Az Európai Színházi Unió fesztiváljaKolozsváron újraélesztik a rendezvényt

2019. november 7., csütörtök, Magazin

Tizenegy év kihagyás után Kolozsváron éled újra november második felében az Európai Színházi Unió (UTE) fesztiválja – jelentette be hétfőn sajtótájékoztatón Tompa Gábor kolozsvári színházigazgató, az UTE elnöke.

  • Tompa Gábor a hétfői kolozsvári sajtótájékoztatón. Fotó: Facebook / Kolozsvári Állami Magyar Színház
    Tompa Gábor a hétfői kolozsvári sajtótájékoztatón. Fotó: Facebook / Kolozsvári Állami Magyar Színház

A november 19. és 30. között tartandó 18. UTE Fest keretében Európa 13 országából 19 előadást nézhet meg a közönség. Amint Tompa Gábor elmondta, az elő­adásokat román, magyar és angol nyelvre fordítják. A produkciókat követő napon szakmai beszélgetéseket is tartanak az alkotókkal.

Tompa Gábor felidézte, hogy az Európai Színházi Unió még a kelet-európai rendszerváltások előtt jött létre azzal a céllal, hogy összefogja Európa nyugati és keleti feléből a legreprezentatívabb színházakat. 1992-től 2008-ig minden évben valamelyik tagszínház rendezte meg az UTE fesztiválját, amelyen két hónap alatt valamennyi tagszínház 2–3 előadását mutatta be. Az utolsó fesztivált a Kolozsvári Állami Magyar Színház a bukaresti Bulandra Színházzal közösen szervezte. Ezt követően azonban anyagi nehézségek miatt nem sikerült megtartani a fesztivált.

A sorozat újraindítása is sokáig kérdőjeles volt. Végül azonban csökkentett költségvetéssel, mintegy 65–70 százalékban romániai, 30–35 százalékban magyarországi forrásokból sikerült tető alá hozni a mostani kolozsvári fesztivált, amelyen az UTE 16 tagszínháza közül 14 vesz részt.

Tompa Gábor elmondta, hogy a mintegy 400 ezer eurós költségvetésű fesztiválnak nincs tematikája. Az előadásokat a tagszínházak által ajánlott produkciók közül választották ki, és a válogatás szempontjai között a költségvetés szűkössége is ott volt. Hozzátette azonban, hogy így is jelentős európai színházi produkciókat és nagyon különleges kísérleti előadásokat tudnak megmutatni a kolozsvári közönségnek. Magyar nyelven a Kolozsvári Állami Magyar Színház négy előadását és a budapesti Vígszínház egy produkcióját nézheti meg a közönség. A fesztivál részletes programja a Kolozsvári Állami Magyar Színház honlapján (huntheater.ro) böngészhető.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2039
szavazógép
2019-11-07: Sport - :

Felmentették a bundavád alól (Kerékpározás)

Tisztázták a bundavád alól, így nem kell börtönbe vonulnia Alekszandr Vinokurov olimpiai bajnok országúti kerékpárosnak és az ötkarikás bronzérmes orosz Alekszandr Kolobnyevnek – jelentette be kedden a Liege városi ügyészség.
2019-11-07: Magazin - :

Díjazott és felújított alkotásokat vetítenek (Bukaresti Magyar Filmhét)

Az elmúlt év magyar filmtermését mutatja be a 13. Bukaresti Magyar Filmhét, amelyen nemzetközi fesztiválokon díjat nyert alkotásokat és felújított régebbi magyar filmeket is láthat a román közönség – közölte a Balassi Intézet bukaresti központja. A november 10. és 18. között zajló seregszemle célja, hogy áttekintést nyújtson az elmúlt év magyar filmterméséből.