Labdarúgás, 1. LigaLeontin Grozavu a Sepsi OSK új vezetőedzője

2019. november 12., kedd, Sport

Már nem László Csaba a Sepsi OSK vezetőedzője, ugyanis a háromszéki klub kedden rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy közös megegyezéssel szerződést bontottak. Az 55 éves székelyudvarhelyi szakember helyét a kispadon az 52 éves Leontin Grozavu veszi át, akivel a vezetőség hosszú távra tervez.

  • Hadnagy Attila, Diószegi László, Cornel Șfaițer és Leontin Grozavu. Fotó: Sánta Imre
    Hadnagy Attila, Diószegi László, Cornel Șfaițer és Leontin Grozavu. Fotó: Sánta Imre

László Csaba sorsát a vasárnap hazai pályán elszenvedett Medgyesi Gázmetán elleni vereség pecsételte meg, irányításával a piros-fehérek legutóbb szeptember 21-én diadalmaskodtak az FC Hermannstadt felett. A háromszéki csapat 16 forduló alatt 16 pontot gyűjtött, jelenleg a rangsor 11. helyét foglalja el két győzelemmel, tíz döntetlennel és négy vereséggel. A székelyudvarhelyi szakember 18 tétmérkőzésen ülhetett a háromszéki gárda kispadján, viszont továbbra is a Sepsi OSK alkalmazottja marad.

A rendkívüli sajtótájékoztatón jelen volt Diószegi László tulajdonos, Hadnagy Attila ügyvezető igazgató, Cornel Şfaiţer menedzser és tanácsadó, valamint Leontin Grozavu vezetőedző. A három klubvezető megköszönte László Csaba eddigi munkáját, és elmondták, az edzőcsere hatására jobb eredményekben reménykednek, hosszú távú céljuk, hogy az Európa-liga selejtezőben játszanak.

Hosszú tárgyalás előzte meg az edzőcserét, a vezetőség kiemelte: Grozavu nem ismeretlen szakember a román élvonalban, több jelenlegi játékossal is dolgozott már korábban, a fiatalokkal és a tapasztaltabbakkal is szót ért, egyértelműen a klub támogatását élvezi. Hadnagy szerint az új edzővel a célkitűzés, hogy látványos futballt játszanak, eredményesek legyenek, és a lehető legtöbb pontot begyűjtsék. Diószegi hozzátette: szeretné, ha a hetedik vagy a nyolcadik helyet elcsípnék.

Grozavu legutóbb 2018-ban a másodosztályban érdekelt FC Petrolul Ploiești edzője volt, korábban pedig az FC Zilah, a Kolozsvári U, a Nagybánya, az FC Botoșani, a Nagyváradi Luceafărul, a Medgyesi Gázmetán és a Temesvári Politehnica csapatát irányította. Az 52 éves szakember a bajnoki idény végéig szóló szerződést írt alá a sepsiszentgyörgyi klubbal, egy év hosszabbítási opcióval.

„Köszönöm a bizalmat, remélem, sikerül az eredményekkel és a mutatott játékkal meghálálnom. Szeretném, ha az emberek szívesen jönnének mérkőzésekre, hogy egy olyan csapatot lássanak, amelyik szép futballt játszik. Számomra meggyőző volt az utóbbi időben az infrastrukturális fejlődés, az anyagi biztonság és a játékoskeret. Minden adott, hogy eredményesek legyünk, nincs botrány, mindenki végzi a feladatát” – nyilatkozta Grozavu, aki hozzátette, sorozatban több győzelemmel közel lehet kerülni a felsőházi rájátszáshoz, ugyanis a román élvonal kiegyensúlyozott.

A Sepsi OSK jelenlegi játékoskeretből Radoslav Dimitrov, Răzvan Tincu, Gabriel Vașvari és Fülöp István is az FC Botoșani játékosa volt, valamint vezetőségben is akadnak a moldvai csapathoz kapcsolódó személyek, Hadnagy és Șfaițer is mindketten jól ismerik az új vezetőedzőt.

Hadnagy és Diószegi újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a Sepsi OSK semmiképp nem veszíti el az identitását, nem befolyásolja a klubot, hogy honnan érkeznek a játékosok vagy az edzők. Határozottan kijelentették, hogy az identitásuk egyedi, nem akarnak senkit utánozni vagy senkire hasonlítani. Néhány hete szankciókat szabtak a játékosokra, amelynek hatása az Astra Giurgiu és a FCSB elleni meccsen meglátszott, viszont a Medgyesi Gázmetán ellen már ismét gondok voltak a hozzáállással.

A vezetőség azzal érvelt, hogy a labdarúgók és az edző filozófiája nem egyezett, az öltözőben széthúzás volt, így az eredmények sem jöttek, a közönség egy része pedig elpártolt. Diószegi szerint nem lehetett tovább halasztani az edzőváltást, valamint azok a játékosok, akikben nincs meg a Sepsi OSK identitásához közelítés, mindenképp távoznak a téli szünetben, ugyanis senki helye nem biztos, csak azoké, akik odateszik magukat, és harcolnak.

Hadnagy szerint egyértelműen többet várnak a csapattól, ennek érdekében a télen erősítenek néhány labdarúgóval, illetve ezúttal egy olyan edzőt kerestek, aki eredményes volt, ugyanis az FC Botoșani trénereként 2015-ben négy Európa-liga selejtezőmérkőzésen ülhetett a kispadon.

Érdekesség, hogy a Transfermarkt szerint László Csaba átlagban 0.97, míg Leontin Grozavu 0.55 évet töltött az eddigi csapatainál vezetőedzőként.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 275
szavazógép
2019-11-12: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Függőségek, kockázatok a digitális korban (Prevenciós előadás diákoknak)

Időszerű és közérdekű témáról, a szerhasználatról, függőségről és kockázatokról tartott átfogó és érdekes előadást a Székely Mikó Kollégiumban 9–12. osztályos tanulóknak Nagy Zsolt pszichológus, addiktológus, a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem tanára. Az Erdélyi Magyar Mentálhigiénés Társaság, valamint az Esély Lelki Egészségvédő Egyesület kezdeményezte november 4-i előadás egy korábbi prevenciós program folytatása, melyhez a megyeszékhelyi iskolák több diákja csatlakozott.
2019-11-12: Közélet - :

Ismét gyalogosokat ütöttek el átjárón

Minekutána pénteken halálos gázolás történt egy gyalogátjárón Sepsiszentgyörgyön az Oltmező úton, és az utóbbi időben egyre-másra érkeznek a hírek átjárón való balesetekről mind az említett helyen, mint a December 1. úton, hétfőn ismét baleset történt a megyeszékhelyen.