KosárlabdaTemesváron a dánok legjobbjai ellen

2019. november 14., csütörtök, Sport

Európa-bajnoki selejtezőt játszik ma Temesváron a román felnőtt női kosárlabda-válogatott, amelybe ez alkalommal három Sepsi-SIC-es sportoló – Annemarie Gödri-Părău, Demeter Nóra és Orbán Nikolett – is behívót kapott. A 18 órakor rajtoló Románia–Dánia találkozót a Digi Sport 2 élőben közvetíti. A 2021-es kontinenstornának Franciaország és Spanyolország közösen ad otthont.

  • Fotó: FIBA
    Fotó: FIBA

Mint arról már beszámoltunk, Romániát a 2021-es Európa-bajnokság selejtezőinek D-csoportjába sorsolták be, ahol Olaszország, Csehország és Dánia az ellenfele. A trikolórok első meccsüket ma játsszák a temesvári Constantin Jude Sportcsarnokban, ahol 18 órától a dánok legjobbjait fogadják, majd három nappal később Csehországban vendégeskednek.

A nemzeti csapat új vezetőedzője, a török Ayhan Avci által kihirdetett 14 fős keretből három-három játékost a bajnoki címvédő Sepsi-SIC és a Szatmárnémeti VSK csapata ad, két-két kosaras a târgoviștéi együttesből és a Brassói Olimpiától megy, a Kolozsvári U pedig egy kosarast küld a válogatottba, míg hárman külföldről érkeznek haza, hogy felvegyék a címeres mezt. A csapat: Annemarie Gödri-Părău (Sepsi-SIC), Kilin Tünde (Kolozsvári U), Alina Podar (Szatmárnémeti VSK), Carla Popescu (Szatmárnémeti VSK), Ecaterina Armanu (Brassói Olimpia), Romina Filip (Brassói Olimpia), Gabriela Irimia (Târgoviște), Gabriela Mărginean (Cukurova Basketbol), Demeter Nóra (Sepsi-SIC), Alexandra Ghiță (Târgoviște), Orbán Nikolett (Sepsi-SIC), Elisabeth Pavel (Basket Costa l’Unicef), Adina Stoiedin (Szatmárnémeti VSK), Ashley Walker (Passalacqua Basket Ragusa). Eredetileg kerettag volt a török Galatasaray együttesénél játszó Claudia Cuic is, aki azonban lesérült a Sepsi-SIC elleni Európa-kupa-meccsen. Helyét a brassói Ecaterina Armanu vette át.

A Temesváron készülő román válogatott kedden erőfelmérő mérkőzést játszott az Aradi FCC együttesével, amelyet 70–34 arányban nyertek meg Ayhan Avci tanítványai. A meccsen mindhárom sepsiszentgyörgyi kosaras kapott játéklehetőséget, Gödri-Părău és Orbán 7–7 ponttal zárta a találkozót.

A Nemzetközi Kosárlabda-szövetség hivatalos portálja (www.fiba.basketball) szerint Románia és Dánia ez idáig három alkalommal találkozott egymással, és mindegyik összecsapás a trikolórok sikerét hozta: a nemzeti csapat 1956-ban 76–26-ra, 1999-ben 69–65-re és 2000-ben 85–78-ra verte a skandinávokat.

A D-csoport nyitómérkőzése után Románia vasárnap a selejtezők 2. körében Csehországban vendégszerepel, majd jövő novemberben következik az Olaszország és a Dánia elleni összecsapás, míg 2021 februárjában esedékes a csehekkel és a taljánokkal szembeni visszavágó.

A Sepsi-SIC csapatából a montenegrói Jovana Pašić és Jelena Vučetić is bekerült hazája válogatottjába, ők a háromcsapatos B-csoportból próbálnak továbbjutni, és vasárnap Malmőben a házigazda Svédország ellen lépnek pályára. A két év múlva esedékes Európa-bajnokságra a kilenc selejtezőcsoport nyertese, illetve az öt legjobb második helyezett jut ki, a kontinenstorna mezőnye pedig a két házigazda – a francia és a spanyol – válogatottakkal egészül majd ki. (tif)

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 88
szavazógép
2019-11-14: Sport - :

Dobogón zárta az évet Zelenák Dávid (Úszás)

A budapesti Csalogány Diáksport Egyesület színeiben versenyző sepsiszentgyörgyi Zelenák Dávid bronzéremmel zárta a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) által szervezett évadzáró úszóversenyt. A hétvégi megmérettetésre többek között kilátogatott a Magyar Úszó Szövetség elnöke, dr. Wladár Sándor is, aki az 1980-as moszkvai olimpiai játékokon elsőnek csapott célba a 200 méteres hátúszásban.
2019-11-14: Magazin - Nagy B. Sándor:

Sikeres volt a tizenharmadik gombanap

Több száz fajt tartanak számon a galambgombák között, és ez az egyik legnehezebben azonosítható gomba, hisz nagyon sok színben és azoknak nagyon sok árnyalatában fordul elő – mondta Zsigmond Győző néprajzi szakíró, nyelvész, az idén húszéves László Kálmán Gombászegyesület vezetője szombaton a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban tartott gombanapon, ahol A galambgombák a magyar néphagyományban címmel tartott vetített képes előadást. Az idén tizenharmadik alkalommal megszervezett sepsiszentgyörgyi gombanap sok érdeklődőt vonzott, időseket és fiatalokat egyaránt.