Ötvenedik születésnapjára készül a Kaláka

2019. november 12., kedd, Magazin

Három most megjelent lemez kapcsolódik a Kaláka (fotó) idei 50. születésnapjához. A Gryllus Kiadó más friss anyagai mellett ilyen a Kaláka Békabúcsúztató című új albuma, a népszerű gyermekdalok közül válogató Volt egy fakatona című korong, valamint a mai magyar underground zenekarok által készített Kaláka-feldolgozás cédé.

  • Fotó: mupa.hu
    Fotó: mupa.hu

„Eredetileg egy lemezt terveztünk a Kaláka-jubileumra, ez a Békabúcsúztató, aztán felkérést kaptunk a Móra Kiadótól egy zenés gyermekkönyvre a mi dalainkkal, végül két fiatal zenésztől kaptunk ajándékba egy minket feldolgozó albumot, a címe De jó elhagyni magamat” – mondta Gryllus Dániel, a Kaláka és a Gryllus Kiadó vezetője az MTI-nek. Kitért arra, hogy a Békabúcsúztató eredeti címe Őszi rigódal volt Áprily Lajos verse nyomán, de aztán a közelmúltban elhunyt Kányádi Sándor tiszteletére átkeresztelték az anyagot. „Ezt a dalt akkor írtuk, amikor Sándor bácsi már nem volt közöttünk. Rengeteg Kányádi-verset zenésítettünk meg az elmúlt évtizedekben, a Békabúcsúztatót közös fellépéseink legvégén mondta el mindig.”

Az új Kaláka-lemezen szerepel négy megzenésített Örkény-egyperces, köztük a Rossz álom címűt már negyven éve éneklik élőben. Felkerült Lackfi János, Babits Mihály, Szabó T. Anna, Oláh János, Ady Endre, Weöres Sándor és Kovács András Ferenc egy-egy verse is, a záródarab pedig Radnóti Miklóstól az Éjszaka, amely a Kaláka első dala volt Mikó István zenéjével.

Gryllus Dániel megjegyezte: a Volt egy fakatona című könyv és cédé a Kaláka eddigi kilenc gyereklemezéből válogat dalokat, van közöttük délszlávos, latinos, sanzonos egyaránt. A harmadik Kaláka-50-es lemez, a De jó elhagyni magamat Szabó Benedek és Sallai László kezdeményezésére született. Szabó Benedek elmondta, hogy igyekeztek a Kaláka legtöbb korszakát lefedni. A punktól a pszichedelikus rockig mindenféle stílusú dal szerepel rajta, az előadók között van a Mambo Rumble, a Carson Coma, a Bajdázó, a Platon Karataev, a Tej, a Middlemist Red vagy a Gustave Tiger.

„A jubileumi Kaláka-év már tavaly elkezdődött, és bár nem számolom, idén volt már leg­alább százötven különféle koncertünk. Közöttük nagyon fontos volt az a tizennégy, amely Hét határon át címmel futott. Ha lehet így fogalmazni, a zárókövet november 30-án a Müpában egy dupla koncerttel tesszük le. Délelőtt a Miskolci Szimfonikusokkal közös gyermekkoncertet tartunk, este először a Budapest Bár és szólistái – kiegészülve Dorka lányommal – mutatják be Kaláka-műsorukat, majd mi adjuk elő repertoáron szereplő dalainkat, kiegészülve olyan régi kalákásokkal, mint Mikó István, Huzella Péter és Major Gábor” –tette hozzá Gryllus Dániel.

A napokban bemutatták a kiadó idei kiadványait. Közöttük van a Kaláka-alapító Mikó István lemeze, A vidám borisszák, amelyen Kis Pál István szekszárdi költő megzenésített borkantátáját adja elő mások mellett két Kaláka-tag, Radványi Balázs és Becze Gábor, valamint Rusz Milán közreműködésével. Új megjelenés Kováts Kriszta Zenemozi című albuma, amely a filmtörténet emlékezetes hangulatait, szereplőit idézi meg László Attila zenéjére és Fábri Péter szövegeire.

Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák Áldás, rockendroll címmel készített a Gryllus Kiadónál új albumot. „Hat évig jártunk Nashville-be, és a rögzítés minden lehetséges fajtáját kipróbáltuk. Csodálatos időszak volt ez, az új anyagon ismét együtt dolgoztunk Pál István Szalonnával, valamint Paul Simon zenekarának gitárosával, Jim Oblonnal. A lemezsorozat kulcsa egy magyar gyártású bluesharmonika: belülről kromatikus lett a hangszer, nem kell dallamot törni. Magyar népzenét játszani bluesharmonikán – ez volt az álmom és sikerült” – fejtette ki Ferenczi György, aki zenekarával november 15-én a Fonó Budai Zeneházban mutatja be új lemezét.

A Gryllus Kiadó idei lemezei között szerepel még mások mellett Várnai Dániel Két út című fúziós lemeze, Miquéu Monta­naro és Móser Ádám duóalbuma, a Tangók, a Kincskereső kisködmön az Apnoé és Lackfi János átértelmezésében, valamint Kárász Eszter és az Eszterlánc meselemeze, a Játszóházi rock and roll.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 123
szavazógép
2019-11-12: Magazin - :

Állítja, letöltötte életfogytig tartó börtönbüntetését

Iowában egy gyilkos azt állította, hogy letöltötte az életfogytig tartó börtönbüntetését, mert egyszer leállt a szíve, így most szabadlábra kell helyezni őt. A bíróság elutasította a beadványt – jelentette pénteken az amerikai közszolgálati rádió.
2019-11-12: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Újratervezés Sepsikőröspatakon

Vajon továbbra is úgy mennek majd a közügyek, mint eddig, könnyít-e valamelyest a következő kormány a községfejlesztési lehetőségeken? Tavasszal jelentette a sepsikőröspataki községvezető, hogy hat nyertes pályázata van, s nagyon remélte, hogy 2020-ban mindennek örülhet majd az ikerfalu lakossága, s lám, a szinte naponta bekövetkező változások miatt egyik nehézség a másikra tornyosul, törvényi akadályok sorakoznak, s megtorpanásra, olykor hosszas várakozásra kényszerítik a községi adminisztrációt. A nehézségek felől Kisgyörgy Sándor polgármestertől érdeklődtünk.