Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Állítja, letöltötte életfogytig tartó börtönbüntetését

2019. november 12., kedd, Magazin

Iowában egy gyilkos azt állította, hogy letöltötte az életfogytig tartó börtönbüntetését, mert egyszer leállt a szíve, így most szabadlábra kell helyezni őt. A bíróság elutasította a beadványt – jelentette pénteken az amerikai közszolgálati rádió.

  • Fotó: life.hu
    Fotó: life.hu

A tényleges életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt, ma 66 éves Benjamin Schreibert 1996-ban elkövetett halálos késelésért ítélték el. Négy évvel ezelőtt azonban egy vesekő miatt szepszist kapott és leállt a szíve. De mivel azonnal kórházba szállították, sikerült az újraélesztése. Ügyvédje bírósághoz fordult, s azzal érvelt védence szabadon bocsátása mellett, hogy mivel Schreiber a klinikai halál állapotában volt, meghalt, következésképpen le is töltötte az életfogytig tartó börtönbüntetését.

„Bebörtönzése tehát jogellenes, és azonnal szabadlábra kell helyezni” – fogalmazott beadványában az ügyvéd.

Egy alsóbb fokú bíróság már elutasította a kérvényt. Az iowai fellebbviteli bíróság ezt a döntést hagyta helyben pénteken. A háromtagú bíróság eredetinek nevezte az elítélt és ügyvédje beadványát, de – mint a végzés fogalmazott – nem bizonyult meggyőzőnek. Amanda Potterfield bírónő azzal érvelt: Schreiber „vagy életben van, és akkor börtönben kell maradnia, vagy halott, de akkor a beadvány nem valódi”. Hiszen Benjamin Schreiber nem lehet halott, ha képes volt aláírni a beadvány jogi dokumentumait – magyarázta a bírónő.

A The New York Times megjegyezte: Schreiber esete különös, de nem egyedi. A két New York-i rendőr meggyilkolásáért életfogytiglanra ítélt Jerry Rosenberg 1988-ban szintén azzal az érveléssel próbált szabadulni az életfogytig tartó börtönbüntetésből, hogy beteg volt, és egyszer leállt a szíve. A bíróság akkor is elutasító döntést hozott, mondván: Rosenberg „jogilag nem halt meg, erről tanúskodik jelenléte a tárgyalóteremben”.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 204
szavazógép
2019-11-12: Magazin - :

Kidobnák Rákóczi földi maradványait (A Magyar Tudomány Napja Csíkszeredában)

II. Rákóczi Ferenc szabadságharca és a székelyek címmel szervezett pénteken konferenciát az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) csíkszeredai fiókja A magyar tudomány napja Erdélyben rendezvénysorozat részeként Csíkszeredában a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen.
2019-11-12: Magazin - :

Ötvenedik születésnapjára készül a Kaláka

Három most megjelent lemez kapcsolódik a Kaláka (fotó) idei 50. születésnapjához. A Gryllus Kiadó más friss anyagai mellett ilyen a Kaláka Békabúcsúztató című új albuma, a népszerű gyermekdalok közül válogató Volt egy fakatona című korong, valamint a mai magyar underground zenekarok által készített Kaláka-feldolgozás cédé.