Labdarúgás, Eb-selejtezőEgyelőre csak hat csapat számára biztos a részvétel

2019. november 14., csütörtök, Sport

Az utolsó két fordulóhoz érkezett a labdarúgó-Európa-bajnokság selejtezője. Ukrajna, Spanyolország, Lengyelország, Belgium, Oroszország és Olaszország már kvalifikálta magát a jövő évi kontinensviadalra, de így sem lesz hiány izgalmakban, a legtöbb csoportban éles küzdelem várható a továbbjutásért.

  • Fotó: Magyar Labdarúgó-szövetség
    Fotó: Magyar Labdarúgó-szövetség

Az angol válogatott az eddig három döntetlennel és négy vereséggel biztos kieső Montenegró ellen hazai pályán biztosíthatja be kijutását a tornára. A csoport rangadóját a 12 pontos csehek és a 11 ponttal álló koszovóiak vívják. Amennyiben Csehország győzni tud Plzeňben, akkor mindkét továbbjutó sorsa eldől az A-csoportban.

Ukrajna továbbjutóként figyelheti, hogy a 2016-ban Európa-bajnok Portugália vagy Szerbia lesz a csoportmásodik. A 9. fordulóban mindkét együttes számára kötelező a győzelem, Portugália a litvánokat, Szerbia Luxemburg együttesét fogadja. A továbbjutás sorsa minden bizonnyal vasárnap dől majd el: a portugálok Luxemburgba utaznak, a szerbek pedig a csoportelső ukránokat fogadják.

Hollandia és Németország 15 ponttal áll a csoport élén, őket követi Észak-Írország, amely csúnyán belepiszkíthat a két élmenő terveibe. Az északírek szombaton a hollandokat fogadják, majd 19-én Németországba utaznak. Az északírek számára akkor nyílhat esély a továbbjutásra, ha a német–fehérorosz és a holland–észt találkozók valamelyikén meglepetés születik, ők pedig legyőzik mindkét ellenfelüket.

A D-csoportban Írország áll az első helyen 12 ponttal, mögötte ugyanannyi egységgel Dánia, őket egy ponttal lemaradva Svájc követi. A jelenlegi felállás minden bizonnyal változik a pénteki Svájc–Grúzia és Dánia–Gibraltár találkozó után. Az íreknek egy mérkőzésük van hátra, hétfőn Dánia csapatát fogadják, és ha hazai környezetben nem sikerül három pontot szerezniük, valószínűleg búcsút inthetnek az egyenes ági kijutásnak.

Az E-csoportban még négy válogatottnak is reális esélye lehet a kijutásra. Ha szombaton a horvátok győznek Szlovákia ellen, a védőgondokkal küzdő Magyarország pedig három ponttal távozik Walesből kedden, a továbbjutás eldőlt. A magyar csapat nehéz helyzetben van, ugyanis Willi Orbán és Kádár Tamás sérülés, Korhut Mihály pedig eltiltás miatt nem játszik pénteken az Uruguay elleni felkészülési mérkőzésen és kedden a Wales elleni Európa-bajnoki selejtezőn.

Spanyolország már biztosította helyét a kontinensviadalon, a 15 pontos svédek pedig örülhetnek a kijutásnak, amennyiben pénteken legyőzik a csoportharmadik, 14 pontos románokat, egy döntetlennel azonban nyílt maradna a továbbjutásért folytatott küzdelem. Románia sincs könnyű helyzetben, utolsó selejtező mérkőzésére Spanyolországba utazik kedden, amikor Svédország a jóval gyengébb erőt képviselő Feröer-szigetek csapatát fogadja.

Lengyelország már kvalifikálta magát, és ha Ausztria a hátralévő két mérkőzéséből, Észak-Macedónia és Lettország ellen minimum két pontot be tud gyűjteni, szintén ott lesz a jövő évi Európa-bajnokságon.

Törökország és a regnáló világbajnok Franciaország 19–19 ponttal vezeti a H-csoportot. A továbbjutás sorsa francia részről valószínűleg Moldova ellen eldől. A törökök előbb a 15 pontos Izlanddal, majd 19-én Andorra csapatával találkoznak, és a két mérkőzésből ha csak egyet meg tudnak nyerni, már biztos résztvevők lesznek.

Olaszország 24 ponttal csoportelsőként biztosította helyét a kontinensviadalon, mögötte a 15 pontos finnek, ha pénteken legyőzik a csoportutolsó Lichten­stein csapatát, szintén kijutnak a tornára.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 98
szavazógép
2019-11-14: Sport - :

Jól szerepeltek a fővárosban (Sporttánc)

A sepsiszentgyörgyi Sport-All Sport Club Z Dance táncszakosztálya is részt vett a november 9-én hetedik alkalommal megrendezett Bucharest Dance Festival világbajnoki kvalifikációs versenyen. A megyeszékhelyi csapat 15 táncosa négy koreográfiával lépett színpadra az amatőr kategóriában, ahol négyszer állhattak a dobogó legmagasabb fokára.
2019-11-14: Sport - :

Dobogón zárta az évet Zelenák Dávid (Úszás)

A budapesti Csalogány Diáksport Egyesület színeiben versenyző sepsiszentgyörgyi Zelenák Dávid bronzéremmel zárta a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) által szervezett évadzáró úszóversenyt. A hétvégi megmérettetésre többek között kilátogatott a Magyar Úszó Szövetség elnöke, dr. Wladár Sándor is, aki az 1980-as moszkvai olimpiai játékokon elsőnek csapott célba a 200 méteres hátúszásban.