Állítja, letöltötte életfogytig tartó börtönbüntetését

2019. november 12., kedd, Magazin

Iowában egy gyilkos azt állította, hogy letöltötte az életfogytig tartó börtönbüntetését, mert egyszer leállt a szíve, így most szabadlábra kell helyezni őt. A bíróság elutasította a beadványt – jelentette pénteken az amerikai közszolgálati rádió.

  • Fotó: life.hu
    Fotó: life.hu

A tényleges életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt, ma 66 éves Benjamin Schreibert 1996-ban elkövetett halálos késelésért ítélték el. Négy évvel ezelőtt azonban egy vesekő miatt szepszist kapott és leállt a szíve. De mivel azonnal kórházba szállították, sikerült az újraélesztése. Ügyvédje bírósághoz fordult, s azzal érvelt védence szabadon bocsátása mellett, hogy mivel Schreiber a klinikai halál állapotában volt, meghalt, következésképpen le is töltötte az életfogytig tartó börtönbüntetését.

„Bebörtönzése tehát jogellenes, és azonnal szabadlábra kell helyezni” – fogalmazott beadványában az ügyvéd.

Egy alsóbb fokú bíróság már elutasította a kérvényt. Az iowai fellebbviteli bíróság ezt a döntést hagyta helyben pénteken. A háromtagú bíróság eredetinek nevezte az elítélt és ügyvédje beadványát, de – mint a végzés fogalmazott – nem bizonyult meggyőzőnek. Amanda Potterfield bírónő azzal érvelt: Schreiber „vagy életben van, és akkor börtönben kell maradnia, vagy halott, de akkor a beadvány nem valódi”. Hiszen Benjamin Schreiber nem lehet halott, ha képes volt aláírni a beadvány jogi dokumentumait – magyarázta a bírónő.

A The New York Times megjegyezte: Schreiber esete különös, de nem egyedi. A két New York-i rendőr meggyilkolásáért életfogytiglanra ítélt Jerry Rosenberg 1988-ban szintén azzal az érveléssel próbált szabadulni az életfogytig tartó börtönbüntetésből, hogy beteg volt, és egyszer leállt a szíve. A bíróság akkor is elutasító döntést hozott, mondván: Rosenberg „jogilag nem halt meg, erről tanúskodik jelenléte a tárgyalóteremben”.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 294
szavazógép
2019-11-12: Magazin - :

Kidobnák Rákóczi földi maradványait (A Magyar Tudomány Napja Csíkszeredában)

II. Rákóczi Ferenc szabadságharca és a székelyek címmel szervezett pénteken konferenciát az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) csíkszeredai fiókja A magyar tudomány napja Erdélyben rendezvénysorozat részeként Csíkszeredában a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen.
2019-11-12: Magazin - :

Ötvenedik születésnapjára készül a Kaláka

Három most megjelent lemez kapcsolódik a Kaláka (fotó) idei 50. születésnapjához. A Gryllus Kiadó más friss anyagai mellett ilyen a Kaláka Békabúcsúztató című új albuma, a népszerű gyermekdalok közül válogató Volt egy fakatona című korong, valamint a mai magyar underground zenekarok által készített Kaláka-feldolgozás cédé.