Kormányozzanak, ne panaszkodjanak

2019. november 7., csütörtök, Máról holnapra
Nagy D. István

Besavanyodva látott neki első ülésének tegnap a frissen beiktatott, Ludovic Orban vezette kormány. A letörtség fő okát – állításuk szerint – a szociáldemokraták által hátrahagyott örökség jelenti. Amiből ugyan még csak morzsákat közölt a miniszterelnök, de ezek alapján már nagyon úgy tűnik, hogy a bírálóknak javarészt igazuk volt a szocdem kormányzást szapuló megállapításaikban.

Elgondolkodtató, hogy Ludovic Orban máris arról beszél, nehéz lesz az idei állami költségvetést lezárni, a kincstárat alaposan kiüresítették az elődök, ráadásul növelték a tartozást. A kormányfő a minisztériumokból érkezett első visszajelzések alapján vonta le borúlátó következtetéseit, amelyeket a tárcavezetők egy része már a tegnap rebesgetett. És ha már lúd, hát legyen kövér alapon azt is hozzácsapta: sürgősen takarítani kell a közintézményekben, elsőként nyilvánvalóan a tárcák szintjén, és valószínűleg izomláza lesz, amíg aláír minden nem oda való, kapcsolatai révén tisztségbe ejtőernyőzött hivatalnok felmentéséről szóló rendeletet. A takarítást, illetve a régi gárda helyezkedéseinek megakadályozását egyébként már tegnap sebbel-lobbal elindították.

Az új kormány hozzáállása természetesnek mondható, ha arra gondolunk, hogy java része annak, amit az elmúlt három évben kritikaként megfogalmaztak az országirányításról, most beigazolódni látszik. Emiatt joguk van panaszkodni, csüggedten beszélni az előttük álló nehézségekről. Nem mindegy viszont, hogy meddig szándékoznak a szociáldemokrata hagyatékra mutogatni. A helyzet ugyanis igen egyszerű: senki sem kényszerítette a Nemzeti Liberális Pártot, hogy átvegye az ország kormányzását. Ők maguk hangoztatják jó ideje, hogy készek kormányozni, megállítandó a szociáldemokraták és csatlósaik ámokfutását. És íme, adott a lehetőség, még ha nem is az igazi, elvégre parlamenti többség nélkül kell végigverekedniük egy igen csonka mandátumot, az esélyt viszont megkapták a bizonyításra. Ráadásul tökéletesen tisztában lehettek azzal is, hogy valószínűleg hatalmas zűrzavar várja tárcavezetőiket a kormányzati palotákban.

Az új kormány hivatali honfoglalásának szinte minden állomásán – így a tegnapi ülésen is – jelen lévő Klaus Iohannis államfő bátraknak nevezte a liberálisokat, mert vállalták a kormányzást. Az elnök véleménye helytálló, de remélhetőleg az eltökéltség, a kitartás és persze a bátorság, ahogyan a Dăncilă-kormányt legyőzték, kitart az elkövetkező egy évre is, és panaszkodás, illetve sárdobálás helyett valóban az ország ügyes-bajos dolgainak rendezésével foglalkoznak majd. Mert nehézség, súlyos örökség ide vagy oda, most ők ülnek a vágyott bársonyszékekben, nekik kell dönteniük, legyen szó költségvetésről, infrastruktúráról, egészségügyről, oktatásról vagy éppen a nyugdíjakról és a bérekről. Pár hétig még lehet siránkozni, de utána nem marad más lehetőségük, mint dolgozni. És már most bizonyos, hogy bőven lesz tennivalójuk.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2019-11-07: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Összefogás a rászorulók megsegítésére (Háromszéken koncertezett Mága Zoltán)

Több mint 28 ezer lej gyűlt össze azon a két jótékonysági koncerten, melyet Mága Zoltán hegedűművész és zenekara adott a hét elején Kovásznán és Kézdivásárhelyen. A támogatói szelvények megvásárlásával a háromszékiek a súlyos balesetet szenvedett kovásznai Khell Zsombor Attila gyógyulásához, illetve a kézdivásárhelyi székhelyű, speciális bánásmódot igénylő felnőttek számára tervezett nappali központ létrehozásához járultak hozzá.
2019-11-07: Közélet - Bokor Gábor:

Kis József maradt az elnök (Tisztújítás az orbaiszéki RMDSZ-szervezetnél)

Kedd este tartották az RMDSZ orbaiszéki szervezetének tisztújító küldöttgyűlését Zágonban, amelyen jelen volt Kelemen Hunor, az RMDSZ országos szervezetének elnöke, a szövetség államelnökjelöltje is. A gyűlésen részt vett Tamás Sándor, a háromszéki RMDSZ elnöke, Grüman Róbert ügyvezető alelnök, illetve ott volt Fejér László Ödön szenátor és Márton Árpád képviselő is.