Borsos bírság feketemunkáért

2019. november 8., péntek, Közélet

Bár nem jellemző Háromszékre az illegális foglalkoztatás, idén kilenc hónap alatt 40 olyan személyt azonosított a megyei munkafelügyelőség, akik bejelentetlenül, szerződés nélkül dolgoztak különféle ágazatokban. A vonatkozó jogszabályok jelentős bírságról rendelkeznek, s nem csak a munkaadó, a munkavállaló is büntethető ilyen esetben – emlékeztetett Ördög Lajos főfelügyelő.

A területi munkafelügyelőség január és szeptember között 666 alkalommal ellenőrizte a háromszéki  munkaadókat, különféle rendellenességek miatt közel másfél száz alkalommal bírságoltak 424 ezer lejre – derül ki a lapunk érdeklődésére közzétett összesítésből. A feketemunka miatt kiszabott pénzbírság 320 ezer lejre rúg. Ördög Lajos intézményvezető elmondta, ilyen esettel az elmúlt időszakban felügyelőik szinte minden ágazatban – legutóbb egy tehenészetnél – szembesültek, és bár a törvény szerint ilyenkor mindkét fél megbírságolható, a munkafelügyelőség kizárólag a foglalkoztatókkal szemben járt el. A bírság pedig igen borsos: legkevesebb 10, legtöbb 20 ezer lej személyenként.

Ritka a visszaélés ilyen tekintetben, főként azért, mert az emberek ismerik jogaikat, de a munkáltatók sem kockáztatnak, hiszen mindenhol emberhiánnyal szembesülnek, így a hivatalos formaságok betartásával, szerződéssel alkalmaznak – fűzte hozzá a főfelügyelő. Találkoztak viszont olyan helyzettel is, amikor maga a munkás kérte, a vállalkozó ne jelentse be, hogy dolgozik.

Háromszéken jelenleg 4780 munkaadót, illetve 42 919 alkalmazottat tart nyilván a szakhivatal, az aktív munkaviszonyok száma 47 600 körül alakul – ezek közül mintegy 43 400 határozatlan, 4120 pedig meghatározott idejű munkaszerződés.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 702
szavazógép
2019-11-08: Belföld - :

Visszatér a zöldilleték?

Támogatja a használt járművek első forgalomba jegyzése alkalmával fizetendő környezetvédelmi bélyegilleték újbóli bevezetését, de a járművek károsanyag-kibocsátási szintje szerint kellene az adó szintjét meghatározni, és csak az Európai Bizottsággal való egyetértésben – jelentette be tegnap Ludovic Orban kormányfő.
2019-11-08: Közélet - :

Kilövik az Oltszemen garázdálkodó medvét

Kedvező választ kapott szerdán Bodok önkormányzata arra a beadványára, melyben azt kérték a szaktárcától, hogy engedélyezzék egy medve kilövését, mely több alkalommal is megjárta magát az oltszemi speciális iskolának otthont adó Mikó-kastély területén – tudtuk meg Fodor Istvántól.