Tartanak a cukorbetegségtől

2019. november 7., csütörtök, Közélet

Több százan vettek részt tegnap Sepsiszentgyörgy központjában ingyenes vércukormérésen, amit az osztrák Wellion vércukormérő gyártó cég ajánl fel több éve a cukorbetegek világnapja (november 14.) tájékán. A kéthetes körút során a mobil rendelő az ország több városát érinti, a sepsiszentgyörgyi állomás tavaly is szerepelt a listán.

  • Folyamatos volt a forgalom a mobil rendelőben. Fotó: Albert Levente
    Folyamatos volt a forgalom a mobil rendelőben. Fotó: Albert Levente

Az osztrák cég romániai partnere dr. Demeter Orsolya sepsiszentgyörgyi diabetológus rendelőjével együttműködésben végezte tegnap a vércukormérést, a doktornő és Sidó Zita asszisztens dietetikus tanácsokkal is ellátta az érdeklődőket. A mérésre jelentkezők között cukorbetegek is voltak, akik otthon rendszeresen mérik a vércukorszintjüket reggel éhgyomorra, de kíváncsiak voltak, hogy egy kis gyaloglás után milyen értéket mutat a mérő. Több olyan esetet is jegyeztek, amikor az illető nem tudott arról, hogy cukorbeteg, de mivel a mért magas vércukorszintet nem lehetett azzal magyarázni, hogy egy órával korábban tízóraizott, azt javasolták, jelentkezzék szakorvosi vizsgálatra.

A mobil rendelő délutánig állomásozott Sepsiszentgyörgyön, ez idő alatt több százan használták ki az ingyenes szűrővizsgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1834
szavazógép
2019-11-07: Közélet - Hecser László:

Egymillió lej a kormánytól

Közel egymillió lejjel bővült Barót költségvetése, miután a múlt héten a tanács bevételezte a kormánytól érkező támogatást. A pénz soknak tűnik – megyei szinten is az, hiszen a háromszéki települések közül a legtöbbet kapták –, ám valójában a városháza által kért összeg töredéke érkezett meg.
2019-11-07: Közélet - Iochom István:

Láthatatlan pofonok – kiállítás Csernátonban

Október 28-án nyílt meg és keddig látogatható a csernátoni Syl­vester Lajos Községi Könyvtár pincegalériájában a gyulafehérvári Caritas sepsiszentgyörgyi Szociális Gondozás, Családsegítő és Tanácsadó Központja által szervezett Láthatatlan pofonok című interaktív kiállítás, amely a családon belüli erőszak témakörével foglalkozik.