdeményezéseknek, melyek a Com’On Sepsiszentgyörgy program révén nyertek korábban támogatást. Az eseménynek a Székely Mikó Kollégium konferenciaterme ad otthont, ahol szombat délelőtt 11 és 13 óra között a 0–3 éves gyermekek fejlődéséről, növekedéséről tartanak ismertetőt, egyebek mellett szó lesz a „normális” mozgásfejlődésről, illetve azokról a helyzetekről, amikor valóban szükséges szakemberhez, orvoshoz fordulni. A beszélgetés kezdeményezői fontosnak tarják, hogy a szülők hiteles, helyes információkhoz jussanak ebben a témakörben, hogy ne sürgessék kisgyermekeiket bizonyos mozgások idő előtti elsajátítására, hogy ismerjék, milyen életkorban mit kellene csinálnia az egészségesen fejlődő babának. A tájékoztató bárki számára nyitott, a részvétel pedig díjmentes. Amíg az édesanyák, édesapák tájékozódnak, a kisgyermekeknek alkalmuk lesz kipróbálni különböző finom mozgást és nagy mozgást fejlesztő játékokat is, melyeket jó idő esetén a Mikó udvarán helyeznek el a szervezők. Meghívott előadók: Gyulai Gabriella gyermekorvos, neonatológus (Fogolyán Kristóf Megyei Kórház), Péterfi Gabriella pszichológus (megyei pszichopedagógiai központ, szakterülete a fejlesztés: beszédindítás, kognitív terápia, mozgásfejlesztés), Vásárhelyi Enikő mesterképzett gyógypedagógus, TSMT terapeuta és mentor, a marosvásárhelyi megyei kórház neonatológiai osztályának önkéntese, ahol koraszülött babákat fejleszt. (dvk)

Röviden
HONISMERETI TÚRA. Az EKE háromszéki osztálya november 9-én, szombaton tartja IX. vártúráját az Oltfejben. Útvonal:  Herec-völgy–Kincsás vára–Bodok-gerinc–Hentermezeje (kőgomba)–Málnás-völgy. Távolság: 18 km, szintkülönbség: 700 m. Megközelítése személygépkocsikkal, találkozás 8 órakor Sepsiszentgyörgyön a Sugás Áruház előtt. Érdeklődni Jártó Gábornál lehet a 0721 599 292-es telefonon.
ZÁRVA. Fertőtlenítési munkálatok miatt a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum november 17-ig nem fogad látogatókat.
ÁRAMSZÜNET. Ma 9–16 óráig Dálnokon a szivattyúháznál, pénteken 9–14 óráig Torján és Bálványosfürdőn szünetel az áramszolgáltatás.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Gróf Mikó Imre utca 4. szám alatti Dona (telefon: 0372 409 392, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Dózsa György utcai Ambrózia II. gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2250
szavazógép
2019-11-07: Közélet - :

Még egy zászlópert vesztettünk

Jogerős ítéletben mondta ki a Kovászna megyei törvényszék, hogy törvényes volt az a bírság, amelyet Sebastian Cucu prefektus rótt ki Sepsiszentgyörgy polgármesterére a 2018. március 15-re kitűzött magyar zászlók miatt. A pert alapfokon Antal Árpád nyerte meg, de a törvényszék elfogadta a prefektus fellebbezését, és megalapozatlansága miatt elutasította a polgármester keresetét.
2019-11-07: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a sepsiszentgyörgyi
BARTHA ÁGNES
(szül. ÁCS)
63 éves korában hosszú betegség után visszaadta lelkét Teremtőjének.
Temetése 2019. november 8-án 15 órakor lesz katolikus szertartás szerint a közös temető ravatalozójától.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
„Csak az hal meg, akit ­elfelejtenek.”
Szeretett férje, József
4211