Vesszen a sötét

2019. november 12., kedd, Közélet

Az Őrkő fölötti kis erdő tisztásán, tábortűz köré gyűlve énekelték a  sepsiszentgyörgyi Waldorf-óvodások tegnap délután a köreikben immár hagyományossá vált sötétségűző dalt, majd lámpásaikkal éltető fényt vittek az erdőszéli fák gyökeréhez, a bogarakhoz és – ahogy ők mondják – az erdei manókhoz.

  • A kis erdőben gyülekeztek Márton napján a Waldorf-óvodások. Ferencz Csaba felvétele
    A kis erdőben gyülekeztek Márton napján a Waldorf-óvodások. Ferencz Csaba felvétele

A Márton-napi lámpás ünnepre már napokkal ezelőtt megkezdték a felkészülést a Waldorf-óvodában: festették a papír lámpatesteket, majd ragasztották bele a gyertyát, sütötték a kis cipókat, vasárnap pedig a szülőkkel együtt takarították a több évvel ezelőtt örökbe fogadott manóerdő tisztását és környékét. A hagyományokhoz híven idén is az őszről, az ember reményt sugárzó fényéről énekeltek, majd szüleikkel együtt az erdőszéli fákhoz vonultak a lámpásokkal, utána pedig röviden elhangzott Szent Márton története a szegény emberrel. Ő köpenyegét osztotta meg, tegnap a gyermekek a kis cipókat törték annyi darabra, hogy a testvéreknek, szülőknek, nagyszülőknek is jusson belőle, majd közösen elmajszolták a libazsíros kenyeret, hiszen Márton-napkor nem hiányozhat a liba az étkek közül. A jelenlévők közül szülőként, nagyszülőként többen arra is emlékeztek, hogy huszonöt esztendővel ezelőtt volt az első Márton-napi lámpás ünnep Sepsiszentgyörgyön, amit az abban a tanévben indult első helyi Waldorf-osztály szervezett.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1011
szavazógép
2019-11-12: Belföld - :

Kisvárosnyi szavazat a Kárpátokon túlról

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) által tegnap közzétett hivatalos részeredmények szerint az RMDSZ államfőjelöltje abszolút számokban 353 573 szavazatot kapott Romániában és 3333-at külföldön, a nem végleges adatok szerint pedig a támogatottsága 3,89 százalékos volt – tudatja a Maszol hírportál, azt is kiemelve, hogy a Kárpátokon túli megyékben 18 636-an szavaztak Kelemen Hunorra.
2019-11-12: Közélet - Iochom István:

Rancz-Gyárfás Hanna a harmadik (Kárpát-medencei Kossuth-szónokverseny)

Pénteken tartották meg Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképző Kar Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszéke, az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága által meghirdetett 20. Kárpát-medencei Kossuth-szónokverseny döntőjét, melyen az erdélyi szakasz első két helyezettje, Simon Hanna Fatime, a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Elméleti Líceum és Rancz-Gyárfás Hanna, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum tanulója is jelen volt.