Bukaresti Magyar FilmhétDíjazott és felújított alkotásokat vetítenek

2019. november 7., csütörtök, Magazin

Az elmúlt év magyar filmtermését mutatja be a 13. Bukaresti Magyar Filmhét, amelyen nemzetközi fesztiválokon díjat nyert alkotásokat és felújított régebbi magyar filmeket is láthat a román közönség – közölte a Balassi Intézet bukaresti központja. A november 10. és 18. között zajló seregszemle célja, hogy áttekintést nyújtson az elmúlt év magyar filmterméséből.

Az idén több romániai filmfesztiválon magyar film nyert díjat, emellett az elmúlt években számos magyar film került romániai moziforgalmazásba, ezért a bukaresti filmhéten hangsúlyos szerepet kap a helyi filmforgalmazókkal folytatott párbeszéd. Ennek egyik mozzanata lesz az a találkozó, amelyen Bereczki Csaba, a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi és értékesítési igazgatója tájékoztatást nyújt a magyar filmforgalmazásról romániai fesztiválszervezőknek, forgalmazóknak és kritikusoknak.

Idén kiemelt figyelmet fordítanak a felújított magyar filmekre, egyrészt a 30 éve szabadon emlékévhez kapcsolódóan, másrészt annak köszönhetően, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap a 2017-ben meghirdetett filmrestaurálási és filmdigitalizálási programja keretében évi 25–30 magyar játékfilmet újítanak meg. A közönség ezekből láthat néhányat a bukaresti filmhéten.

A Filmarchívum digitalizációs és restaurációs programjára hívja fel a figyelmet a nyitófilm, a szervezők Bacsó Péter A tanú című filmjének cenzúrázatlan változatát mutatják be, amely a 30 éve szabadon emlékév egyik kiemelt romániai filmes eseménye lesz. A cenzúrázatlan változat bukaresti bemutatóján jelen lesz Ráduly György, a Magyar Filmarchívum igazgatója, aki a Nemzeti Filmdigitalizálási és Filmrestaurálási Program eredményeit ismerteti. A felújított filmek szekciójában láthatja még a közönség Dargay Attila két rajzfilmjét, a Szaffit és a Lúdas Matyit, valamint a Moszkva tér és a Sodrásban című filmeket.

Az 1989–1990-es kelet-európai és magyarországi változásokra reflektáló szekcióban bemutatják Török Ferenc Moszkva tér, Forgács Péter NémetEgység@Balaton – Mézföld, Gazdag Gyula Magyar krónikák I-II., Schiffer Pál Elektra Kft., avagy bevezetés a kapitalizmus politikai gazdaságtanába, Almási Tamás Tehetetlenül című alkotásait. A filmhéten lesz a bukaresti premierje számos olyan magyar nagyjátékfilmnek, amely a nemzetközi fesztiválokon már több rangos elismerést begyűjtött, így Pálfi György Az Úr hangja, Bergendy Péter Trezor, Topolánszky Tamás Curtiz, Ujj-Mészáros Károly X – A rendszerből törölve és Nagypál Orsi Nyitva című filmjét láthatja a közönség.

A Bukaresti Magyar Filmhét központi helyszíne idén is a Román Nemzeti Parasztmúzeum Horia Bernea Stúdióterme, de lesznek vetítések a Bukaresti Egyetem Politikatudományi Tanszékén, a Point Kulturális Hubban, illetve a bukaresti Goethe Intézetben. A bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetemre egy mesterkurzus keretében ellátogat Almási Tamás filmrendező, Bukarest Kulturális Központjában, az ArCuB-ban pedig a két évszázada Tibetbe induló Kőrösi Csoma Sándorra emlékeznek egy filmkoncerten. A Balassi Intézet bukaresti székhelyén megtekinthető lesz a sepsiszentgyörgyi Damokos Csaba látvány- és díszlettervező egyéni kiállítása.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2038
szavazógép
2019-11-07: Magazin - :

Kolozsváron újraélesztik a rendezvényt (Az Európai Színházi Unió fesztiválja)

Tizenegy év kihagyás után Kolozsváron éled újra november második felében az Európai Színházi Unió (UTE) fesztiválja – jelentette be hétfőn sajtótájékoztatón Tompa Gábor kolozsvári színházigazgató, az UTE elnöke.
2019-11-07: Magazin - :

Daróczi Csaba nyerte el Az év természetfotósa 2019 díjat

Daróczi Csaba nyerte a Lenergy – Az év természetfotósa 2019 pályázat fődíját – hangzott el a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége pályázatának keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A 27. alkalommal meghirdetett pályázaton Az év természetfotója Máté Bence Békacomb című alkotása lett.