Szerződést kötnek az állomási tóra

2019. november 9., szombat, Közélet

Egy lépéssel közelebb került az állomási tó felújításához Sepsiszentgyörgy önkormányzata: aláírhatja a szerződést a kivitelezővel, miután a legutóbbi, rendkívüli ülésén a tanács elfogadta a beruházás költségét. A tó helyreállítása és a part rendezése összesen 17,755 millió lejbe kerül majd, ennek 45,87 százalékát – 8 millió lejt – a város fizeti, a többi pénz a Regionális Operatív Programnál benyújtott pályázatból érkezik.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Az állomási tó 2017-ben azért száradt ki, mert túlságosan költséges volt a fenntartása. A mesterséges tógödör ugyanis nem zár jól, a vízszint pedig magasabban volt az Olt medrénél, ezért állandóan pótolni kellett az elszivárgást.

A sepsiszentgyörgyiek egykor kedvelt szórakozóhelyének – ahol nyáron csónakázni, télen korcsolyázni lehetett, a lengőhídon megközelíthető szigeten pedig cukrászda működött – újraélesztésére az önkormányzat 2018 tavaszán hirdetett ötletbörzét, amelyen Bokor Milán és Bölöni Botond Aktív láp nevű terve nyert. Az elképzelés az volt, hogy az új víztükörnek – amely az eredetinél kisebb lenne – egy része megint a csónakázni vágyókat szolgálja, más része pedig a beleültetett vízinövényekkel természetközelibb élményt adjon az oda látogatóknak. A tó partján gondozott zöldövezet, kivilágított és padokkal felszerelt sétány, futópálya, labdázóhely és más sportlétesítmények, illetve kávézó is lesz.

Minderre idén nyújtotta be pályázatát a város, de csak a part rendezésére kapott támogatást, magát a tavat saját forrásokból kell újjáépíteni, ami nem lesz egyszerű, mert a vízzáró burkolat mellett új gépházat is kell építeni a víz felpumpálásához. A megvalósításhoz három év áll rendelkezésre, tehát legjobb esetben 2023-ban örvendhetünk ismét az állomási tónak, főként, ha addig a sziget és a rajta omladozó pavilon tulajdonosával is dűlőre jutnak – az ugyanis nem az önkormányzaté –, aki kevesellte a felajánlott árat és nem adta el.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 989
szavazógép
2019-11-09: Közélet - Fekete Réka:

A budapesti Magyar Nemzeti Táncegyüttessel indítottak (31. Népzene- és néptánctalálkozó)

A budapesti Magyar Nemzeti Táncegyüttes Élő Tánc-Archívum elnevezésű sorozata két előadásával, a Kalotaszeg és a Mezőség című műsorral kezdődött tegnap este a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban a 31. Népzene- és Néptánctalálkozó. A Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány szervezésében rendezett találkozó ma a Sepsi Arénában folytatódik, ahol reggeltől estig minden korosztály megtalálhatja a kedvére való programot.
2019-11-09: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Oktatásról csak kampányban

Habár a romániai oktatás helyzetének javítása három elnökjelöltnek is kiemelt célja – épp annak a háromnak, aki a választás első fordulója előtt hajlandó volt a nyílt vitát vállalni (egyénként ez a rádiós beszélgetés volt a legmagasabb színvonalú politikai eszmecsere az egész kampányban, ahol Kelemen Hunor, Dan Barna és Teodor Paleologu elveket és programokat osztott meg, nem az ellenfeleket pocskondiázta) –, és az új kormány tanügyminisztere is a fiataloknak ajánlotta mandátumát, lényeges változásra aligha számíthatunk a közeljövőben. És nem azért, mert a következő költségvetésben sem fogja megkapni az előírt 6 százalékot a tárca. A gyermekközpontú iskola ugyanis többet jelent a csempézett illemhely és műanyag keretes ablak okán korszerűnek nyilvánított épületnél, de épp erről esik ritkán szó.