Oktatásról csak kampányban

2019. november 9., szombat, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

Habár a romániai oktatás helyzetének javítása három elnökjelöltnek is kiemelt célja – épp annak a háromnak, aki a választás első fordulója előtt hajlandó volt a nyílt vitát vállalni (egyénként ez a rádiós beszélgetés volt a legmagasabb színvonalú politikai eszmecsere az egész kampányban, ahol Kelemen Hunor, Dan Barna és Teodor Paleologu elveket és programokat osztott meg, nem az ellenfeleket pocskondiázta) –, és az új kormány tanügyminisztere is a fiataloknak ajánlotta mandátumát, lényeges változásra aligha számíthatunk a közeljövőben. És nem azért, mert a következő költségvetésben sem fogja megkapni az előírt 6 százalékot a tárca. A gyermekközpontú iskola ugyanis többet jelent a csempézett illemhely és műanyag keretes ablak okán korszerűnek nyilvánított épületnél, de épp erről esik ritkán szó.

A minőségi oktatáshoz nem csupán jól fizetett – de jól meg is válogatott – pedagógusok kellenek, hanem alaposan átgondolt, a gyermekek szellemi kíváncsiságát, kísérletező kedvét ébren tartó, érvényesülését szolgáló tanterv is, amely még sehol sincs. A mostani hetedikeseknek új tantervük van, de ugyanolyan zsúfolt órarendjük, tankönyveik zöme pedig a tanévkezdés után két hónappal is hiányzik az asztalukról. A legtöbb (köztük a román nyelv és irodalom) természetesen a magyar tagozatokon, ahol az országos fejetlenséghez a fordításból adódó késések és a kis példányszámban való nyomtatás nyűge is hozzáadódik. A hatodikosok nagyrészt a tavalyi kiadásokat használják, amelyek hemzsegnek a hibáktól: ilyen baj volt a biológia-, földrajz-, történelem-, matematika-tankönyvekkel és az anyanyelvi románnal is. A tankönyvkiadás nyomorúságát nem lehet az őszi kormányválságra fogni, hiszen több éve tart, megoldás pedig nem körvonalazódik, ahogy a tanügy más gondjaira sem.

Októberben ugyan a parlament megszavazta az óraszámok csökkentését is előíró törvénymódosítást, de a szakszervezetek elégedetlenek vele, mert számításaik szerint 15–20 ezer pedagógusi állás megszűnéséhez vezethet, és Klaus Iohannis – aki egyszer már visszaküldte megfontolásra a jogszabályt, többek között épp a tanárok várható elbocsátását kifogásolva – még nem írta alá. Nyilatkozati szinten az államfőt is nagyon foglalkoztatja a hazai oktatás színvonala, már évekkel ezelőtt meghirdetett egy Tanult Románia nevű országos oktatási programot, de ebből talán két konferencia született, gyakorlati eredmény nélkül. Pedig a tanítási folyamat újjászervezése az egyik legnagyobb horderejű, hosszú távú terveket és következetességet kívánó feladat, amelyben a legkülönbözőbb pártok között is konszenzust lehetne kialakítani – ha lenne hozzá valós szándék és a szemben álló vagy egymás mellett elbeszélő felek között közvetíteni tudó elnök.

De nincs. Ráadásul a kormány is csak átmeneti, bizonytalan támogatottsággal és üres kincstárral néz a tél elé. Ilyen felállásban csak az tűnik biztosnak, hogy az iskolaundortól szenvedő, halomra bukó áldozati generációk sora folytatódik. Valahogy mindig minden fontosabb a gyermekeknél...

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 225
szavazógép
2019-11-09: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Szerződést kötnek az állomási tóra

Egy lépéssel közelebb került az állomási tó felújításához Sepsiszentgyörgy önkormányzata: aláírhatja a szerződést a kivitelezővel, miután a legutóbbi, rendkívüli ülésén a tanács elfogadta a beruházás költségét. A tó helyreállítása és a part rendezése összesen 17,755 millió lejbe kerül majd, ennek 45,87 százalékát – 8 millió lejt – a város fizeti, a többi pénz a Regionális Operatív Programnál benyújtott pályázatból érkezik.
2019-11-09: Közélet - Nagy B. Sándor:

Lőrincz Róbert bemutatkozó kiállítása

Sepsiszentgyörgyön született, itt is nevelkedett, a Plugor Sándor Művészeti Líceumban tanult, utána pedig a kolozsvári Ion Andreescu Művészeti Akadémia festészeti szakát végezte el – mutatta be röviden Lőrincz Róbert fiatal sepsiszentgyörgyi képzőművészt Kopacz Attila, az Árkosi Kulturális Központ vezetője a művész első egyéni kiállításának megnyitóján, melyet csütörtök este tartottak a központ Olt utcai székhelyén.