Rendőri védelmet kapott egy olasz holokauszttúlélő szenátor

2019. november 8., péntek, Világfigyelő

Két csendőr kíséri a nap huszonnégy órájában Liliana Segre olasz szenátort, holokauszttúlélőt, miután célpontja lett egy újfasiszta csoportnak – jelentette az olasz sajtó tegnap. Az állandó védelmet Milánó prefektusa rendelte el Liliana Segre biztonsága védelmében.

  • Fotó: bbc.com
    Fotó: bbc.com

Az 1930-ban született Liliana Segrét 1944-ben deportálták Auschwitzba családjával együtt. A koncentrációs táborba került 776 tizennégy évnél fiatalabb olasz zsidó gyerekből huszonöten maradtak életben, egyikük Liliana Segre volt.

A 2018-ban örökös szenátornak kinevezett Segre októberben hozta nyilvánosságra, hogy naponta több száz fenyegető, antiszemita üzenetet kap az interneten. Ezt követően az olasz parlament különbizottságot állított fel Liliana Segre vezetésével a gyűlöletbeszéd megfékezésére, az antiszemitizmussal és a rasszizmussal szemben.

A bizottság felállítására a jobbközép és jobboldali pártok nemmel szavaztak vagy tartózkodtak. Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke ezt úgy magyarázta, hogy Liliana Segrét a baloldali kormánypártok eszközként használják fel a jobboldal lejáratására.

Az Új Erő (FN) újfasiszta csoport kedden transzparenssel tiltakozott egy milánói színház előtt, ahol Liliana Segre találkozott fiatalokkal. A felirat szerint Liliana Segrét a milánói baloldali városvezetés védi, de az olasz nép ezt nem tűri tovább.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1029
szavazógép
2019-11-08: Világfigyelő - :

Támogatják a nyelvtanulást Kárpátalján

A magyar kormány azzal, hogy Kárpátalján támogatja az ukránok magyar és a magyarok ukrán nyelvtanulását, a két nemzet barátságának, jószomszédi kapcsolatainak erősödését és a két ország megromlott államközi viszonyának javulását is szeretné elősegíteni – jelentette ki Grezsa István miniszteri biztos az ötödik magyar nyelvkurzust lezáró oklevélátadó ünnepségen tegnap Beregszászon.
2019-11-08: Belföld - :

Elkezdődött az első per (Úzvölgyi katonatemető)

Kezdetét vette szerdán az úzvölgyi temető első, a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat és Csíkszentmárton önkormányzata által indított per a Bákó megyei törvényszéken – jelezte a jogvédő szervezet. Beszámolójuk szerint szerdán a Hargita megyei önkormányzat is kérvényezte a belépést a perbe. A felperesek a dormánfalvi önkormányzattól az építkezési engedély megsemmisítését és a terület eredeti állapotába való visszarendezését kérik. A szolgálat ugyanakkor bírálja a Bákó megyei prefektust, mivel csak az építkezés utólagos törvényessé tételét kéri az önkormányzattól.