31. Népzene- és néptánctalálkozóA budapesti Magyar Nemzeti Táncegyüttessel indítottak

2019. november 9., szombat, Közélet

A budapesti Magyar Nemzeti Táncegyüttes Élő Tánc-Archívum elnevezésű sorozata két előadásával, a Kalotaszeg és a Mezőség című műsorral kezdődött tegnap este a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban a 31. Népzene- és Néptánctalálkozó. A Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány szervezésében rendezett találkozó ma a Sepsi Arénában folytatódik, ahol reggeltől estig minden korosztály megtalálhatja a kedvére való programot.

  •  A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Martin György gyűjtéseiből vitt színpadra. Fotó: Albert Levente
    A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Martin György gyűjtéseiből vitt színpadra. Fotó: Albert Levente

Az Élő Tánc-Archívum sorozattal Martin György (1932–1983) táncfilmezéseinek útvonalát követi a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a sorozat tegnap bemutatott két elő­adását Zsuráfszky Zoltán, a társulat művészeti vezetője rendezte-koreografálta. A Bonchida és Türe, valamint belső-mezőségi falvak táncait bemutató műsorral a neves néptáncgyűjtő munkássága előtt tisztelegnek, a mezőségi dalok Kallós Zoltán gyűjtéséből származnak. Az együttes ma este az arénában lép színpadra Táncrapszódia című folklórelőadásával. A legtöbb fellépőt megmozgató mai program az Aprók bálja, ahol háromszéki gyermekegyüttesek mutatkoznak be, lesz legényesverseny és jótékonysági koncert muzsikus mesterekért, fellépnek hagyományőrzők Györgyfalváról és Gyimesből, a Nagyvárad Táncegyüttes bemutatja a Van mese című zenés, verses, táncos produkcióját, több kiadvány bemutatóját is ma tartják, a folyosón kézműves- és termékvásár, fotókiállítás várja az érdeklődőket, újdonság a népi divatbemutató. Tegnaphoz hasonlóan ma is táncházzal zárul a találkozó.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 567
szavazógép
2019-11-09: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Kórustalálkozó
20 éves a Kovászna-Vajnafalvi Református Egyházköség kórusa, a Hozsánna Kamarakórus, amely fennállásának évfordulóját az éves redszerességgel megtartott kovásznai kórusok találkozójának megszervezésével ünnepli.
2019-11-09: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Szerződést kötnek az állomási tóra

Egy lépéssel közelebb került az állomási tó felújításához Sepsiszentgyörgy önkormányzata: aláírhatja a szerződést a kivitelezővel, miután a legutóbbi, rendkívüli ülésén a tanács elfogadta a beruházás költségét. A tó helyreállítása és a part rendezése összesen 17,755 millió lejbe kerül majd, ennek 45,87 százalékát – 8 millió lejt – a város fizeti, a többi pénz a Regionális Operatív Programnál benyújtott pályázatból érkezik.