SepsiszentgyörgyCsipike megmozgatta a várost

2019. november 12., kedd, Közélet

Nem Fodor Úr Csipikéje, hanem a sepsiszentgyörgyi Csipike Napközi Otthon, és nemcsak a várost mozgatta meg, hanem egész Háromszéket. Mert a csipikések ezúttal nemcsak a Szent Márton-napi ünnepélyt szervezték meg – mely immár hagyománnyá vált, hiszen negyedik éve a városközpont november 11-én délutánonként lúdmintás lámpásokat lóbáló (néha össze is törő, és olyankor nagy keserűségbe eső) gyermekekkel telik meg –, hanem Szent Márton csodálatos köpenye címmel a megyebéli óvodások és elemisták számára rajzversenyt is meghirdettek.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A verseny szerfelett népszerűnek bizonyult, hiszen – mint Nagy Erzsébet, a Csipike Napközi Otthon igazgatója ismertette – húsz oktatási intézményében 156 rajz született a felhívásra: ezekből választott ki 28-at az elbírálásra felkért zsűri, és e rajzokból nyílott kiállítással, illetve a legjobbak díjazásával kezdődött tegnap délután a Szent Márton-napi ünnepség.

S ha eleinte csak az „érdekeltek” mentek ki a főtérre, öt órára már a kőszínpad előtt a város óvodásainak zöme ott tolongott, gyülekezvén a lámpás körmenetre – de előbb az ünnepséget szervező Csipike Napközi Otthon Napraforgó csoportja keltette életre a Szent Márton-legendát, mely előadás oly ügyesre sikeredett, hogy a méltán kivívott taps után Dávid György plébános csak azt tudta kívánni: érje el a gyerekek játéka a célját, vegyünk Szent Mártonról példát. Aztán az időközben meggyújtott lámpásokkal – melyekből egyet-egyet Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke is kapott, hogy „vihessék a fényt útjukon” – elkezdődött az Erzsébet parkbéli körmenet, s hogy mennyire kedves a gyermekeknek a Szent Márton-napi ünnepség, mi sem jelzi jobban, mint hogy a lámpásokat vivők hosszú sorának eleje már visszaért a kőszínpadhoz, mire a sor vége elindult onnan. Zárszóként nem maradhatott más, mint a Szent Márton-i jó cselekedetre való felszólítás és a miatyánk közös elimádkozása.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 776
szavazógép
2019-11-12: Közélet - Farcádi Botond:

Kiállnak Kulcsár-Terza József mellett (Háromszéki MPP)

Nem csitulnak a kedélyek az MPP-ben, miután múlt héten lapunk elsőként számolt be arról, hogy Kulcsár-Terza József képviselő levele szerint Mezei János Viorica Dăncilă volt miniszterelnökkel tárgyalt, támogatást ígérve a szociáldemokratáknak, a háromszéki MPP testületileg áll ki a honatya mellett, és követeli a pártelnök lemondását, a szabályzat és a törvényesség betartását, az alakulat visszaterelését az eredeti útra. Erről sajtótájékoztatón számolt be Csáki Attila megyei, Nagy Gábor Levente sepsiszentgyörgyi MPP-elnök, Benkő Árpád megyei elnökségi tag, Pethő István – Mezeiék által leváltott – választmányi elnök, Román Attila megyei alelnök Erdővidékről – őt az alakulat országos etikai bizottságából zárták ki –, Szigethy Kálmán kézdivásárhelyi önkormányzati képviselő.
2019-11-12: Közélet - Hecser László:

Kütyü helyett mozgás (Sepsiszentgyörgy)

A győztes csapatot alkotóknak nyári táborozás, iskolájuknak pedig erőpark lesz a jutalma, de ne a díjak gazdagsága, hanem a sport és a mozgás szeretete hasson lelkesítően: legyen presztízskérdés, hogy melyik sepsiszentgyörgyi középiskola, melyik osztálya a legsportosabb – hangzott el a Bajnokok Osztálya szervezői által tartott eseményismertető sajtótájékoztatón.