Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2019. november 7., csütörtök, Belföld

IOHANNIS IS TEHET AZ ERDŐIRTÁSRÓL. Ha egy fát kivágnak ebben az országban, azért vágják ki, mert megvan hozzá az államelnök hallgatólagos jóváhagyása – írja Alex Găvan hegymászó és környezetvédelmi aktivista Klaus Iohannis államfőhöz intézett nyílt levelében.

  • Forrás: Digi24
    Forrás: Digi24

Găvan – aki hét nyolcezres csúcsot mászott meg oxigén nélkül – emlékezteti Iohannist, hogy az illegális favágást az általa vezetett Legfelsőbb Védelmi Tanács közel öt éve minősítette a nemzetbiztonságot veszélyeztető jelenségnek, ám ezeknek mindössze 1 százalékát sikerült leleplezni, miközben 6 erdészt öltek és több százat fenyegettek meg a fatolvajok. Jelenleg Románia alig 29 százalékát borítja erdő, sokkal kevesebb a 43 százalékos EU-s átlagnál és jóval az optimális 40–45 százalék alatt. „Levegő nélkül maradunk” – írja a román hegymászó, aki azt is szemére veti az államfőnek, hogy az elnökválasztási kampány során  – tiszteletlenséget mutatva az ország polgárai iránt – elutasította a nyílt vitát ki­hívóival, a környezetvédelmi témákra való meghívásra pedig csak „szokásos hallgatásával” felelt. (Ziare.com)

EGY APA OTT SEGÍT, AHOL TUD. Hasznosan töltötte utolsó napjait a mezőgazdasági minisztérium élén Petre Daea: október 30-án még átvitt egy rendeletet, amely kimondja, hogy ezentúl pályázati kiírás nélkül – egy bizottságon keresztül – akár 49 évre is meg lehessen hosszabbítani a haltenyészetekre vonatkozó koncessziós szerződéseket, ha a felek megegyeznek erről. Nehezen képzelhető el, hogy véletlenről van szó: Daea nagyobbik lánya, Elena-Larisa Popescu éppen egy olyan vállalkozás tulajdonosa, amelyet kedvezően érint az új rendelkezés. A Dâmbovița megyei Crevedia nevű településen a 2000-es évek óta működtet halgazdaságot, és a három halastó egyikének koncessziós szerződése éppen a közeljövőben jár le. A rendelettel a családi vállalkozás anélkül használhatja még 49 évig az állami tulajdonban lévő, közvetlenül a mezőgazdasági minisztérium alá tartozó 650 hektáros tavat, hogy pályázati eljárást írnának ki. A g4media szerint ráadásul 2006-ban Petre Daea lánya jóval áron alul vásárolta be magát a Piscicultorul részvénytársaságba. (Főtér)

MEDVE AZ AUTÓPÁLYÁN. Medvét gázolt el egy gépkocsi tegnap reggel az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyéres és Gyalu közötti szakaszának 5-ös kilométerénél. A sztrádára feljutott nagyvadat az autó – amelyben többen ültek – telibe találta. Személyi sérülés nem történt, de a jármű megrongálódott. Vezetője egy 62 éves férfi volt, aki a rendőrség közlése szerint nem volt alkohol befolyása alatt. A baleset nem okozott zavart a forgalomban. A medve elpusztult. (Agerpres/Maszol)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1142
szavazógép
2019-11-07: Belföld - :

Borcea szabad

Kilenc hónapi börtön után tegnap feltételesen szabadlábra helyezték Cristian Borcea üzletembert. A Dinamo sportklub volt tulajdonosát februárban zárták be, és példás magaviselete miatt engedték ki.
2019-11-08: Nyílttér - :

„Csapataink harcban állnak”

Nagy Imre miniszterelnök utolsó üzenete népének és a világ lelkiismeretének 1956. november 4-én, a szovjet hadsereg inváziójának hajnalán sajnos nem felelt meg a valóságnak. Természetesen voltak ellenállási fészkek, de a szovjet erők túlméretezett támadása a legcsekélyebb esélyt sem hagyta a végkimenetel tekintetében.